Πάσχα σε άδειες εκκλησίες και έρημες πλατείες για εκατομμύρια Καθολικούς σε όλον τον πλανήτη

Σε απομόνωση, όπως η μισή ανθρωπότητα, εκατοντάδες εκατομμύρια Καθολικοί γιόρτασαν σήμερα το Πάχα, σε πρωτόγνωρες συνθήκες, υπό τον φόβο της πανδημίας του κορονοϊού, απέναντι στον οποίο θα πρέπει να απαντήσουν με «τη διάδοση της ελπίδας», όπως τους προέτρεψε ο πάπας Φραγκίσκος στο καθιερωμένο μήνυμά του «προς την πόλη και την οικουμένη».

Η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 109.000 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο και ο αριθμός των θυμάτων σχεδόν διπλασιάστηκε μέσα σε κάτι περισσότερο από μία εβδομάδα. Οι ΗΠΑ είναι η

χώρα που έχει πληγεί περισσότερο, με 527.000 κρούσματα και πάνω από 20.000 νεκρούς.

Στην Ευρώπη, η ασθένεια έχει στοιχίσει τη ζωή σε 75.000 ανθρώπους, με το 80% των θυμάτων να καταγράφεται στην Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία.

Οι εκκλησίες σήμερα ήταν έρημες, οι λειτουργίες τελέστηκαν χωρίς την παρουσία πιστών, αλλά μεταδίδονταν από γιγαντοοθόνες ή από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Αυτό το Σαββατοκύριακο του Πάσχα οι συνθήκες ήταν άνευ προηγουμένου, με έρημες τις κάποτε γεμάτες πλατείες σε όλον τον κόσμο.

Στην Ιερουσαλήμ, για πρώτη φορά εδώ και πάνω από έναν αιώνα, ο ναός του Πανάγιου Τάφου έμεινε κλειστός για το κοινό. Το πρωί, λιγοστοί ιερείς τέλεσαν μια σύντομη λειτουργία στην άδεια εκκλησία.

Για την Ρόζα Μαστροτσίνκε, που ζει στα προάστια της Ρώμης, το Πάσχα την εποχή του κορονοϊού, με την προσευχή από το σπίτι και τη λειτουργία μέσα από την οθόνη της τηλεόρασης, παραδόξως είναι συνώνυμο της «αυξημένης πνευματικότητας», μολονότι της λείπουν η «κοινωνικότητα της ενορίας» και η Θεία Κοινωνία.

Στην Πορτογαλία, μέσα σε ένα ανοιχτό λευκό αυτοκίνητο, με το άγαλμα της Παρθένου της Φάτιμα στερεωμένο στην οροφή, ένας ιερέας διέσχισε τους δρόμους της ενορίας του κοντά στη Λισαβόνα για να ευλογήσει τους πιστούς. «Μολονότι ο ναός έκλεισε, η Εκκλησία παραμένει ζωντανή», τόνισε ο ίδιος.

Στις ΗΠΑ, το νέο επίκεντρο της πανδημίας, η Νέα Υόρκη παραμένει στο μάτι του κυκλώνα και συνεχίζει να μετρά τους νεκρούς της – σήμερα έφτασαν τους 8.638 στην Πολιτεία. Από χθες, ο δήμαρχος της πόλης Μπιλ ντε Μπλάζιο διευκρίνισε ότι τα δημόσια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι το τέλος του σχολικού έτους «για να σωθούν ζωές».

Η μικρή μείωση που παρουσιάζουν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία σε αρκετές χώρες δείχνει πάντως ότι τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς. Ωστόσο, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε ότι για τους ηλικιωμένους Ευρωπαίοι ίσως χρειαστεί να παραταθεί η απομόνωση από το περιβάλλον του μέχρι και το τέλος του έτους. Στη Γαλλία, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρόκειται να απευθύνει αύριο διάγγελμα προς το έθνος και οι πληροφορίες λένε ότι εξετάζει την παράταση των μέτρων μέχρι τουλάχιστον τις 10 Μαΐου.

Πάντα στη Γαλλία, ο στρατός ξεκίνησε μια πρωτοφανή επιχείρηση αποβίβασης και καραντίνας για 1.900 ναύτες, αφού το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Charles-de-Gaulle, έδεσε στο λιμάνι της Τουλόν σήμερα, μετά τον εντοπισμό ύποπτων κρουσμάτων κορονοϊού μεταξύ των μελών του πληρώματός του.

Στην ηλιόλουστη Ισπανία, το μέτρο της κοινωνικής αποστασιοποίησης θα παραμείνει σε ισχύ για το καλοκαίρι ακόμη και τις παραλίες, προειδοποίησε το υπουργείο Τουρισμού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας από την πλευρά του ανησυχεί επειδή στην Αφρική, όπου έχουν εντοπιστεί περίπου 13.000 κρούσματα και 700 άνθρωποι έχουν πεθάνει, ο ιός φαίνεται ότι «εξαπλώνεται και πέραν των μεγάλων πόλεων».

«Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε μια καθοριστικής σημασίας πρόκληση, από την οποία θα εξαρτηθεί όχι μόνον το μέλλον της, αλλά και ολόκληρου του κόσμου», τόνισε ο πάπας

«Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε μια καθοριστικής σημασίας πρόκληση, από την οποία θα εξαρτηθεί όχι μόνον το μέλλον της, αλλά και ολόκληρου του κόσμου», τόνισε ο πάπας, κατά την λήξη των τελετών για το Καθολικό Πάσχα, στο Βατικανό.

«Δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία να επιδειχθεί περαιτέρω αλληλεγγύη, προσφεύγοντας και σε καινοτόμες λύσεις», πρόσθεσε ο ποντίφικας. «Η εναλλακτική σε αυτό, κατά την άποψη του ποντίφικα, είναι μόνον ο εγωισμός των ειδικών συμφερόντων και ο πειρασμός μιας επιστροφής στο παρελθόν, με τον κίνδυνο να δοκιμαστούν σκληρά η ειρηνική συνύπαρξη και η ανάπτυξη των επόμενων γενεών».

Ο Φραγκίσκος, τέλος, ζήτησε «να χαλαρώσουν οι διεθνείς κυρώσεις, οι ποίες δεν επιτρέπουν στις χώρες στις οποίες έχουν επιβληθεί, να προσφέρουν την αναγκαία βοήθεια στους πολίτες τους», όπως και «να επιτραπεί σε όλες τις χώρες να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες τις φάσης αυτής, μειώνοντας -αν όχι παραγράφοντας- το χρέος που βαραίνει τους προϋπολογισμούς των πιο φτωχών κρατών».

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα