Παιδαριώδες κυβερνητικό αλαλούμ... βούτυρο στο ψωμί του Ερντογάν και μόνο

23:58 7/2/2020 - Πηγή: Antinews

Στην παγίδα του Ταγίπ Ερντογάν να εκθέσει την ελληνική κυβέρνηση, να δημιουργήσει σοβαρό εσωτερικό πολιτικό ζήτημα στη χώρα, και παράλληλα να προωθήσει περαιτέρω τις τουρκικές αιτιάσεις περί "γκρίζων ζωνών" στο Αιγαίο, έπεσε, με πανηγυρικό τρόπο, η κυβέρνηση.

Αντί να τελειώσει το όλο σκηνικό που έστησε ο Τ.Ερντογάν, με μια ρητή και κατηγορηματική, επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ότι η Ελλάδα δεν δέχεται

"γκρίζες ζώνες" στο Αιγαίο, τα Ίμια είναι ελληνικές νησίδες, κατοχυρωμένες μέσα από διεθνείς συμβάσεις, καθώς και τις συνήθεις θέσεις της Ελλάδας περί σεβασμού του διεθνούς Δικαίου, κ.ο.κ., η κυβέρνηση εισήλθε σε μια ατέρμονα διαδικασία:

-Δηλώσεων και κόντρα συνεντεύξεων αρμοδίων στελεχών της,

-Οff the record δηλώσεων και κατόπιν αυτοδιαψεύσεων,

-Διαρροών και υπονοούμενων περί μυστικής διπλωματίας και συνεννόησης με την τουρκική πλευρά σε υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια (φωτογραφίζοντας ακόμα και το μέγαρο Μαξίμου)

-Ανακοινώσεις της ΝΔ κατά του ΣΥΡΙΖΑ και τούμπαλιν.

Κι' όλα αυτά για να πείσει ότι δεν έγιναν συνεννοήσεις με την Άγκυρα, όπως ισχυρίζεται ο Ερντογάν, για να μην ανεβούν οι τόνοι φέτος στα Ίμια, με αφορμή την θλιβερή επέτειο.

Μα, αν ήθελε να πετύχει κάτι ο Τ.Ερντογάν, λέγοντας πρόσφατα δημόσια, στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, ΑΚΡ, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι φέτος έστειλε μήνυμα (!) η Άγκυρα στην Ελλάδα να μην πλησιάσει στα Ίμια, και η Αθήνα συμφώνησε, το πέτυχε πλήρως. Το απόλυτο μπάχαλο και πολιτική αναταραχή εντός της χώρας.

-Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, να αφήνει υπονοούμενα κατά του υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου,

-Ο δεύτερος να παρουσιάζεται από δημοσιογράφο, με τον οποίο μίλησε τηλεφωνικά, να φωτογραφίζει το μέγαρο Μαξίμου για παρασκηνιακές συνεννοήσεις με την Άγκυρα,

-Να βγαίνει στη συνέχεια ο Ν.Παναγιωτόπουλος και να διαψεύδει κάτι τέτοιο,

-Στο μεταξύ να υπάρχουν παρεμβάσεις από το μέγαρο Μαξίμου, για να κοπούν οι διαρροές του υπουργείου Άμυνας, κ.ο.κ.

Παιδαριώδεις, επικοινωνιακοί χειρισμοί, οι οποίοι ενέτειναν το κυβερνητικό αλαλούμ, και τον μόνο που ωφέλησαν, ήταν τον Τ.Ερντογάν. Ο οποίος έριξε την βραδυφλεγή βόμβα, και περίμενε να ξεσπάσει το μπάχαλο στην Αθήνα. Κοντολογίς, η Άγκυρα δείχνει να έχει "διαβάσει" πολύ καλά την ελληνική κυβέρνηση και την εσωτερική πολιτική κατάσταση στη χώρα, να την θεωρεί δεδομένη, προβλέψιμη και φοβική, και να παίζει μαζί της.

Η κυβέρνηση, για μια ακόμη φορά απέδειξε ότι αδυνατεί να χειριστεί τα στοιχειώδη. Να βάλει τέλος στις αιτιάσεις και τους ισχυρισμούς του Ερντογάν με μια και μόνο επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Και εκεί να τελειώνουν τα πάντα. Προφανώς, το σούσουρο στα ΜΜΕ περί ενδεχόμενων παρασκηνιακών συνεννοήσεων θα συνεχιζόταν. Αλλά, αυτό ας το αντιμετώπιζαν τα επικοινωνιακά κυβερνητικά επιτελεία. Το κυριότερο ήταν να μην αιωρείται αναπάντητος ο ισχυρισμός της Τουρκίας ότι Αθήνα και Άγκυρα, έστω παρασκηνιακά, συμφωνούν στην θεωρία των "γκρίζων ζωνών".

Ο Ερντογάν, εξάλλου, βάζει αυτό το ζήτημα στο τραπέζι, όχι απλά για να δημιουργήσει εσωτερικό πολιτικό ζήτημα στην Ελλάδα, αλλά και για να προσθέσει στην ατζέντα των τουρκικών διεκδικήσεων έναντι της χώρας μας ένα ακόμη ζήτημα. Είτε, τα ελληνοτουρκικά καταλήξουν στη Χάγη, είτε μείνουν στις διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας. Ως εκ τούτου, η απάντηση, ακόμα και για να το ακούσει ο διεθνής παράγων, ήταν επιβεβλημένη.

Αντί αυτού, η κυβέρνηση προτίμησε τις κοκορομαχίες με τον ΣΥΡΙΖΑ και το μπαράζ των επικοινωνιακών εμφανίσεων των στελεχών της. Τα οποία, αντί να ξεδιαλύνουν το ζήτημα, τα έκαναν χειρότερα.

Ουδείς κάλεσε την κυβέρνηση να φορέσει την (αμερικανική) στολή παραλλαγής, όπως έκανε ο Πάνος Καμμένος, και να το παίξει νταής. Ούτε, όμως, και να καταπιεί τη γλώσσα της, αποφεύγοντας να εκδώσει μια επίσημη ανακοίνωση. Αντίθετα, έπρεπε να ήταν λακωνική, με σαφή μηνύματα προς την γείτονα, και όχι να πολυλογεί ακατάσχετα, δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα απ' ότι επεδίωκε ακόμα και ο ίδιος ο Ερντογάν.

Και ναι μεν, ο Π.Καμμένος, με αφορμή αυτό το αλαλούμ, βρήκε την ευκαιρία να ξαναβγεί σιγά - σιγά από τη ναφθαλίνη, η Ελλάδα τι κέρδος είχε; Κοντολογίς, εξωτερική πολιτική με τα μάτια στραμμένα στο εσωτερικό, δεν γίνεται. Ας το κατανοήσει, επιτέλους, η κυβέρνηση.

Κατ' αρχήν, από την, έως τώρα άρνηση, να εκδώσει επίσημη ανακοίνωση, αλλά και από τις αλλοπρόσαλλες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, αυξάνεται η υποψία ότι έγιναν παρασκηνιακές συνεννοήσεις με την Τουρκία. Σε ποιο επίπεδο, είναι αδιευκρίνιστο. Αν έγιναν από συνεργάτες του πρωθυπουργού, μέσω διπλωματικών καναλιών, ή ακόμα και με τη διαμεσολάβηση αμερικανικών ή ευρωπαϊκών διαύλων.

Παρόμοιες συνεννοήσεις, πάντως, είναι συνηθισμένες, ιδιαιτέρως σε περιόδους κλιμάκωσης της κρίσης μεταξύ των δυο χωρών. Γι' αυτό, εξάλλου, κρατιούνται ανοικτά τα κανάλια επικοινωνίας. Για να αποτραπούν τα χειρότερα. Ο στόχος της μείωσης της έντασης, προφανώς δεν σημαίνει ότι κάποιος ξεπουλάει τα εθνικά δίκαια. Όταν, όμως, η ελληνική πλευρά αποφεύγει ακόμα και να απαντήσει στους τουρκικούς ισχυρισμούς επίσημα ενώ ταυτόχρονα διαλαλεί σε όλα τα μήκη και πλάτη ότι θέλει Χάγη, ενώ πρωθυπουργικοί σύμβουλοι κάνουν λόγο ακόμα και για "συνεκμετάλλευση", τότε αυξάνονται οι υποψίες ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας.

Από την πλευρά του, ο Τ.Ερντογάν, απλά έκανε τη βρώμικη δουλειά του. Να εκθέσει την ελληνική κυβέρνηση. Διότι, εάν πράγματι υπήρξε μυστική συνεννόηση φέτος για τα Ίμια, το πρέπον διπλωματικά ήταν να την κρατήσει μυστική και να μην την δημοσιοποιήσει. Αντίθετα, ο ίδιος, κατά παράβαση κάθε διπλωματικού πρωτοκόλλου, την δημοσιοποίησε, προφανώς, αποσκοπώντας να ενισχύσει τους ισχυρισμούς του για "γκρίζες ζώνες".

Εάν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε δείχνει ανυποληψία εκ μέρους της τουρκικής προεδρίας (ή ακόμα χειρότερα, όχι ξεκάθαρες συνεννοήσεις ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα). Πολύ περισσότερο, η κυβέρνηση πρέπει να διδαχθεί από αυτή την τουρκική κίνηση "αδειάσματος", να την λάβει πολύ σοβαρά υπόψιν της, και να φροντίσει ώστε το κάθε επόμενο παρόμοιο βήμα παρασκηνιακής συνεννόησης με την Άγκυρα, να μην καταλήξει σε τέτοιο φιάσκο.

