“Πελατειακή” Ευρώπη, εναντίον της “μη πελατειακής”
Του Francis Fukuyama
Οι πρόσφατες εκλογές στην Ελλάδα ήταν μια προβλέψιμη καταστροφή. Τα δυο μεγάλα κόμματα (Πασόκ και Ν.Δ), παραγκωνίστηκαν από ακραία κόμματα της δεξιάς και της αριστεράς.
Τα βασικά ζητήματα που απασχόλησαν το εκλογικό σώμα ήταν το αν η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τους όρους του μνημονίου
Υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση σε εξέλιξη, που έχει να κάνει με τις δύο Ευρώπες: Τον Βορρά και Νότο δηλαδή. Από την αρχή φαίνονταν πως ακόμη και οι «ισχυρές» Ιταλία και Γαλλία είχαν τα δικά τους προβλήματα με το δημόσιο χρέος, και το τραπεζικό τους σύστημα.
Η αντίθεση που προβάλλεται έχει να κάνει με την προτεσταντική, πειθαρχημένη Βόρεια Ευρώπη, και την τεμπέλικη, σπάταλη Νότια. Η πραγματική όμως διαφορά είναι πολιτισμική. Η πελατειακή Ευρώπη, εναντίον της μη πελατειακής.
Η πελατειακή πολιτική έχει να κάνει με την τάση των κομμάτων να χρησιμοποιούν δημόσιους πόρους και αξιώματα, προκειμένου να ανταμείψουν τους υποστηρικτές τους. Οι πολιτικοί, αντί να παρέχουν προγραμματικές πολιτικές, προτιμούν να μοιράζουν διορισμούς, ρουσφέτια, ακόμη και χρήματα.
Η πελατειακή πολιτική δεν είναι ακριβώς διαφθορά, αφού ενέχει λογοδοσία. Ο πολιτικός πρέπει να προσφέρει κάτι για να παραμείνει στην εξουσία. Η διαφθορά είναι κάτι το διαφορετικό, αφού η δωροδοκία ή η μίζα καταλήγει στον τραπεζικό λογαριασμό του πολιτικού, και ωφελεί αποκλειστικά τον ίδιο.
Το ρουσφέτι, και οι διορισμοί, θεωρούνται νόμιμες πρακτικές σε πολλά κράτη, ενώ η δωροδοκία είναι παντού παράνομη. Στο Αφγανιστάν, για παράδειγμα, ο εμφύλιος πόλεμος κατάργησε τον φυλετισμό, που στην ουσία ήταν μια μορφή πελατειακής διακυβέρνησης, και τον αντικατέστησε με την διαφθορά. Αν λοιπόν, μπορούσε να επιστρέψει, αυτό θα ήταν μια κάποια πρόοδος για την χώρα.
Οι πελατειακές πολιτικές αποτελούν μια μορφή πρώιμου εκδημοκρατισμού, και τις συναντάμε σε φτωχές χώρες, με συχνές εκλογικές αναμετρήσεις. Κυριαρχεί στην Ινδία, το Μεξικό, την Βραζιλία, την Κένυα, και στη Νιγηρία. Δεν πρόκειται για αδυναμία ή πολιτική αποτυχία, αλλά για μια μοναδική μέθοδο κινητοποίησης των φτωχών και αμόρφωτων ψηφοφόρων, ώστε να συμμετάσχουν στην πολιτική διαδικασία. Αυτού του είδους οι ψηφοφόροι δεν ενδιαφέρονται για προγραμματικές δηλώσεις κλπ αλλά απλά αποσκοπούν σε κάποιο μικρό προσωπικό όφελος.
Ως φαινόμενο, υπήρξε κάποτε και στην ίδια την Αμερική. Αντίθετα, δεν το συναντήσαμε ποτέ στην Γερμανία, στην Σκανδιναβία, και στην Βρετανία.
Ο λόγος για αυτό έχει να κάνει με την έλευση του σύγχρονου δημοκρατικού, και γραφειοκρατικού κράτους. Κράτη όπως η Πρωσία, η Γερμανία, η Γαλλία, και η Ιαπωνία, που πέρασαν από μακρά στάδια στρατιωτικού ανταγωνισμού, στη συ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Όλα για την υγεία mou: Οι παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος
- [Media] Τα νούμερα της agb χθες
- “Αντιμνημονιακή” και η “Χρυσή Αυγή”
- Κούγιας: "Ο Παπαδόπουλος μου έβαλε το πιστόλι στο πρόσωπο". Καταγγέλει δολοφονική επίθεση
- "Συλλυπητήρια Άννα μου"
- 12 θέματα, 12 κλικ, 1 φιλμ – διαγωνισμός φωτογραφίας
- Θάνος Τζήμερος στο NEWS 247: "Στις επόμενες εκλογές θα μπούμε στη Βουλή"
- Έρευνα κατατάσσει τους Έλληνες στη θέση των λιγότερο αμειβομένων και σκληρά εργαζομένων
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews
- Τελευταία Νέα Antinews
- “Πελατειακή” Ευρώπη, εναντίον της “μη πελατειακής”
- Τι θα γινόταν αν ο Λαφαζάνης αναλάμβανε υπουργός Οικονομικών σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ
- “Αντιμνημονιακή” και η “Χρυσή Αυγή”
- O Θρύλος της Πόλης
- Νέα δημοσκόπηση: ΣΥΡΙΖΑ 25,5%, ΝΔ 21,7%
- Νέα …μέτρα ζητά η Κομισιόν !!!
- Αδιέξοδο στις συνομιλίες – στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών οι εξελίξεις
- Η Λιλή Μαρλέν τώρα και στα Ελληνικά!
- Στα χαμηλότερα επίπεδα από το Νοέμβριο του 1992 το Χρηματιστήριο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs