“Παύσατε πυρ κατά των στρατιωτικών”

Πρωτοφανής σε συμμετοχή και με ξεκάθαρο μήνυμα ήταν η συγκέντρωση που πραγματοποίησαν οι χιλιάδες απόστρατοι και εν ενεργεία στρατιωτικοί στην πλατεία Κλαυθμώνος. Πολλοί ήταν αυτοί που «κατέβηκαν» φορώντας στολή, σε πείσμα των προειδοποιήσεων για… καμπάνες. Η κινητοποίηση του Σαββάτου έχει προβληματίσει σφόδρα την κυβέρνηση, ειδικά τη Ν.Δ., που βλέπει να διογκώνεται η δυσαρέσκεια των ενστόλων, ενός χώρου προνομιακού γι’ αυτήν.

Για πρώτη φορά οι συνδικαλιστές των εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων

και οι «θεσμικές» Ενώσεις των αποστράτων βρέθηκαν μαζί στον αγώνα κατά των άδικων μειώσεων σε αποδοχές και συντάξεις. Οι απανωτές περικοπές στους μισθούς έχουν φέρει σε αδιέξοδο τους στρατιωτικούς, που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν πλέον στις καθημερινές τους ανάγκες αλλά και να ανταποκριθούν στο λειτούργημά τους, που απαιτεί συνεχείς μετακινήσεις, εργασία πέραν του ωραρίου (Κυριακές, αργίες, υπερωρίες), ασκήσεις και υπηρεσίες εντός των μονάδων.

Από την άλλη πλευρά, οι απόστρατοι έχουν δει τις συντάξεις τους να μειώνονται αρκετές φορές. Η διπλή μείωση από τις αρχές του 2013 ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής και της οργής. Εχασαν κατά μέσο όρο ένα 15% από τις αναδρομικές μειώσεις (από τον Αύγουστο του 2012) του ενιαίου μισθολογίου και από 5% έως 20% από τις μειώσεις στις συντάξεις των υπαλλήλων του Δημοσίου από τις αρχές του τρέχοντος έτους. Μειώσεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το δε συνολικό «κούρεμα» των συντάξεων από το 2009 ξεπερνά το 55%.

«Συνδικαλιστές» και «θεσμικοί απόστρατοι» κατέβηκαν στις 4 το απόγευμα του Σαββάτου στην πλατεία Κλαυθμώνος και είπαν «φτάνει πια η εξαθλίωση των στρατιωτικών. Των ανθρώπων που έδωσαν τη ζωή τους και θα εξακολουθήσουν να το κάνουν για να υπερασπιστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, την πατρίδα». Οι ίδιοι υπολογίζουν πως οι συγκεντρωμένοι ήταν 15.000. Από την Κλαυθμώνος πραγματοποίησαν και πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Οικονομικών και εν συνεχεία στη Βουλή. Αίτημά τους να αρθούν οι αδικίες και να μη γίνουν νέες περικοπές. «Δεν αντέχουμε άλλο», βροντοφώναξαν.

Κι όμως, η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταργήσει τις μισθολογικές προαγωγές από το 2014. Μια τέτοια εξέλιξη θα έστελνε τους μισθούς στα «τάρταρα» και τις συντάξεις κάτω από τα 1.000 ευρώ. Αυτός είναι και ο λόγος που έφερε κοντά τους εν ενεργεία στρατιωτικούς με τους αποστράτους, που είχαν έως πρόσφατα διαμετρικά αντίθετες απόψεις όσον αφορά τις κινητοποιήσεις των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Το «σύνθημα» δόθηκε με τη συνέντευξη Τύπου που έγινε παρουσία εκπροσώπων και των δύο πλευρών, με τους απόστρατους να λένε πως «καθένας μπορεί να έρθει στη συγκέντρωση όπως νομίζει». Και ήταν πολλοί αυτοί που προσήλθαν στην Κλαυθμώνος φορώντας τη στολή. Δεν φοβήθηκαν και δεν έλαβαν υπόψη τους τις προειδοποιήσεις του Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγού Μιχάλη Κωσταράκου ότι η στολή στη διαδήλωση επισύρει ποινές.

Στην κυβέρνηση επικρατεί σκεπτικισμός, καθώς η αδιάλλακτη πολιτική της κατάφερε να βγάλει στους δρόμους τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τον πιο συντηρητικό και πειθαρχημένο κλάδο της ελληνικής κοινωνίας. Αυτούς που αποτελούν σημαντικό μέρος της δεξαμενής ψηφοφόρων που εξέλεξε αυτή την κυβέρνηση και ανέδειξε (ειδικά) πρώτο κόμμα τη Ν.Δ. Και το ζήτημα δεν είναι μονοδιάστατο. Οι άνθρωποι αυτοί κρατούν στα «χέρια» τους την άμυνα της χώρας σε μια ιδιαίτερη κρίσιμη χρονική συγκυρία για την Ελλάδα.

Το γεγονός αυτό μάλλον το υποβάθμισε η κυβέρνηση και άφησε την τρόικα να «αλωνίζει», αξιώνοντας περικοπές μισθών και συντάξεων, μειώσεις στο προσωπικό μέσω των εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές και τη νέα δομή δυνάμεων, κατάργηση επί της ουσίας των αμυντικών δαπανών για τα επόμενα χρόνια.

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο

Keywords
Τυχαία Θέματα