Παρουσία του Σαμαρά η συνάντηση Νίμιτς–Αβραμόπουλου στο ΥΠ.ΕΞ.

Σύγκλιση για όνομα, αποσαφήνιση των «κόκκινων γραμμών»

Η παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο με τον προσωπικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, δεν ήταν «τυχαία».

Στόχος ήταν να σταλεί μήνυμα σε όσους διαδραματίζουν εμφανή ή παρασκηνιακό ρόλο στο Σκοπιανό ότι η Αθήνα

όταν λέει ότι επιθυμεί λύση το εννοεί και οι περαιτέρω κινήσεις ανήκουν στη σκοπιανή πλευρά.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, παρατηρήθηκε σύγκλιση (όχι ταύτιση) μεταξύ των ελληνικών απόψεων και των ιδεών για το όνομα που κόμισε ο Μάθιου Νίμιτς οι οποίες κινούνται στο πλαίσιο αυτών που είχε παρουσιάσει στους διαπραγματευτές των δυο χωρών τον περασμένο Νοέμβριο.

Άλλες πληροφορίες όμως, κινούμενες από το ΥΠΕΞ, αναφέρουν ότι ο Γκρούεφσκι αρνείται να αποδεχθεί τη χρήση γεωγραφικού προσδιορισμού μπροστά από τον όρο «Μακεδονία». Ο Μάθιου Νίμιτς μεταβαίνει σήμερα στα Σκόπια με την ελπίδα ότι θα ξεπεράσει το βασικό αυτό πρόβλημα στις συναντήσεις με τον σκοπιανό πρωθυπουργό και την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία

Η παρουσία του κ. Σαμαρά στη συνάντηση έγινε και προκειμένου να συζητήσει ο ίδιος τις προτάσεις Νίμιτς και να ξεκαθαρίσει στο διαμεσολαβητή τα ελληνικά όρια.

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε στον κ. Νίμιτς ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη «να συμμετάσχει ενεργά και εποικοδομητικά στα επόμενα βήματα της διαδικασίας», ώστε να ξεκαθαρίσει ότι όχι μόνο δεν υπάρχει παρελκυστική τακτική από τη χώρα μας, αλλά, αντιθέτως, υφίσταται βούληση για λύση στη βάση του γνωστού πλαισίου (μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες τις χρήσεις). Προς επίρρωση των ελληνικών προθέσεων ο ΥΠΕΞ ενημέρωσε το διαμεσολαβητή για την ελληνική πρόταση υπογραφής Μνημονίου κατανόησης μεταξύ των δύο πλευρών που κατέθεσε πρόσφατα η Αθήνα, η οποία «σκοπό έχει να δώσει ώθηση στη διαπραγματευτική διαδικασία υπό τον ΟΗΕ» και που παράλληλα «θέτει το πλαίσιο και τις παραμέτρους της λύσης». Σύμφωνα με πληροφορίες ο Νίμιτς χαρακτήρισε θετική και υποβοηθητική την ελληνική πρωτοβουλία.

Διπλωματικές πηγές πάντως εξέφραζαν αμφιβολίες για τα περιθώρια θετικών εξελίξεων στις διαπραγματεύσεις δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στα Σκόπια με την κυβέρνηση Γκρούεφσκι να βάλλεται στο εσωτερικό της χώρας και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ορατό (η Σοσιαλδημοκρακτική Ενωση (SDSM) του Μπράνκο Τσερβενκόφσκι έχει αποχωρήσει από τη Βουλή και ζητά διεξαγωγή εθνικών εκλογών μαζί με τις δημοτικές το Μάρτιο).

Antinews με πληροφορίες και από τον Ελεύθερο Τύπο

Keywords
Τυχαία Θέματα