Παρελθόν τα μνημόνια;

Το σήμα είναι θετικό από τις ΗΠΑ για την κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός έχει πληροφορηθεί ότι το ΔΝΤ δέχεται κατ’ αρχάς την ελληνική θέση για έξοδο από το καθεστώς του μνημονίου και της τρόικα.

Η κυριακάτικη συνάντηση στην Ουάσινγκτον της γενικής διευθύντριας Κριστίν Λαγκάρντ και της ελληνικής τριμερούς, δηλ.

του Γκίκα Χαρδούβελη, του Γιάννη Στουρνάρα και του Σταύρου Παπασταύρου, θα δείξει το δρόμο για την επόμενη μέρα, την οποία ο Αντ. Σαμαράς θέλει χωρίς μνημόνιο.

Η Αθήνα είναι ενήμερη ότι ΕΕ και ΔΝΤ συμφωνούν σε ένα μεταβατικό «όχημα εξόδου» -ή «προληπτικής στήριξης, κατά την Λαγκάρντ- με τη συνδρομή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Η προληπτική στήριξη δεν σημαίνει κατά το Μαξίμου νέο μνημόνιο και νέο πρόγραμμα, όπως επέμεινε και ο Πρωθυπουργός στη Βουλή την Παρασκευή το βράδυ και ετοιμάζεται να κάνει μια κίνηση ματ στην σκακιέρα, ζητώντας τη διακοπή του προγράμματος του ΔΝΤ. Αυτό που θα υπάρξει είναι μια «υβριδική» προληπτική γραμμή πίστωσης με τη συνδρομή της Ε.Ε. που θα λειτουργεί ως ασφαλιστική δικλίδα έναντι των αγορών.

Ο Αντ. Σαμαράς έχει αποφασίσει να στείλει επιστολή στο ΔΝΤ με την οποία θα ενημερώνει ότι η Αθήνα παραιτείται από τις εκκρεμείς δόσεις του 2015-16, θέλοντας να στείλει ένα σαφές μήνυμα ασφάλειας και σιγουριάς, αλλά και οικονομικής ανεξαρτησίας. Το ερώτημα είναι πως θα μας υποδεχθούν οι αγορές και με τι επιτόκια.

Πάντως η κυβέρνηση ετοιμάζεται επίσης να επιστρέψει και κεφάλαια, ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ που θα παραμείνουν στο ΤΧΣ, ώστε να περιοριστεί το δημόσιο χρέος.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα