Π. Λιαργκόβας: Και μετά την έξοδο;

Τις προϋποθέσεις για να μην παλινδρομήσουμε σε συνθήκες ύφεσης, κοινωνικές και πολιτικές εντάσεις και δυσκολίες στη χρηματοδότηση από τις αγορές, μετά την πρόσφατη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, αναλύει σε άρθρο του στην "Καθημερινή της Κυριακής" ο Παναγιώτης Λιαργκόβας.

Ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή των Ελλήνων, επικαλούμενος την πρόσφατη έκθεση του Γραφείου, επικεντρώνεται σε τέσσερα σημεία-προϋποθέσεις: 1) Να συνεχιστεί η δημοσιονομική σταθερότητα, 2) Να διασφαλιστεί

η οικονομική μεγέθυνση με διάρκεια, 3) Να επιτευχθεί κοινωνική σταθερότητα, 4) Να διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα.

Δημοσιονομική προσαρμογή

Αν και η δημοσιονομική προσαρμογή δεν αποτελεί πρόβλημα, ο κ. Λιαργκόβας επισημαίνει: Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι αυτή επιτεύχθηκε με ένα συζητήσιμο μείγμα φοροκεντρικής λιτότητας. Με ανησυχία παρατηρούμε την αδυναμία εξορθολογισμού των δαπανών, ενώ στην πλευρά των φορολογικών εσόδων, ναι μεν έχουν ενταθεί οι προσπάθειες ελέγχου της φοροδιαφυγής, αλλά την απόδοση των ελέγχων δυσχεραίνουν το ύψος των φορολογικών συντελεστών και η κουλτούρα φοροδιαφυγής.

Ανάπτυξη με διάρκεια

Δεύτερη προϋπόθεση είναι να επιτευχθεί η ανάπτυξη με διάρκεια. Ωστόσο, ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους αναρωτιέται: "Πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτή η ανάπτυξη όταν α) δεν έχει λυθεί το ζήτημα του χρέους, β) δεν έχουμε σταθερούς θεσμούς που δίνουν τα σωστά κίνητρα και περιορίζουν αποφάσεις προς όφελος λίγων, γ) δεν έχουμε μειώσει αισθητά τη γραφειοκρατία και την πολυνομία, δ) όταν η τεράστια φορολογική επιβάρυνση στερεί ρευστότητα από την πραγματική οικονομία;".

Κοινωνική σταθερότητα

Όσον αφορά την τρίτη προϋπόθεση, αυτή είναι η επίτευξη της κοινωνικής σταθερότητας. Και αυτό, διότι κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης η μείωση των εισοδημάτων επηρέασε δυσμενώς τη φτώχεια. Η Ελλάδα σημειώνει το υψηλότερο ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού στην ΕΕ. "Η άνιση κατανομή του βάρους της προσαρμογής υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και στην κοινωνία και εμποδίζει την εφαρμογή της προώθησης της αλλαγής".

Πολιτική σταθερότητα

Χωρίς πολιτική σταθερότητα η οικονομία δεν μπορεί να αναπτυχθεί, επισημαίνει ο κ. Λιαργκόβας. "Η συμφωνία των μεγάλων πολιτικών κομμάτων στα ουσιαστικά ζητήματα (δημόσιο χρέος, ασφαλιστικό, εκπαίδευση) είναι απαραίτητη".

Τέλος, ο κ. Λιαργκόβας υπογραμμίζει πως η οριστική έξοδος στις αγορές δεν θα σημάνει το τέλος της εποπτείας της ελληνικής οικονομικής πολιτικής, παρά την αύξηση των βαθμών ελευθερίας στην άσκηση πολιτικής. "Τον ρόλο των θεσμών θα τον έχουν η πολυμερής εποπτεία της ΕΕ και οι ίδιες οι αγορές. Οι τελευταίες, μάλιστα, θα αξιολογούν την οικονομική πολιτική της χώρας με απρόβλεπτο τρόπο".

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα