«Πάγωσε» η αγορά μετά τη ΔΕΘ

Του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου*

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες ήλπιζαν ότι ο πρωθυπουργός θα ανακοίνωνε από τη Θεσσαλονίκη κάποια μέτρα που θα βοηθούσαν στην αναστροφή του αρνητικού κλίματος που επικρατεί στην αγορά και στην επίλυση των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια.

Αυτό, όμως, δεν έγινε. Μπορεί να εξαγγέλθηκαν δεκάδες παρεμβάσεις, όμως στην πραγματικότητα ελάχιστες έχουν σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των μικρομεσαίων, ενώ πρέπει να σημειωθεί

ότι στην πλειονότητά τους έχουν ορίζοντα τριετίας.

Η μείωση των εισφορών κατά 1 μονάδα, όπως και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος ουσιαστικά είναι δράσεις που είχε ανακοινώσει από πέρσι η κυβέρνηση ότι θα εφαρμοστούν. Και η αλήθεια είναι ότι ήδη έχει σημειωθεί καθυστέρηση στην υλοποίησή τους, αν σκεφτεί κανείς ότι το μεν τέλος επιτηδεύματος είναι μνημονιακή υποχρέωση που δεν θα έπρεπε καν να υφίσταται σήμερα, ενώ σχετικά με το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα το μη μισθολογικό κόστος είναι πάρα πολύ υψηλό.

Δυστυχώς, δεν ακούσαμε τίποτα για μέτρα που δίνουν λύσεις στη μεγάλη πρόκληση της ακρίβειας. Μπορεί κατά τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού να διευκρινίστηκε ότι θα υπάρξει παρέμβασή του στην Ε.Ε. για τις στρεβλώσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, όμως θα απαιτηθεί χρόνος για να δούμε κάποιο θετικό αποτέλεσμα, και αυτή η πολυτέλεια δεν υπάρχει για την πλειονότητα των ΜμΕ. Ούτε βέβαια για τα νοικοκυριά, που συνεχίζουν να πιέζονται ασφυκτικά από το υψηλό κόστος διαβίωσης.

Επίσης, απουσιάζουν άμεσα μέτρα για την τόνωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και τη δραστική μείωση του ιδιωτικού χρέους. Δηλαδή, για μια σειρά από σοβαρά ζητήματα που καθορίζουν το σήμερα αλλά και το αύριο για τις περισσότερες επιχειρήσεις της χώρας.

Καταλαβαίνουμε απόλυτα την ανάγκη ενός μακρόπνοου σχεδιασμού και είμαστε από τους πρώτους φορείς που έχουν ζητήσει την εκπόνηση ενός αναπτυξιακού σχεδίου. Το να έχεις όμως το βλέμμα στραμμένο στο 2027 σαν να μην υπάρχει σχεδόν κανένα πρόβλημα σήμερα σημαίνει ότι μειώνονται οι πιθανότητες επιβίωσης για χιλιάδες ΜμΕ.

Πόσες από αυτές που σήμερα βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού θα συνεχίσουν να λειτουργούν και τα επόμενα χρόνια, όταν αναμένεται να φανούν τα αποτελέσματα της πολιτικής της κυβέρνησης; Εκτιμώ ότι ο αριθμός τους θα είναι αισθητά μικρότερος. Αυτό δείχνει η πραγματική εικόνα της αγοράς, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί εξαιτίας των πολλών δυσμενών συνθηκών.

Στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών θεωρούμε ότι χρειάζεται μια τελείως διαφορετική προσέγγιση, ένα μείγμα πολιτικής που θα εστιάζει στην τόνωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και κυρίως ταχύτερη εφαρμογή των μέτρων που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της ακρίβειας και την ενίσχυση των εισοδημάτων των πολιτών.

*Πρόεδρος ΕΕΑ και επίτιμος διδάκτορας ΠΑ.ΠΕΙ.

The post «Πάγωσε» η αγορά μετά τη ΔΕΘ appeared first on antinews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα