Πέντε μύθοι για τις διακοπές των αμερικανών προέδρων

Πολλά έχουν λεχθεί τελευταία για τις διακοπές του Μπαράκ Ομπάμα, την ώρα που ο κόσμος «καίγεται». Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που οι Αμερικανοί γκρινιάζουν για τις διακοπές των προέδρων τους. Ιδού πέντε σχετικοί μύθοι:

1.Οι πρόεδροι κάνουν διακοπές.

«Οι πρόεδροι δεν κάνουν διακοπές - απλά αλλάζουν τοπίο» είχε πει κάποτε η Νάνσι Ρίγκαν για τα συχνά ταξίδια του συζύγου της στο ράντσο του στην Σάντα Μπάρμπαρα. Στην πυρηνική εποχή, οι πρόεδροι μπορεί να έχει ελάχιστα λεπτά για να πάρουν μια απόφαση που θα μπορούσε να επηρεάσει ολόκληρο τον κόσμο. Δεν φεύγουν ακριβώς

από τον Λευκό Οίκο, καθώς κουβαλούν μια μικρογραφία του όπου κι αν πάνε. Περίπου 200 άνθρωποι συνοδεύουν έναν πρόεδρο στις διακοπές –όπως βοηθοί του Λευκού Οίκου, πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας, στρατιωτικοί σύμβουλοι και εμπειρογνώμονες στον τομέα των επικοινωνιών και των μεταφορών- για να εξασφαλιστεί ότι, όσο καιρό είναι διακοπές, ο πρόεδρος μπορεί να κάνει σχεδόν ό,τι θα έκανε και στην Ουάσιγκτον. Εξακολουθεί να ενημερώνεται καθημερινά από τις υπηρεσίες πληροφοριών και εθνικής ασφάλειας, να δίνει συνεντεύξεις τύπου, να παρακολουθεί πολιτικούς εράνους και ενίοτε, όπως έκαναν ο πρόεδρος Φράνκλιν Ρούζβελτ και Ρόναλντ Ρίγκαν, να ψυχαγωγεί τη βρετανική μοναρχία.

Οι διακοπές δεν σταματούν τους προέδρους από τη λήψη σημαντικών αποφάσεων. Για παράδειγμα, ο Ρίγκαν απολάμβανε ένα ήσυχο Σαββατοκύριακο στο Καμπ Ντέιβιντ, όταν αποφάσισε να απολύσει τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας που απεργούσαν το 1981.

2. Οι προεδρικές διακοπές βλάπτουν την εθνική ατζέντα.

Την περασμένη εβδομάδα, η αρθρογράφος της Washington Post, Dana Milbank, κατηγόρησε τον Ομπάμα ότι «κωφεύει» και συνεχίζει τις διακοπές του, ενώ ο κόσμος περνά κρίση. Αλλά και πότε δεν περνά κρίση; Οι διακοπές μπορεί να προσφέρουν σε έναν πρόεδρο κάτι εξαιρετικά πολύτιμο: χρόνο για να χαλαρώσει και να σκεφτεί – και να ασχοληθεί ακόμα και με μια κρίση.

Λίγο μετά την επανεκλογή του για μια τρίτη θητεία το 1940, ο Ρούζβελτ είχε επικριθεί επειδή έκανε ένα ταξίδι 10 ημερών στην Καραϊβική, ενώ η Βρετανία δεχόταν επίθεση από την ναζιστική Γερμανία. Αλλά ο πρόεδρος χρησιμοποίησε την σπάνια ευκαιρία για προβληματισμό και για να επινοήσει το ευφυές πρόγραμμα Εκχωρήσεως και Δανεισμού, το οποίο θα παρείχε ζωτικής σημασίας βοήθεια στη Βρετανία για να εξορκίσει τη ναζιστική επίθεση. Οι πρόεδροι συχνά αισθάνονται την ανάγκη να διαβεβαιώσουν τους Αμερικανούς ότι χρησιμοποιούν τις διακοπές τους παραγωγικά. Ο Καρλ Ρόουβ, σύμβουλος του Προέδρου Τζορτζ Μπους, πάντα επισήμαινε στα μέσα ενημέρωσης τα επιστημονικά βιβλία που θα διάβαζε ο πρόεδρος στις διακοπές του.

Είναι επίσης πιθανό ο Ομπάμα να μην έδινε συνέντευξη Τύπου για το Ιράκ την περασμένη εβδομάδα αν είχε παραμείνει στην Ουάσιγκτον, αλλά το έκανε ενώ ήταν στο Martha’s Vineyard για να αντικρούσει τους ισχυρισμούς ότι ήταν προφανώς «αποστασιοποιημένος ενώ ο κόσμος καίγεται».

3. Ο Τζορτζ Μπους έκανε περισσότερες διακοπές από οποιονδήποτε άλλο πρόεδρο.

Κατά τη διάρκεια των οκτώ ετών της προεδρίας του, ο Μπους είχε κάνει διακοπές 879 ημέρες, συμπεριλαμβανομένων και των 77 ταξιδιών του στο ράντσο του στο Τέξας. Μέχρι στιγμής, ο Ομπάμα έχει λάβει περίπου 150 ρεπό. Αλλά οι παλαιότεροι πρόεδροι έκαναν ακόμη περισσότερες διακοπές. Κατά τα δύο πρώτα έτη της θητείας του, ο Πρόεδρος Τζον Άνταμς είχε επικριθεί επειδή έκανε δυο μεγάλα ταξίδια στο σπίτι του στο Κουίνσι της Μασαχουσέτης, μένοντας μακριά από την πρωτεύουσα, που ήταν τότε η Φιλαδέλφεια, για οκτώ μήνες συνολικά. Ο Άνταμς έφυγε από τη Φιλαδέλφεια για να αποφύγει μια επιδημία κίτρινου πυρετού και, στη συνέχεια, να φροντίσει για την άρρωστη σύζυγό του. Και η απουσία του ήρθε σε μια εποχή που οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδόν να κάνουν πόλεμο με τη Γαλλία.

Ακόμη και κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου, όπως επισημαίνει ο ιστορικός Μάθιου Πίνσκερ, ο πρόεδρος Αβραάμ Λίνκολν πέρασε 25 τοις εκατό του χρόνου του, και σχεδόν το μισό 1862, στο Σπίτι των Στρατιωτών στο Πέτγουορθ και το Παρκ Βιου. Ο Πίνσκερ λέει ότι στον Λίνκολν άρεσε ιδιαίτερα να πηγαίνει εκεί τις ζεστές μέρες, επειδή το εξοχικό σπίτι όπου έμενε είχε σκιά και ένα δροσερό αεράκι που απουσίαζε από το Λευκό Οίκο.

Δεν φαίνεται να υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των ημερών διακοπών και της κληρονομιάς ενός Προέδρου. Κανείς σύγχρονος πρόεδρος δεν έκανε λιγότερες διακοπές από τον Τζίμι Κάρτερ (79 ημέρες), ενώ ο Ρόναλντ Ρίγκαν πέρασε 335 ημέρες στο αγαπημένο του ράντσο στην Καλιφόρνια. Ο πρόεδρος Τζον Κένεντι πέρασε σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο της σύντομης προεδρίας του σε κάποιο από τα πολλά σπίτια της οικογένειάς του. Ο Ρούζβελτ έκανε 134 ταξίδια στο Χάιντ Παρκ και πέρασε επιπλέον έξι μήνες της προεδρίας του στο Γουορμ Σπρινγκς όπου αντιμετώπισε τα συμπτώματα της πολιομυελίτιδας του. Ο Ρούζβελτ πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία, ενώ έκανε διακοπές στο Γουορμ Σπρινγκς στις 12 Απριλίου 1945.

4. Οι φορολογούμενοι πληρώνουν το λογαριασμό για τις προεδρικές διακοπές

Οι πρόεδροι πληρώνουν μόνοι τους το κατάλυμα, την διατροφή και άλλα παρεμφερή, αλλά και της οικογένειάς τους ενώ κάνουν, γι’ αυτό συνήθως προτιμούν να μείνουν σε ακίνητα που κατέχουν, ή να επισκέπτονται πλούσιους φίλους τους ή στο επίσημο προεδρικό καταφύγιο στο Καμπ Ντέιβιντ.

Αλλά επειδή οι προεδρικές διακοπές είναι πάντα διακοπές με δουλειά, οι φορολογούμενοι καλύπτουν ό,τι χρειάζεται για να συνεχίσει ο αρχηγός να εργάζεται. Τα καταλύματα και τα γεύματα είναι ένα επιπλέον κόστος, αλλά οι φορολογούμενοι πληρώνουν τους μισθούς των στελεχών του Λευκού Οίκου και τους πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας είτε ο πρόεδρος παραμένει στην Ουάσιγκτον είτε όχι, κι έτσι οι προεδρικές διακοπές δεν αυξάνουν σημαντικά το κόστος του προσωπικού.

Η μεγαλύτερη πρόσθετη δαπάνη είναι η χρήση του Air Force One και του συνοδευτικού αεροσκάφους που χρειάζεται για να μεταφέρει όλον τον εξοπλισμό και ό,τι χρειάζεται ο πρόεδρος. Η Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου εκτίμησε ότι το κόστος λειτουργίας του Air Force One είναι σχεδόν 180.000 δολάρια ανά ώρα. Τελικά, οι προεδρικές διακοπές μπορεί να κοστίσουν στους φορολογούμενους επιπλέον 1 εκατ. δολάρια ή πολύ περισσότερο από ό, τι αν ο πρόεδρος είχε παραμείνει στο Λευκό Οίκο. Πόσο σημαντικό είναι αυτό σε έναν ομοσπονδιακό προϋπολογισμό 3,5 δις δολαρίων είναι κάτι που οι ψηφοφόροι μπορούν να αποφασίσουν μόνοι τους.

5. Οι πρόεδροι μπορούν να κάνουν διακοπές οπουδήποτε

Η διαμάχη για τις διακοπές άρχισε με τον πρόεδρο Τζέραλντ Φορντ, ο οποίος είχε επικριθεί για τις διακοπές του στο πολυτελές Vail Ski Resort στο Κολοράντο, ενώ η χώρα ήταν σε ύφεση. Αλλά, τα ακριβά θέρετρα πληρούν και τις προϋποθέσεις της Μυστικής Υπηρεσίας. Στους πράκτορες αρέσει το ότι το Martha’s Vineyard είναι νησί, όπου μπορούν να ελέγχουν όποιον έρχεται και όποιον φεύγει. Η Μυστική Υπηρεσία γνωρίζει τις πιο τραγικές προεδρικές διακοπές, όταν ο Τζέιμς Γκάρφιλντ ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί σε ένα τρένο για τις πρώτες διακοπές του ως πρόεδρος το 1881 και πυροβολήθηκε από έναν δολοφόνο.

Εκτός από την ασφάλεια, τα αποκλειστικά θέρετρα είναι επίσης γενικά μακριά για τον μέσο Αμερικανό, πράγμα που σημαίνει ότι οι διακοπές δεν ενοχλούν τον μέσο Αμερικανό με τις συνοδείες των προέδρων. Ανήσυχος επειδή η χαλάρωση στο Martha’s Vineyard τον έκανε να φαίνεται εκτός τόπου, ο Μπιλ Κλίντον παραθέριζε έξω από το Grand Teton National Park στο Γουαϊόμινγκ το 1995 και το 1996, όμως οι ντόπιοι παραπονέθηκαν για διατάραξη της τουριστικής περιόδου. Και ο Κλίντον, σύμφωνα με τον τότε σύμβουλό του Ντικ Μόρις, φέρεται να «μισούσε» την ορειβασία, το ψάρεμα και το κάμπινγκ, ακόμη και αν τα έκανε για να ανεβάσει τα ποσοστά του.

http://www.washingtonpost.com/opinions/five-myths-about-presidential-vacations/2014/08/15/2aa969c6-2311-11e4-958c-268a320a60ce_story.html?hpid=z3

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα