Παράθυρο … επιμήκυνσης ανοίγει η Γερμανία

Η Βαβέλ που επικρατεί στην Ευρώπη σχετικά με το μέλλον της Ελλάδας συνεχίζεται. Λίγα 24ωρα από τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Φ. Ρέσλερ ότι είναι διαχειρίσιμη μια έξοδος της Ελλάδας από την ΕΕ, τώρα έρχονται δηλώσεις αποδοκιμασίας κατά του αντικαγκελάριου και ελπίδας για τη χώρα μας.

Χαρακτηριστική η δήλωση Γερμανού αξιωματούχου που δεν κατονομάζεται, ο οποίος λέει ότι θα μπορούσε στην Ελλάδα

να δοθεί περισσότερος χρόνος για να εφαρμόσει το πρόγραμμα, όχι όμως και περισσότερα χρήματα. Ο αξιωματούχος που βρίσκεται κοντά στην Α. Μέρκελ είπε ότι δεν είναι εφικτό ένα νέο χρηματοδοτικό πακέτο από την πλευρά της Γερμανίας αλλά θα μπορούσε να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα. Ουσιαστικά ανοίγει παράθυρο επιμήκυνσης, χωρίς όμως να υπόσχεται περισσότερα χρήματα, κινούμενος στη λογική του ΔΝΤ ότι δε μπορούν να δοθούν νέα πακέτα. Άλλωστε, με την Ισπανία προ των πυλών της πλήρους ένταξης στο μηχανισμό και την Ιταλία επίσης να ψυχορραγεί δεν υπάρχουν και πολλά χρήματα διαθέσιμα.

Επίσης, η σκληρή συνήθως Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μ. Φέχτερ δήλωσε ότι δεν σκέπτονται έξοδο της Ελλάδας προς το παρόν. «Είμαστε σε αναμονή της έκθεσης της τρόικας», δήλωσε η Αυστριακή η οποία είπε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει συζήτηση για έξοδο από το ευρώ και αυτό που προέχει είναι να δουν αν η Ελλάδα μπορεί να φτάσει στο 120% του ΑΕΠ το χρέος της μέχρι το 2020.

Αναφορικά με τον Ρέσλερ και τις ανθελληνικές του δηλώσεις ερωτηθείς ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ είπε ότι οι δηλώσεις τόσο του υπουργού Οικονομίας, όσο και του υπουργού Οικονομικών εκφράζουν απλώς «τα συναισθήματα των δύο, εν αναμονή της έκθεσης της τρόικας», υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση αναμένει την αξιολόγηση της τρόικας και την απόφαση του Eurogroup.

Την αντίθεσή του στα λεγόμενα του υπουργού Οικονομίας και μάλιστα λίγο πριν την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα, εξέφρασε ο ευρωβουλευτής των γερμανών Φιλελευθέρων Γιώργος Χατζημαρκάκης σε συνέντευξή του στην DW.

«Θεωρώ ότι η διατύπωση μιας τέτοιας άποψης, μια μέρα πριν την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα δεν αποτελεί σωστή συμπεριφορά από την πλευρά της κυβέρνησης. Ένας γ.γ. βαυαρικού κόμματος, ακόμα κι αν αυτό συγκυβερνά, θα μπορούσε να το πράξει. Όχι όμως ένας αντικαγκελάριος. Ένας αντικαγκελάριος έχει φυσικά το δικαίωμα να εκφράσει την άποψή του, όμως με αυτό τον τρόπο είναι σαν να προδικάζει την αποτυχία, πριν καν ανακοινωθεί το αποτέλεσμα της αξιολόγησης. Δεν θεωρώ ότι έχουμε να κάνουμε εδώ με υπεύθυνη συμπεριφορά κυβέρνησης».

Keywords
Τυχαία Θέματα