Ουκρανία: τι κρύβεται πίσω από τη δολοφονία του στελέχους του Δεξιού Τομέα

Ως «αρχή» μιας ευρείας επιχείρησης κατά των φασιστικών και ακροδεξιών οργανώσεων που κυριάρχησαν στις αντιπολιτευτικές διαδηλώσεις στην πλατεία Μαϊντάν και παραμένουν εκεί, χαρακτηρίζεται από αρκετές πηγές προσκείμενες στην νέα ουκρανική ηγεσία ο θάνατος, με δύο σφαίρες στην καρδιά, ενός από τα πλέον διαβόητα στελέχη του «Δεξιού Τομέα», του Αλεξάντερ Μουζίτσκο. Σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις, ο Μουζίτσκο

σκοτώθηκε από άνδρες τω ν ουκρανικών ειδικών δυνάμεων, που επιχείρησαν να τον συλλάβουν.

Όπως διαρρεόταν από πηγές προσκείμενες στο υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ έδωσε εντολή, ήδη, να αρχίσει σταδιακά η «εκκαθάριση» της πλατείας Μαϊντάν από τους δεκάδες ακροδεξιούς που παραμένουν εκεί. Ο Αβάκοφ φέρεται να έδωσε εντολή ν’ ανακριθούν αρκετοί από αυτούς για εμπλοκή σε πολυάριθμα βίαια περιστατικά κατά συμπολιτών τους λόγω πολιτικών διαφωνιών, φύλου, εθνικότητας, φυλής κλπ, και στη συνέχεια εφόσον υπάρχουν τα απαραίτητα στοιχεία να φυλακιστούν κιόλας. Κατά τις ίδιες πηγές, ο Αβάκοφ δέχεται, ήδη, απειλές για τη ζωή του μετά το θάνατο του Μουζίτσκο.

Αναλυτές εκτιμούσαν ότι έχουν, πιθανώς, αρχίσει να υπάρχουν τριβές στους κόλπους της νέας υπηρεσιακής ηγεσίας στο Κίεβο με αφορμή την ολοένα πιο βίαιη και ανεξέλεγκτη δράση ενόπλων κυρίως του Δεξιού Τομέα. Είναι κοινό μυστικό ότι τα οπλισμένα μέλη της συγκεκριμένης οργάνωσης έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις στην πλατεία Μαϊντάν ενώ εμπλέκονται και στις καταγγελίες ότι αυτοί ήταν οι ελεύθεροι σκοπευτές που σκόρπισαν το θάνατο σε διαδηλωτές και αστυνομικούς προκειμένου να εκβιάσουν τις εξελίξεις.

Ο Δεξιός Τομέας , σε όλη αυτήν την υπόθεση, συνεργάστηκε στενά με το νεοναζιστικό εθνικιστικό κόμμα Σβόμποντα, του οποίου ο ηγέτης Όλεγκ Τιαχνίμποκ έχει, τώρα, καθήκοντα υπουργού Άμυνας από τα οποία δεν έγινε δεκτή η παραίτηση που υπέβαλλε αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τον κακό στρατιωτικό χειρισμό της υπόθεσης της Κριμαίας. Σήμερα, όμως, κατά πληροφορίες, η ανεξέλεγκτη δράση των μελών και των στελεχών του οι οποίοι τρομοκρατούν ολόκληρες περιοχές έχει αρχίσει να ενοχλεί τους πρώην συνεργάτες τους οι οποίοι φαίνεται ότι δέχονται πιέσεις και από τους ισχυρούς υποστηρικτές τους (ΕΕ και ΗΠΑ) καθώς η εικόνα που δημιουργείται ενισχύει τη ρωσική επιχειρηματολογία περί φασιστικού νεοναζιστικού πραξικοπήματος στο Κίεβο και δυσχεραίνει τα επόμενα βήματά τους.

Όσο για τον Μουζίτσκο αποτελεί «μυθική» προσωπικότητα στο χώρο του ουκρανικού εθνικισμού και φασισμού αλλά και του υποκόσμου. Γεννημένος το 1962 στα Ουράλια, ο Μουζίτσκο είχε την πρώτη του εμπειρία από πόλεμο στο Αφγανιστάν. Μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, έγινε μέλος του στρατιωτικού σκέλους της ακραίας εθνικιστικής ουκρανικής οργάνωσης UNA-UNSO, όπου αξιοποιήθηκε ως εκπαιδευτής μάχης, προπαγανδιστής και υπεύθυνος για τα νέα μέλη. Ο ζήλος του τον ανέδειξε μεταξύ των κορυφαίων στελεχών.

Με το όνομα Σάσκο Μπίλιι έγινε «διάσημος» στην Τσετσενία όπου ηγήθηκε ένοπλης ομάδας από τις ακροδεξιές φασιστικές οργανώσεις της Ουκρανίας, η οποία πολέμησε στο πλευρό των Τσετσένων αυτονομιστών, συμπεριλαμβανομένων και των ισλαμιστών. Γι αυτό και δεν προκάλεσε στις γραμμές των Ουκρανών ακραίων εθνικιστών τόσο αίσθηση, πιθανώς, η πρόσφατη έκκληση του επικεφαλής του Δεξιού Τομέα Γιάρος προς τους ισλαμιστές στον Καύκασο να πλήξουν τη Ρωσία. Ο ρωσικός στρατός έχει συγκεντρώσει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο ο Μουζίτσκο προσωπικά έχει οργανώσει και εκτελέσει αρκετές πολύνεκρες ενέδρες σε βάρος του ρωσικού στρατού στην Τσετσενία, κάτι που και ο ίδιος δήλωνε με περηφάνια στη συνέχεια, ενώ Ρωσική Ερευνητική Επιτροπή έχει συλλέξει αποδείξεις ότι ο ίδιος προσωπικά, τη διετία 1994 – 1995, βασάνισε και σκότωσε τουλάχιστον 20 αιχμαλώτους Ρώσους στρατιώτες, των οποίων έκοψε τα δάχτυλα, έβγαλε τα μάτια και στο τέλος τους έκοψε το λαιμό.

Μετά την αιματηρή του δράση στην Τσετσενία, ο Μουζίτσκο επέστρεψε στην Ουκρανία να γίνει επιχειρηματίας όπου ενεπλάκη σε σειρά υποθέσεων του υποκόσμου, δια των οποίων απέκτησε ακόμη πιο ανησυχητική φήμη για την σκληρότητα και τη βιαιότητά του. Αν και διώχθηκε πολλές φορές δικαστικά κατάφερε τις περισσότερες φορές να διαφύγει της καταδίκης με εξαίρεση την τρίχρονη φυλάκισή του το 2000 όταν κρίθηκε ένοχος για την απαγωγή και το βασανισμό ενός επιχειρηματία από τον οποίο ζητούσε χρήματα. Επανήλθε στην πρώτη γραμμή με τις διαδηλώσεις στην πλατεία Μαϊντάν όπου ηγήθηκε των ενόπλων ομάδων του Δεξιού Τομέα στις περισσότερες των περιπτώσεων ενώ δεν ξεχνιέται και η ομιλία του προς τους συγκεντρωμένους (πριν την ανατροπή Γιανουκόβιτς) κατά την οποία δεσμεύτηκε κραδαίνοντας δημόσια το αυτόματο όπλο στα χέρια του ότι «δεσμεύεται να πολεμήσει τους κομμουνιστές, τους εβραίους και τους Ρώσους».

Ο Μουζίτσκο είναι ο άνθρωπος που ξυλοκόπησε τον εισαγγελέα στην πόλη Ρόβνο και τον απείλησε ότι θα τον πετάξει στο δρόμο να τον λυντσάρουν οι ένοπλοι του Δεξιού Τομέα ενώ είχε απειλήσει και τον υπουργό Εσωτερικών Αβάκοφ ότι θα τον «κρεμάσει σαν σκυλί» αν δεν συνειδητοποιήσει ότι η ανώτερη αρχή στο Ρόβνο είναι ο ίδιος και τα μέλη του Δεξιού Τομέα, κάτι που ο Αβάκοφ φαίνεται ότι πήρε στα σοβαρά και αποφάσισε να αντιδράσει. Το κατά πόσο η εξόντωση του Μουζίτσκο αποτελεί την πρώτη πράξη μιας ευρύτερης διαδικασίας διχασμού και εκκαθάρισης από τα ακραία στοιχεία των νέων πολιτικών ηγεσιών της Ουκρανίας και το κατά πόσο αυτή η διαδικασία θα ολοκληρωθεί ή θα προκαλέσει αιματηρά αντίποινα ή πρόκειται μόνο για κινήσεις εντυπωσιασμού είναι ένα ζήτημα που μένει να φανεί.

Russia Today, Ria Novosti, Voice of Russia, Inferfax

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα