"Πάγος" ΔΝΤ στην επαναφορά της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων

Τέσσερα ρίσκα επισημαίνει η έκθεση την οποία δημοσίευσε χθες το ΔΝΤ για την Ελλάδα σε σχέση με την επαναφορά της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων.

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ αναφέρει πως "οι κλαδικές επεκτάσεις των συλλογικών διαπραγματεύσεων έχουν την τάση να μειώνουν τις μισθολογικές ανισότητες". Το "τίμημα", όμως για αυτό είναι η "μείωση της απασχόληση", ενώ "μειώνεται ο ανταγωνισμός " και

"ενισχύονται οι δυσκαμψίες σε περιόδους ύφεσης".

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΔΝΤ οι επεκτάσεις των κλαδικών συμβάσεων οδηγούν:

Σε "υψηλότερους μισθούς", αλλά σε "λιγότερη απασχόληση"
Στην "κατάπνιξη" του ανταγωνισμού των μισθών σε μικρές επιχειρήσεις με χαμηλή παραγωγικότητα.

Στην "αύξηση" του "κόστους της ύφεσης" και των "δυσκαμψιών" στην οικονομία.

Το ΔΝΤ επισημαίνει πως οι "οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα απαιτούν τη στόχευση στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης".

Με δεδομένο ότι "ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας έχει χρέη προς τις τράπεζες και το κράτος στο ύψος του 130% του ΑΕΠ", σημαίνει πως "υπάρχει μεγάλη ανάγκη" για "αναδιάρθρωση" και "διατήρηση" της "ελαστικότητας του κόστους".

Υπενθυμίζεται πως στο τελευταίο μνημονιακό πακέτο μέτρων που πέρασε η κυβέρνηση προβλέπεται, μετά το τέλος του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, η επαναφορά της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας αλλά και η υπερίσχυση των κλαδικών έναντι των επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων (σ.σ. Εφόσον οι τελευταίες προβλέπουν χιερότερους όρους για τους εργαζομένους σε σχέση με τις κλαδικές).

ΔΝΤ: Κατά 12% θα μειωθεί η μέση σύνταξη

"Τσεκούρι" 12% θα υποστεί η μέση σύνταξη από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου. Αυτό αποκαλύπτει η έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα τα χαράματα.

Πιο συγκεκριμένα, η σχετική έκθεση αναφέρει πως η "συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση θα μειώσει τις κύριες και επικουρικές συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων". Σύμφωνα με το ΔΝΤ " οι μέσες συντάξεις είναι αναμένεται να μειωθούν κατά 12 %,ενώ υπάρχει ένα ανώτατο όριο 18 % για την πτώση ανά ατομική σύνταξη" (σ.σ. μέσω της μείωσης της "προσωπικής διαφοράς" σε κύριες -επικουρικές συντάξεις που θα ισχύσει από το 2019).

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με δηλώσεις αρμοδίων κυβερνητικών στελεχών, μετά την συμφωνία με τους θεσμούς για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης, οι συντάξεις θα μειωθούν 9% κατά μέσο όρο.

Συνεπώς φαίνεται να υπάρχει μία απόκλιση 3 ολόκληρων ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ των εκτιμήσεων του ΔΝΤ και εκείνων της κυβέρνησης.
Το ΔΝΤ υπενθυμίζει επίσης πως "οι συντάξεις θα παγώσουν επίσης μέχρι το 2022".

Τα μέτρα αυτά εκτιμάται από το ΔΝΤ ότι θα μειώσουν το έλλειμμα των ταμείων κατά 1% του ΑΕΠ το 2019-22.

"Με δεδομένες προηγούμενες συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις και πρόσφατες αρνητικές νομικές γνωμοδοτήσεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο και την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, οι αρχές έχουν παράσχει μία μελέτη και νομική γνωμοδότηση που υποστηρίζει τη μεταρρύθμιση", σημειώνει το ΔΝΤ.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα