Ό,τι κι αν κάνει, ό,τι κι αν λέει…

Είναι κρίμα – για την ακρίβεια είναι κατάντημα – σε δραματικές συνεδριάσεις της Ελληνικής Βουλής να επιδεικνύεται τέτοια άγνοια δεδομένων. Ή ακόμα χειρότερο: Tέτοια παραποίηση στοιχείων, από τον Πρωθυπουργό…

Υποτίθεται ότι βρισκόμαστε στον έβδομο χρόνο μιας πρωτοφανούς κρίσης, οι ΣΥΡΙΖΑΙοι μπήκαν στο δεύτερο χρόνο της διακυβέρνησής τους και ακόμα δεν έχουν καταλάβει τι μέτρα ελήφθησαν όλα αυτά τα χρόνια και τι αποτέλεσμα έφεραν...

Τώρα, θα μου πείτε, γιατί να ασχολούμαστε με τους αριθμούς. Γιατί,

απλούστατα, οι αριθμοί μας «στοιχειώνουν» ως χώρα. Και οι αριθμοί αναδεικνύουν ποιος έκανε τι, ποιος ωφέλησε τον τόπο και ποιος τον χαντάκωσε…

Από το Μάιο του 2010, με την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου, μέχρι χθες το βράδυ πάρθηκαν μέτρα λιτότητας συνολικού ύψους 72 δισεκατομμυρίων (και κάτι ψηλά). Αυτά τα μέτρα είχαν «απόδοση» (μείωσαν το έλλειμμα) αλλά είχαν και «παρενέργειες» (μείωσαν και το ΑΕΠ).

Να δούμε, λοιπόν, αναλυτικά την απόδοσή των μέτρων αυτών (σε μείωση ελλείμματος) και τις «παρενέργειές» τους (σε απώλεια ΑΕΠ):

Επί κυβερνήσεων Γιώργου Παπανδρέου (2010 και 2011):

- Πάρθηκαν μέτρα ύψους 50 δισεκατομμυρίων περίπου,

- Που μείωσαν το έλλειμμα κατά 17 δισεκατομμύρια.

- Αλλά είχαν την «παρενέργεια» να μειωθεί το ΑΕΠ κατά 43 δισεκατομμύρια.

Επί κυβέρνησης Παπαδήμου (έξη μήνες μόλις κράτησε), έγινε το PSI και η επαναδιαπραγμάτευση ολόκληρου του Προγράμματος, με επιμονή Σαμαρά τότε διορθώθηκαν τα βασικά σφάλματά του (πολλαπλασιαστές, μείγμα πολιτικής, και πολύ υψηλοί τόκοι) και προέκυψε το δεύτερο Μνημόνιο.

Το ΑΕΠ είχε υποχωρήσει στο μεταξύ (το πρώτο εξάμηνο του 2012), άλλα 7 δισεκατομμύρια.

Σύνολο απώλειας ΑΕΠ από τις κυβερνήσεις ΓΑΠ-Παπαδήμου: 50 δισεκατομμύρια!

Άρα από την ώρα που ανέλαβε ο ΓΑΠ μέχρι την ώρα που ανέλαβε ο Σαμαράς, πάρθηκαν μέτρα λιτότητας 50 δισεκατομμύριων, επέφεραν μείωση του ελλείμματος κατά 17 δισεκατομμύρια και είχαν ως παρενέργεια μείωση ΑΕΠ επίσης κατά 50 δισεκατομμύρια.

- Η απόδοση των μέτρων εκείνων ήταν (17/50=) 33%! Πολύ χαμηλή...

- Και η «παρενέργεια» των μέτρων εκείνων ήταν (50/50=)100% εξαιρετικά υψηλή!

Επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, δηλαδή στα επόμενα δυόμιση χρόνια, πάρθηκαν επί πλέον μέτρα λιτότητας 12 δισεκατομμύρια περίπου (καθαρή αποτίμηση).

Την ίδια περίοδο σημειώθηκε μείωση του ελλείμματος κατά 13,5 δισεκατομμύρια, αλλά και μείωση του ΑΕΠ κατά 8 δισεκατομμύρια.

- Η απόδοση των μέτρων της περιόδου αυτής ήταν (13,5/12=) 113%

- Και η παρενέργεια των μέτρων ήταν (8/12=) 66%

Βέβαια, η πραγματική παρενέργεια είναι μικρότερη γιατί την περίοδο αυτή είχαμε και αποπληθωρισμό: Μέρος της πτώσης του ονομαστικού ΑΕΠ τότε οφείλεται στη μείωση των τιμών, λόγω της παρατεταμένης ύφεσης που κληρονόμησε η κυβέρνηση Σαμαρά. Η παρενέργεια στο πραγματικό ΑΕΠ ήταν γύρω στο 30%.

Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, πάρθηκαν μέτρα ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων πέρσι συν άλλα 5,5 τώρα, σύνολο 9 δισεκατομμύρια.

Κι έναντι αυτών το έλλειμμα έμεινε στάσιμο (το 2015) κι αναμένεται να μείνει στάσιμο και το 2016. (Για την ακρίβεια πέρσι περίμεναν πρωτογενές έλλειμμα 0,5% και φέτος πρωτογενές πλεόνασμα 0,5%. Η κυβέρνηση Τσίπρα ισχυρίζεται ότι πέρσι έβγαλε πρωτογενές πλεόνασμα 0,5%, αλλά τα στοιχεία αυτά αμφισβητούνται αφού έχει κάνει «στάση πληρωμών» στο εσωτερικό, έχει διογκώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τώρα περιμένει να δανειστεί για να καλύψει τα δικά της ληξιπρόθεσμα, ενώ έχει «σκουπίσει» τα αποθεματικά των ταμείων, των νοσοκομείων και των οργανισμών, που πρέπει να τα βάλει πίσω. Ας δεχθούμε, όμως επί του παρόντος αυτά τα νούμερα που είναι πολύ πιθανό να αλλάξουν, ωστόσο…).

Η μείωση του ΑΕΠ που σημειώθηκε επί κυβέρνησης Τσίπρα και αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τα τέλη της φετινής χρονιάς, είναι της τάξης των 4 δισεκατομμυρίων περίπου (μικρή μείωση πραγματικού ΑΕΠ πέρσι και φέτος, καθώς και πρόσθετη μείωση ονομαστικού ΑΕΠ, λόγω συνεχιζόμενης πτώσης τιμών).

- Απόδοση μέτρων κυβέρνησης Τσίπρα (0/9=) 0%.

- Και παρενέργεια μέτρων κυβέρνησης Τσίπρα στο ΑΕΠ (4/9=) 46%!

- Η απόδοση των μέτρων λιτότητας πριν έλθει ο Σαμαράς (επί ΓΑΠ κυρίως) ήταν πολύ χαμηλή 33% και η παρενέργεια στο ΑΕΠ πολύ υψηλή 100%.

- Η απόδοση των μέτρων λιτότητας επί κυβερνήσεως Σαμαρά-Βενιζέλου ήταν σχεδόν τριπλάσια, 113%, ενώ οι παρενέργειες στο πραγματικό ΑΕΠ πολύ χαμηλότερη 30% (ή 66% στο ονομαστικό ΑΕΠ, πάλι πολύ χαμηλότερη από πριν).

- Η απόδοση των μέτρων λιτότητας επί κυβερνήσεως Τσίπρα-ΑΝΕΛ ήταν μηδενική μέχρι στιγμής (και προβλέπεται επίσης μηδενική ως το τέλος της φετινής χρονιάς), ενώ η «παρενέργεια» στο ονομαστικό ΑΕΠ ήταν 46%.

Χρειάζονται άλλες συγκρίσεις;

Εδώ μπορούν να υπάρξουν πολλές συγχύσεις:

- Μπερδεύουν κάποιοι τη μείωση του ονομαστικού ΑΕΠ με την μείωση του πραγματικού που μετράει η ύφεση.

- Ξεχνάνε να υπολογίσουν το πρώτο μισό του 2012, όπου δεν κυβερνούσε ο Σαμαράς, απλά άλλαζε μαζί με το Βενιζέλο το Μνημόνιο, για να μπορεί να λειτουργήσει.

- Ξεχνάνε να υπολογίσουν τα μέτρα που πήρε ο Παπανδρέου πριν μπει στο Μνημόνιο κλπ., ορισμένα από τα οποία αύξησαν το έλλειμμα του 2009.

- Ξεχνάνε να υπολογίσουν την «αδράνεια» των μέτρων, δηλαδή κάποιο μέτρο λιτότητας παίρνεται σήμερα, επηρεάζει το ΑΕΠ περισσότερο φέτος και λιγότερο του τα επόμενα χρόνια, αλλά επηρεάζει το ΑΕΠ περισσότερα τα επόμενα χρόνια.

Έτσι ο Σαμαράς «χρεώνεται» και μέρος της ύφεσης που προκάλεσαν τα μέτρα των προηγούμενων ετών του ΓΑΠ. Ενώ ο Τσίπρας «πιστώνεται» την ανάκαμψη που του κληρονόμησε ο Σαμαράς (η οποία αρχικά συγκράτησε την μείωση του ΑΕΠ που τελικά προκάλεσε ο Τσίπρας).

Κι έτσι όμως να τα υπολογίσουμε κι αλλιώς, επί Σαμαρά εφαρμόστηκαν σχετικά λιγότερα μέτρα λιτότητας που είχαν πολύ μεγαλύτερη απόδοση σε μείωση ελλείμματος και πολύ μικρότερες «παρενέργειες» σε μείωση πραγματικού ΑΕΠ.

Πάμε τώρα σε ένα άλλο θέμα:

Τα περιβόητα πρωτογενή πλεονάσματα:

Ο Σαμαράς είχε ήδη ζητήσει το τελευταίο τρίμηνο του 2014 μείωση των μελλοντικών πλεονασμάτων στο 3,5% (από 4,5% που προέβλεπε η συμφωνία για το PSI).

Τον Ιανουάριο του 2015 (14/1) το ανήγγειλε και δημόσια, διότι οι δανειστές το είχαν ήδη αποδεχθεί, εν όψει και της συμφωνίας για την «πιστοληπτική γραμμή στήριξης».

Αυτό που «πέτυχε» τώρα ο Τσίπρας το είχε εξασφαλίσει (ΚΑΙ αυτό) ο Σαμαράς!

Αυτά τα πλεονάσματα δεν χρειάζονταν παραπάνω μέτρα λιτότητας. Χρειάζονταν μόνο «διαρθρωτικές αλλαγές», δηλαδή πρόσθετες μεταρρυθμίσεις (συν την «ωρίμανση» των μέτρων που είχαν ήδη ληφθεί και τα οποία αποδίδουν σε βάθος χρόνου, χωρίς να επιβαρύνουν περισσότερο την οικονομία).

Ήλθε όμως ο Τσίπρας κατάργησε τις μεταρρυθμίσεις, έβαλε την οικονομία ξανά σε ύφεση και τώρα αναγκάζεται να πάρει πρόσθετα μέτρα λιτότητας.

Δυσβάστακτης λιτότητας…

Οι δανειστές δεν ζητούσαν παραπάνω μέτρα το Δεκέμβριο του 2014 (πέρα από το 1-1,5 δισεκατομμύριο που προέβλεπε το email Χαρδούβελη). Κι αυτά για «προληπτικούς λόγους» περισσότερο…

- Πως θα «καλύπτονταν», όμως, τα μεγαλύτερα πλεονάσματα των επομένων ετών; Αναρωτιέται ο Τσίπρας.

- Θα υποχρέωναν το Σαμαρά να πάρει κι άλλα μέτρα, μας λέει...

Ψεύδεται ή δεν καταλαβαίνει τίποτε.

Τον διαψεύδουν τα ίδια τα στοιχεία της Commission.

- Αν δείτε τι προέβλεπε η Commission το Νοέμβριο του 2014 για τα επόμενα δύο χρόνια θα διαπιστώσετε: Πρόβλεψη για αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ 2,9% το 2015 και περαιτέρω αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 3,7% το 2016 συν κάποιο ελαφρύ πληθωρισμό και για τις δύο χρονιές (αθροιστικά 2,8% και για τα δύο χρόνια). Έτσι η Commission προέβλεπε τότε, πως το ονομαστικό ΑΕΠ του 2016 θα ήταν 196 δισεκατομμύρια!

- Αν δείτε τι προβλέπει η Commission σήμερα (4 Μαΐου) θα διαπιστώσετε πως το ΑΕΠ του 2016 (μαζί με αποπληθωρισμό 1,5% αθροιστικά για τα δύο χρόνια) θα φτάνει τα 175 δισεκατομμύρια! Δηλαδή φέτος θα είναι 21 δισεκατομμύρια μικρότερο από ό,τι αν δεν είχε έλθει ο… «πρώτη φορά Αριστερά»!

Σωστά το επεσήμανε αυτό ο Κυριάκος χθες. Και πρέπει να τους το λέμε συνέχεια: Εμείς θα είχαμε φτάσει το ΑΕΠ στο 196 φέτος, εσείς θα το πάτε στα 175. Συνολική απώλεια και για τα δύο χρόνια (αθροιστικά), 30 δισεκατομμύρια που θα λείψουν από κάθε Έλληνα…

Κι επειδή για κάθε ένα ευρώ που αυξάνεται το ΑΕΠ το κράτος κερδίζει πρόσθετα έσοδα 40 λεπτά (μόνο από την ανάπτυξη, μόνο γιατί αυξάνει η «πίτα», δηλαδή ΧΩΡΙΣ πρόσθετα μέτρα λιτότητας), οι απώλειες εσόδων φέτος για το κράτος εξ αιτίας της επιστροφής στην ύφεση είναι (21 x 0,4=) 8,5 δισεκατομμύρια περίπου. Κι αυτό ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι 4,4-5%!

Να πως παράγονται πρωτογενή πλεονάσματα. Από ανάπτυξη! Χωρίς πρόσθετα μέτρα λιτότητας.

Χώρια που είχε φροντίσει ο Σαμαράς, να μη χρειάζονται τόσο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα στο εξής. Τα είχε μειώσει στο 3,5%, όπως ακριβώς τα δέχθηκε και ο Τσίπρας τώρα, αφού όμως… τα ’κανε όλα μπάχαλο στο μεταξύ!

8,5 δισεκατομμύρια θα λείψουν από τα ταμεία του Ελληνικού κράτους μόνο φέτος, επειδή ήλθε η «πρώτη φορά Αριστερά».

12-13 μαζί με όσα έλειψαν από πέρσι. Γι’ αυτό και ζήτησαν από τον Τσίπρα 12,5 μέτρα πρόσθετης λιτότητας μέχρι στιγμής: 3,5 που ψήφισε πέρσι, 5,5 που ψήφισε τώρα (=9 συνολικά μέχρι στιγμής) και 3,6 που τα έβαλαν στον… «αυτόματο κόφτη»!

Συμπέρασμα: Ο Τσίπρας δεν μείωσε τα πλεονάσματα αποφεύγοντας πρόσθετα μέτρα λιτότητας, όπως ισχυρίζεται…

Ο Τσίπρας έβγαλε τη χώρα από την ανάπτυξη (όπου την είχε βάλει ο Σαμαράς), κατέστησε το χρέος ξανά ΜΗ βιώσιμο (όπως αναφέρει ρητά πλέον το ΔΝΤ) και γι’ αυτό χρειάστηκε πρόσθετο δανεισμό (άρα νέο Μνημόνιο) και πρόσθετη λιτότητα (μειωμένης απόδοσης και αυξημένων «παρενεργειών»), για να επιτύχει τελικά τον ίδιο στόχο πλεονάσματος (3,5%) που είχε εξασφαλίσει ο Σαμαράς!

Αλλά με πολύ χαμηλότερο ΑΕΠ και μη βιώσιμο χρέος.

Ο Τσίπρας στοίχισε 30 δισεκατομμύρια, μέχρι στιγμής, στους Έλληνες (σε ΑΕΠ)…

Και 12 δισεκατομμύρια στα έσοδα του κράτους, επίσης μέχρι στιγμής.

Κι άλλα τόσα πρόσθετα μέτρα λιτότητας που τα πληρώνουν όλοι!

Γι’ αυτό ό,τι κι αν κάνει, ό,τι κι αν λέει ο Τσίπρας, δεν αντέχει τη σύγκριση.

Τον «στοιχειώνει» ο Σαμαράς. Το Σαμαρά βλέπει συνεχώς μπροστά του…

Μια δήλωση 7 γραμμές κάνει ο Σαμαράς και… «παλαβώνει» το σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ!

Βγάζουν ανακοινώσεις, κόντρα ανακοινώσεις, βγάζουν αριθμούς, μπερδεύονται, γίνονται… «νούμερα», φτιάχνουν θεωρίες συνωμοσίας…

Και τελικώς δυναμώνουν τον Κυριάκο!

Γιατί η δικαίωση Σαμαρά είναι το καλύτερο εφαλτήριο και για την εκλογική νίκη της παράταξης και για την τελική επικράτηση του Κυριάκου.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα