Παραμένουν "αγκάθια" στη γ' αξιολόγηση -88 νέα προαπαιτούμενα φέρνει το επικαιροποιημένο μνημόνιο

Μία νέα γενιά από 88 προαπαιτούμενα που συνδέονται με την 4η αξιολόγηση και με 11,7 δισ. ευρώ επόμενου πακέτου δόσεων, αναλυτική λίστα με τις εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσουν για να διατεθεί το πακέτο των 6,7 δισ. ευρώ που αποφασίστηκε σήμερα, αλλά και όλοι οι όροι της συμφωνίας με τους θεσμούς περιγράφονται στα 3 κείμενα της συμφωνίας που δόθηκαν στην δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Περιλαμβάνουν το Compliance Report

(Έκθεση Συμμόρφωσης) που παρουσίασε σήμερα ο Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί στην υπουργική σύνοδο αλλά και το επικαιροποιημένο κείμενο του μνημονίου (SMoU) και το τεχνικό μνημόνιο που το συνοδεύει (TMU).

Καταγράφουν τους όρους με τους οποίους θα γίνει η αξιολόγηση του ΔΝΤ την Άνοιξη που θα κρίνει εάν θα εφαρμοσθεί από το 2019 (1 έτος νωρίτερα) και η μείωση του αφορολόγητου, αναλυτικούς στόχους για τα έσοδα, τους ελέγχους, τα ταμεία, το δημόσιο και τη στελέχωσή του.

Οι εκκρεμότητες της 3ης αξιολόγησης

Κορυφαία εκκρεμότητα στη λίστα της 3ης αξιολόγησης με τα 110 προαπαιτούμενα είναι αυτή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Στόχος είναι να γίνει πλήρως λειτουργική η πλατφόρμα και να διενεργούνται τακτικά και ανά την Ελλάδα. Σε εκκρεμότητα βρίσκονται και τρεις παρεμβάσεις στο πεδίο του δημοσίου αναφορικά με την κινητικότητα, τη στελέχωση του δημοσίου και τα επιδόματα.

Τεράστιο έλλειμμα υπάρχει στις ιδιωτικοποιήσεις. Πέρα από το Ελληνικό εκκρεμούν και παρεμβάσεις στην Εγνατία, τον ΔΕΣΦΑ, την ΕΥΔΑΠ, στα ενεργειακά. Επίσης, στις εκκρεμότητες της τρίτης αξιολόγησης περιλαμβάνεται ο επανϋπολογισμός των συντάξεων, ο εξορθολογισμός των δαπανών υγείας και παρεμβάσεις στο clawback, η εναρμόνιση με τις δεσμεύσεις για τις ώρες εργασίας των εκπαιδευτικών, η νομοθεσία για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων σε συγκεκριμένους κλάδους και η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών φορέων του Δημοσίου στη ΔΕΗ.

Η νέα δόση των 11,7 δισ. ευρώ

Στην Έκθεση Συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται η πορεία υλοποίησης της τρίτης αξιολόγησης και περιλαμβάνεται νέα έκθεση βιωσιμότητας του χρέους με τέσσερα σενάρια. Καταγράφονται και οι χρηματοδοτικές ανάγκες. Πέρα από τη δόση των 6,7 δισ. ευρώ ορίζεται ότι τον Ιούλιο θα εκταμιευτεί ένα πακέτο 11,7 δισ. ευρώ με το οποίο θα δημιουργηθεί ένα μαξιλάρι διαθεσίμων 10,2 δισ. ευρώ στο τέλος του προγράμματος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραδέχεται στο κείμενό της ότι θα διατεθούν τελικά μόνο τα 58,6 δισ. ευρώ επί συνόλου 86 δισ. ευρώ του δανείου που συμφωνήθηκε το 2015 με τον ESM. Εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του προγράμματος η κυβέρνηση θα εκκαθαρίσει ληξιπρόθεσμες οφειλές του Κράτους προς ιδιώτες αξίας 3,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων μόνο το 1,5 δισ. ευρώ θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα και οι υπόλοιπες θα πρέπει να καλυφθούν από εθνικούς πόρους.

Μαξιλάρι διαθεσίμων για 10 μήνες "βλέπει" η Επιτροπή

Αναφορικά με το "μαξιλάρι" διαθεσίμων των 10,2 δισ. ευρώ αναφέρεται ότι καλύπτει τις ανάγκες της Ελλάδας για τους επόμενους 10 μήνες μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

Η Επιτροπή εκτιμά ότι το "μαξιλάρι" μπορεί να αυξηθεί μέσω της πρόσβασης στις αγορές, μέσω καλύτερης διαχείρισης των διαθεσίμων του δημοσίου, μέσα από πρόσθετα έσοδα ιδιωτικοποιήσεων και μέσα από τα έσοδα από την διακράτηση κερδών ομολόγων (ANFA- SMP).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι η απάντηση στο ερώτημα για το σωστό σε αξία μαξιλάρι διαθεσίμων στο τέλος του προγράμματος είναι ότι η Ελλάδα με 17 δισ. ευρώ θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της για 12 μήνες, με 20,3 δισ. ευρώ τις ανάγκες έως το τέλος του 2019 και με 30 δισ. ευρώ τις ανάγκες έως το 2020.

Εκτιμά ότι αν καταφέρει να πάρει η Ελλάδα 11,7 δισ. ευρώ με την 4η αξιολόγηση τότε θα παραμείνει αδιάθετο ποσό 27,4 δισ. ευρώ από το δάνειο του ESM. Μάλιστα αναφέρει ότι αν ενεργοποιηθεί το δάνειο του ΔΝΤ των 1,6 δισ. ευρώ το ποσό που δεν θα διαθέσει ο ESM θα μεγαλώσει ισόποσα.

Τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης

Δείτε αναλυτικά τα 88 προαπαιτούμενα που φέρνει η 4η αξιολόγηση στα αγγλικά:

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα