Ώρα μηδέν για το δημοψήφισμα στην Κριμαία

Σε κλίμα καθαρά ψυχροπολεμικό, με το δάκτυλο στη σκανδάλη και με τις προκλήσεις και την πιθανότητα προβοκάτσιας που θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση, ανοίγουν οι κάλπες για το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της χερσονήσου της Κριμαίας. Στην περιοχή τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια καθώς περιπολούν παντού ένοπλοι με στρατιωτικές στολές, είτε Ρώσοι στρατιώτες είτε μέλη των τοπικών επιτροπών αυτοάμυνας, όπως ονομάζονται από τις αρχές. Τα σύνορα έχουν κλείσει

και ελέγχονται διαρκώς, τα εκλογικά κέντρα έχουν στηθεί και είναι έτοιμα να δεχτούν περίπου 1,52 εκατομμύριο εγγεγραμμένους ψηφοφόρους. Τα νούμερα αφορούν όλη την περιοχή της Κριμαίας με εξαίρεση το λιμάνι της Σεβαστούπολης, των 380.000 κατοίκων, όπου υπάρχει ξεχωριστή εκλογική επιτροπή.

Χαρακτηριστικές του κλίματος που επικρατεί είναι οι δηλώσεις στο Guardian του Σεργκέι Κισέλεφ, επικεφαλής του τμήματος πολιτικής γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο της Συμφερούπολης, και γνωστού για τις φιλορωσικές του απόψεις. Ο Κισέλεφ τονίζει ότι οι Ρώσοι πέρασαν δύο δεκαετίες νιώθοντας πολίτες δεύτερης κατηγορίας στην Κριμαία. «Θα αλλάξουμε το χάρτη. Το κάναμε ήδη μια φορά, όταν ξυπνήσαμε και δεν ήμασταν πια μέρος της ΕΣΣΔ. Τόσα χρόνια μας λένε ότι αν δεν μας αρέσει που ζούμε στην Ουκρανία, θα πρέπει να μαζέψουμε τα πράγματά μας και να φύγουμε: βαλίτσα, σιδηροδρομικός σταθμός, Ρωσία. Έτσι μας λένε. Ε, λοιπόν, τελικά θα το κάνουμε. Θα φύγουμε για τη Ρωσία. Αλλά παίρνουμε μαζί μας και το σιδηροδρομικό σταθμό και την υπόλοιπη περιοχή».

[photo_3]

Οι αρχές, που καλούν τους πολίτες να αποφασίσουν αν θέλουν ένωση με τη Ρωσία ή αυξημένη αυτονομία που θα διασφαλίζει ότι το κοινοβούλιο θα μπορεί να αποφασίσει στο μέλλον την απόσχιση από την Ουκρανία, καλλιεργούσαν κλίμα βεβαιότητας τόσο ως προς το υψηλό ποσοστό συμμετοχής, παρά τις εκκλήσεις για μποϋκοτάζ από οργανώσεις της ταταρικής μειονότητας, όσο και ως προς το ποσοστό έγκρισης της πρότασης για ένωση με τη Ρωσία. Ανακοίνωσαν μάλιστα ότι έχουν καταφθάσει στην περιοχή 50 παρατηρητές από 21 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, Ισραήλ, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία αλλά και Ελλάδα.

Μιλώντας στην βρετανική εφημερίδα The Observer ο νεοανακηρυχθείς πρωθυπουργός μετά από την ανάδειξη της νέας ηγεσίας στο Κίεβο, Σεργκέι Αξιόνοφ, ο οποίος είναι επικεφαλής του φιλορωσικού «Ενότητα με τη Ρωσία» δήλωνε ότι λαμβάνονται επιπλέον μέτρα για να μην υπάρξουν προβοκάτσιες από «στοιχεία που σχετίζονται με το Κίεβο» τα οποία θα δυναμιτίσουν την ατμόσφαιρα. Ο Αξιόνοφ, όπως και άλλοι εκπρόσωποι της περιοχής της Κριμαίας, δεν σχολίασαν καν την απόφαση του κοινοβουλίου στο Κίεβο (ή τέλος πάντων όσων βουλευτών συμμετέχουν ακόμη σε αυτό καθώς μεγάλος αριθμός δεν έχει επιστρέψει στα έδρανα μετά την ανατροπή του Γιανουκόβιτς, όπως πχ οι βουλευτές του κόμματός του) να καταργήσει το αυτόνομο κοινοβούλιο της Κριμαίας. Άφησαν να εννοηθεί ότι δεν τους αφορά η απόφαση ενός κοινοβουλίου που θεωρούν παράνομο και δεν αναγνωρίζουν.

Ο Αξιόνοφ υποστήριξε ότι ήδη οι άνδρες των τοπικών πολιτοφυλακών αριθμούν περί τα 8.000 άτομα και ότι έχει αρχίσει, ήδη, να στήνεται ο νέος ανεξάρτητος στρατός της Κριμαίας. Ερωτώμενος για το τι θα γίνει με τους Ουκρανούς στρατιώτες που υπηρετούν σε βάσεις της περιοχής, απάντησε ότι κανείς δεν θέλει να χυθεί αίμα. Αν θέλουν να προσχωρήσουν στον νέο στρατό μπορούν να το κάνουν, αν δεν θέλουν μπορούν να αποχωρήσουν ελεύθερα. Η εφημερίδα The Guardian υποστήριζε ότι με βάση ρεπορτάζ που έκανε σε μία από τις μεγαλύτερες βάσεις του ουκρανικού στρατού στην περιοχή, στην Μπακχισάραϊ κατέγραψε όντως διαδικασίες προσχώρησης στον νέο στρατό της χερσονήσου. Σύμφωνα με μαρτυρίες Ουκρανών στρατιωτών από τη βάση, περίπου το 70% έχει, ήδη, δηλώσει τις προθέσεις τους να συμμετάσχουν στον νέο στρατό. Υπάρχουν και καταγγελίες για ψυχολογική πίεση, όμως τονίζεται ότι δεν υπάρχει κανένα περιστατικό άσκησης σωματικής βίας.

Εκρηκτικό κλίμα στην ανατολική Ουκρανία

[photo_1]

Αν στην Κριμαία επικρατεί κλίμα συναγερμού, σε μεγάλο τμήμα της υπόλοιπης ανατολικής Ουκρανίας μυρίζει μπαρούτι. Στο νεκρό και τους 26 τραυματίες του Ντόνετσκ, προστέθηκαν οι δύο νεκροί και οι περίπου 10 τραυματίες στο Χάρκοβο, στο αίμα των οποίων συνεχίζεται να παίζεται μια πολύ σκληρή προπαγάνδα. Αν και είναι ξεκάθαρο ότι οι δράστες των δολοφονιών στο Χάρκοβο ήταν μέλη του ακροδεξιού φασιστικού Δεξιού Τομέα, που αφού άνοιξαν πυρ κατά διαδήλωσης φιλορώσων, ταμπουρώθηκαν παίρνοντας και ομήρους, σε γραφεία που ανήκουν στο ναζιστικό κόμμα Σβόμποντα, και παρά το ότι συνελλήφθησαν 36 μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις, ο εμφανιζόμενος ως προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρχίνοφ, τον οποίο αναγνωρίζει ως νόμιμο η ΕΕ και οι ΗΠΑ, ισχυρίστηκε ότι το αιματηρό περιστατικό είναι «προβοκάτσια Ρώσων πρακτόρων» χωρίς να ξεκαθαρίσει αν εννοεί ότι τα μέλη του Δεξιού Τομέα είναι Ρώσοι πράκτορες. Την άποψη αυτή συμμερίζεται και ο διορισμένος, πριν από λίγες ημέρες, από την νέα ηγεσία του Κιέβου, νέος κυβερνήτης του Χάρκοβοο, Ιχόρ Μπαλούντα, αν και ο εκλεγμένος δήμαρχος έχει άλλη άποψη. Εξαιρετικά τεταμένη παραμένει η κατάσταση και στο Ντόνετσκ όπου φιλορώσοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και το Σάββατο ζητώντας να επανέλθει στη θέση του ο προηγούμενος κυβερνήτης της πόλης που απομακρύνθηκε από τις αρχές του Κιέβου, ενώ επιτέθηκαν και στην έδρα των τοπικών αρχών ασφαλείας.

Τόσο στο Χάρκοβο όσο και στο Ντόνετσλ, φιλορωσικές οργανώσεις δήλωναν ότι την Κυριακή θα οργανώσουν παράλληλο δημοψήφισμα με αυτό της Κριμαίας. Η κυβέρνηση Γιατσενιούκ έδωσε εντολή να φυλακιστεί ο οποιοσδήποτε αποπειραθεί να προχωρήσει σε τέτοιες ενέργειες. Ο δε πρόεδρος Τουρχίνοφ επέμεινε ότι οι διαδηλώσεις στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας οργανώνονται «από Ρώσους πράκτορες» και χαρακτήρισε την κατάσταση «πάρα πολύ επικίνδυνη» εκτιμώντας ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει το παραμικρό για να εισβάλλει ανά πάσα στιγμή μετά το δημοψήφισμα. Προς απόδειξη των ισχυρισμών αυτών, οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής προς Σάββατο, ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις, στην περιοχή Χερσώνα, απώθησαν προσπάθεια κατάληψης του χωριού Στριλκόφ από 80 στρατιώτες που έφτασαν με τέσσερα ελικόπτερα. Επικαλούμενοι δε ρωσικές πηγές είπαν ότι στόχος της προσπάθειας κατάληψης ήταν ο έλεγχος γειτονικού σταθμού διανομής αερίου.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε νέα δεύτερη ανακοίνωση μετά τα αιματηρά επεισόδια στο Χάρκοβο, τονίζοντας ότι η Ρωσία «θα αντιδράσει στις εκκλήσεις για προστασία που δέχεται από τους συμπατριώτες της στην ανατολική Ουκρανία», και καλώντας τις αρχές του Κιέβου να λάβουν μέτρα για να προστατεύσουν τους Ρωσόφωνους από τους «φασίστες εγκληματίες» που οπλισμένοι προκαλούν τους πάντες. Επίσης, κάλεσε, εκ νέου, τη Δύση να σεβαστεί το δικαίωμα της Κριμαίας να αποφασίσει για τον εαυτό της.

Διαδηλώσεις, σβάστικες, και παροξυσμός προπαγάνδας εκατέρωθεν

[photo_2]

Αργά το απόγευμα, πραγματοποιήθηκαν στην Μόσχα δύο διαδηλώσεις: η μία με κεντρικό σύνθημα «υπέρ της Κριμαίας και κατά του φασισμού» και η δεύτερη με κεντρικό σύνθημα «κατά του πολέμου και κατά του Πούτιν». Στην πρώτη διαδήλωση, οι ομιλητές υποστήριξαν ότι στην πλατεία Μαϊντάν του Κιέβου «εκπαιδεύτηκαν μαζί με τους Ναζί και πολλοί Ρώσοι» που στοχεύουν να προκαλέσουν ανάλογη αναστάτωση και στην Μόσχα. «Η Μόσχα δεν είναι και δεν θα γίνει Μαϊντάν», τόνισαν αρκετοί από τους ομιλητές.

Στη δεύτερη η ρωσική αστυνομία προχώρησε σε δεκάδες συλλήψεις ατόμων που κρατούσαν σημαίες με σβάστικες καθώς η ναζιστική προπαγάνδα αποτελεί ποινικό αδίκημα στη Ρωσία ενώ αρκετοί από τους συγκεντρωμένους κρατούσαν και σημαίες του Στρατού της Ουκρανικής Εξέγερσης, μιας ένοπλης ομάδας που έδρασε κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο τόσο ενάντια στους Ναζί όσο και ενάντια στο σοβιετικό στρατό. Οι διοργανωτές της δεύτερης πορείας επέμειναν ότι οι σβάστικες και τα εθνικιστικά συνθήματα ήταν «προβοκάτσια» και ότι όσοι έκαναν αυτές τις πράξεις δεν είχαν σχέση με τη διαδήλωση.

Ο όγκος των δύο διαδηλώσεων έγινε και αυτός ένα ακόμη σημείο προπαγάνδας μεταξύ ρωσικών και δυτικών ΜΜΕ καθώς τα δεύτερα πριν καν από την έναρξη των διαδηλώσεων μετέδιδαν ότι η διαδήλωση κατά του πολέμου και του Πούτιν ήταν πολύ μεγαλύτερη από την άλλη, αναφέροντας ως αριθμό συμμετεχόντων αυτόν που αναφερόταν ως «στόχος» στις ανακοινώσεις των διοργανωτών. Διαδηλώσεις υπέρ της Κριμαίας και του δημοψηφίσματος έγιναν και σε άλλες ρωσικές πόλεις, όπως οι Πετρούπολη, Τούλα, Ταμπόφ, Τσεμποκσάρι, Μαγκαντάν.

Σε ένα ακόμη μέτωπο προπαγάνδας έχει μετατραπεί και η ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά την οποία η Ρωσία μόνο άσκησε βέτο στο σχέδιο απόφασης που προωθούσαν οι ΗΠΑ και προέβλεπε ότι δεν έχει καμία ισχύ το δημοψήφισμα στην Κριμαία. Πολλά δυτικά ΜΜΕ στέκονταν στο γεγονός ότι η Κίνα απείχε της ψηφοφορίας και δεν στήριξε τη ρωσική θέση διακρίνοντας «κάποια αποστασιοποίηση» του Πεκίνου και πιθανώς ορισμένων βημάτων «προς τη Δύση». Την εκδοχή αυτή απέρριπταν όμως αναλύσεις της ίδιας της επιθεώρησης του Στέητ Ντιπάρτμεντ, foreign affairs, που εκτιμούσαν ότι η Κίνα επέλεξε την αποχή προκειμένου να μη δημιουργήσει η ίδια οποιοδήποτε προηγούμενο θα μπορούσε να την αφορά πχ με περιπτώσεις σαν το Θιβέτ ή την Ταϊβάν, αλλά και επειδή η περαιτέρω κλιμάκωση των σχέσεων της Ρωσίας με τις ΗΠΑ και την ΕΕ μπορεί να αξιοποιηθεί υπέρ της. Η συγκεκριμένη άποψη υποστηρίζει ότι αν υπάρξουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας, τότε η θέση της Κίνας απέναντι στην Μόσχα ως εμπορικός, οικονομικός και ενεργειακός εταίρος, αναβαθμίζεται και αυτό μπορεί να τη διευκολύνει αφάνταστα ενώ παράλληλα ενισχύεται και ο διαπραγματευτικός της ρόλος αφού θα μπορεί να λειτουργήσει ως «διαμεσολαβητής».

Πηγές: bbc, reuters, le monde, the guardian, new York times, the Washington post, ria novosti, Russia today, Interfax, foreign affairs

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
δημοψηφισμα 2015, δημοψηφισμα, ωρα, μηδεν, new york times, le monde, new york, russia today, guardian, εσσδ, ρωσία, ηπα, γαλλια, ελλαδα, observer, στρατος, βασεις, νέα, διαδηλωσεις, συλληψεις, μμε, ψηφοφορία, οηε, ισχύ, θιβέτ, bbc, reuters, monde, york, times, washington, russia, today, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, ομαδα διας, καθαρα δευτερα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, ιταλια εκλογες, βουλευτες, χωρες, ρωσία, θιβέτ, αστυνομια, γερμανια, εδρα, ηγεσια, ηπα, ισπανια, ισραηλ, ιταλια, κινα, μμε, ογκος, οηε, ουκρανια, πιεση, σημαιες, bbc, guardian, le monde, observer, reuters, russia, times, αιμα, ατμοσφαιρα, βετο, γεγονος, γινει, γραφεια, δευτερα, δηλωσεις, εγινε, εδρανα, ειπαν, υπαρχει, εκρηκτικο, εσσδ, εφημεριδα, ιδια, κυβερνηση, κιεβο, κλιμα, κομμα, μοσχα, ναζι, πετρουπολη, πουτιν, σαββατο, συνθηματα, σχεδιο, τμημα, υπουργειο εξωτερικων, ισχύ, φορα, ψηφοφορία, δικαιωμα, ενωση, επεισοδια, η εφημεριδα, υπουργειο, κυριακη, μια φορα, monde, νεκροι, new york times, new york, washington, πηγες, russia today, ρωσοι, today, york
Τυχαία Θέματα