Εάν βεβαίως, επρόκειτο για την πρώτη "αστοχία" της κυβέρνησης σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, το όλο γεγονός θα μπορούσε να συγχωρεθεί. Η κυβέρνηση, ωστόσο, έχει επανειλημμένες αστοχίες στα εθνικά θέματα και δείχνει πρωτοφανή επιπολαιότητα στον χειρισμό των ζητημάτων της εξωτερικής πολιτικής.

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Άμυνας, Ν.Παναγιωτόπουλος, φέρεται να είπε σε δημοσιογράφο, όπως ο τελευταίος υποστηρίζει, ότι ο ίδιος δεν έκανε τέτοια συνεννόηση με την Άγκυρα, και ότι κάτι τέτοιο μόνον σε υψηλότερα επίπεδα θα μπορούσε να γίνει. Αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι η συνεννόηση έγινε πιθανώς σε επίπεδο μεγάρου Μαξίμου - τουρκικής προεδρίας.

Προηγουμένως, ο Τ.Ερντογάν είχε πει ότι ο υπουργός Άμυνάς του, Χουλούσι Ακάρ, "πιθανότατα θα καλούσε τον Έλληνα υπουργό Άμυνας για να τον ευχαριστήσει (σ.σ. για τα Ίμια) και για να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία στα Ίμια και στα υπόλοιπα νησιά''. Στην προκειμένη, το θέμα γίνεται ακόμα χειρότερο, διότι, εάν ισχύουν οι ισχυρισμοί Ερντογάν, οι συνεννοήσεις δεν αφορούν μόνον τα Ίμια, αλλά και άλλα νησιά. Ως γνωστόν, ο Χ.Ακάρ, για πρώτη φορά επίσημα, δήλωσε πρόσφατα ότι η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνικότητα 16 ελληνικών νησιών. Κοντολογίς, επίσημα πλέον, διευρύνει τη θεωρία των "γκρίζων ζωνών".

Από τη μεριά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν.Δένδιας, αργότερα, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, περιορίστηκε να πει ότι όλα αυτά δεν αφορούσαν συνεννοήσεις της Αθήνας με την Άγκυρα, αλλά "ευχές" (!). "Θέλω να είμαι και ακριβής. Πάρα πολλές φορές και από τις δύο πλευρές εκφράζονται ευχές για την μη δημιουργία εντάσεων. Σε αυτό το πλαίσιο και μόνο είναι οι συνεννοήσεις μας με τους Τούρκους", εξήγησε. Και πρόσθεσε: "Ευχές περί μη δημιουργίας εντάσεων με την τουρκική πλευρά διατυπώνονται πολλάκις και από πολλούς. Και υπό αυτή την έννοια είναι και χρήσιμες. Μέχρι εκεί. Όλα τα υπόλοιπα είναι περίπου πολιτικολογούσα φλυαρία".

"Πολιτικολογούσα φλυαρία", όμως, που η ίδια η κυβέρνηση αναπαρήγαγε. Μάλιστα, στη συνέχεια άφησε σαφέστατα υπονοούμενα για τον Έλληνα υπουργό Άμυνας. Με αφορμή την εισβολή του τουρκικού ερευνητικού σκάφους "Ουρούτς Ρέϊς" στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και τα περί ανέμου που το "έσπρωξε" εντός, ο Ν.Δένδιας είπε: "Δεν νομίζω ότι αριστεύσαμε στην επικοινωνία στο συγκεκριμένο θέμα. (...) Δεν θέλω να κρίνω έναν συνάδελφο τον οποίο συμπαθώ ιδιαιτέρως. Θεωρώ ότι είναι ένας πάρα πολύ ικανός πολιτικός ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Ένας ευσυνείδητος υπουργός που ειλικρινά παλεύει για να προσπαθήσει οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας να είναι στο επίπεδο που τους πρέπει ή στον τομέα των ανταλλακτικών, είτε στον τομέα της ετοιμότητας και τα λοιπά και τα λοιπά. Από εκεί και πέρα τώρα, δεν είμαι εγώ αυτός που θα κρίνει".

Βέβαια, ο κ.Δένδιας, μπορεί να άσκησε κριτική επειδή ο υπουργός Άμυνας μπαίνει σε ξένα χωράφια, σε αυτά της εξωτερικής πολιτικής, ωστόσο, ο ίδιος, ούτε καν φρόντισε να εξηγήσει γιατί δεν μπήκε στον κόπο να βγάλει έστω μια ανακοίνωση κατά των ισχυρισμών Ερντογάν. Το υπουργείο Εξωτερικών είναι λαλίστατο σε άλλα δευτερεύουσας σημασίας θέματα. Και στο θέμα των "γκρίζων ζωνών" προτίμησε να απαντήσει στον ΣΥΡΙΖΑ (το πολιτικό γραφείο του Ν.Δένδια) και όχι στον Ερντογάν;

Βλέπε επίσης: Μυστική διπλωματία: Συζητάει στο παρασκήνιο η Αθήνα με την Άγκυρα για Ίμια και «υπόλοιπα νησιά»;

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα