Παγκόσμιο άγχος για την κρίση χρέους της ευρωζώνης


Διανύουμε μια ακόμη δύσκολη εβδομάδα. Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να προσφέρουν κάποια ουσιαστική λύση πριν την επερχόμενη συνάντησή των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Προς το παρόν όμως, οι αγορές εκφράζουν απογοήτευση από την παντελή έλλειψη σχεδιασμού, και άγχος ως προς το τι μέλλει γενέσθαι.

Η κρίση δεν περιορίζεται πλέον στην αδύναμη περιφέρεια της ευρωζώνης, ούτε μπορούμε να την βλέπουμε ως μια κρίση που μεταδόθηκε, μέσω των τραπεζών, και στον πυρήνα της ΕΕ. Η κρίση χρέους της ευρωζώνης είναι πλέον παγκόσμια. Για αυτό, ακόμη και τα κράτη της G20, όπως είναι η Βραζιλία και η Κίνα, προσπάθησαν πρόσφατα να βοηθήσουν την ΕΕ να συνέλθει, μέσω του ΔΝΤ. Η μεγάλη ανησυχία όλων, είναι μη τυχόν και η κρίση μεταδοθεί τώρα σε όλες ανεξαιρέτως τις αγορές.

Ανάμεσα στη τεράστια ποσότητα οικονομικών πληροφοριών που ξεπηδάει αυτό το διάστημα από την Ευρώπη, το πιο ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο θάφτηκε στην επίσημη κινεζική μηνιαία έκθεση σχετικά με το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας. Όλα δείχνουν πως η Κίνα οδεύει προς επιβράδυνση, αν και μέχρι στιγμής το Πεκίνο δείχνει ικανό να μπορεί να καταφέρει μια μαλακή προσγείωση. Οι επικεντρωμένες οικονομίες αυτού του είδους, είναι πάντα ιδιαίτερα ικανές στο να αντεπεξέρχονται σε τέτοιου είδους προβλήματα.

Η εξαγωγική ανάπτυξη της Κίνας μειώθηκε στο 17% από το 25% που ήταν τον Αύγουστο. Οι εξαγωγές της προς την Ευρώπη μειώθηκαν στο ήμισυ και παραπάνω, από το 22% τον Αύγουστο, στο 10% σήμερα.

Για αυτό μάλλον η Κίνα ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα ενισχύσει τέσσερις κινεζικές τράπεζες. Τα χρηματιστήρια πήραν τα πάνω τους, αλλά όπως φαίνεται το Πεκίνο ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει κάποια κακά δάνεια, με την ανάπτυξη και τις εξαγωγές της χώρας να πέφτουν σταθερά.

Οι συγκεκριμένες τράπεζες (Bank of China, China Construction Bank, the Agricultural Bank of China, και η  Industrial and Commercial Bank of China) είναι από τις μεγαλύτερες στον τομέα των blue-chip μετοχών. Είναι κάτι ανάλογο με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών να αποκαλύπτει ξαφνικά ότι αναλαμβάνει μερίδιο στις Bank of America και JPMorgan Chase.

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η Βρετανία, οι ΗΠΑ, και άλλες ισχυρές οικονομικά χώρες, φαίνεται πως εμπόδισαν τα σχέδια των G-20 που ήθελαν τις αναδυόμενες οικονομίες να σπεύδουν προς βοήθεια της Ευρώπης, μέσω ενίσχυσης της δανειστικής ικανότητας του ΔΝΤ. Η Ουάσιγκτον ισχυρίστηκε ότι το Ταμείο έχει ήδη αρκετά χρήματα, αλλά η αιτία της διαφωνίας ήταν μάλλον πολιτική. Τα κράτη που έχουν την μεγαλύτερη ισχύ μέσα στο ΔΝΤ, από την εποχή της ιδρύσεώς του, δεν δείχνουν έτοιμα να παραδώσουν μέρος της επιρροής τους σε κάποια νέα μέλη, όπως είναι τα επονομαζόμενα κράτη BRICS (Brazil, Russia, India, China, και η South Africa).

Η λύση που τώρα υποστηρίζεται από τους αξιωματούχους της ευρωζώνης είναι η αύξηση των διαθέσιμων ποσών στον μηχανισμό στήριξης EFSF, που λειτουργεί ως έκτακτο ταμείο ανάγκης. Ο μηχανισμός διαθέτει σήμερα €750 δισ, και κάποιοι επιμένουν εδώ και

Keywords
Τυχαία Θέματα