Πίσω από τα σίδερα οι “χάκερς” της Nova

Με μια απόφαση – «κόλαφο» κατά της πειρατείας των συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, δημιουργεί δεδικασμένο κηρύσσοντας ένοχους δύο κατηγορούμενους οι οποίοι διαμοίραζαν παρανόμως σε τρίτους χρήστες-πελάτες (card-sharing), μέσω του διαδικτύου, τα κλειδιά αποκωδικοποίησης συνδρομητικών προγραμμάτων της «Nova», χωρίς την καταβολή της προβλεπόμενης νόμιμης συνδρομής, με τη χρήση παράνομα προσαρμοσμένων

αποκωδικοποιητών. Με την επιβολή βαρύτατων ποινών που έφτασαν μέχρι και την 9ετή κάθειρξη, οι αποφάσεις αυτές παγιώνουν την πειρατεία ως κακουργηματική πράξη.

Πιο συγκεκριμένα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, με πρόσφατες αποφάσεις του σε συνέχεια σχετικών μηνύσεων που υποβλήθηκαν από το μέλος της AAPA (Audiovisual Anti-Piracy Alliance), Multichoice Ελλάς Α.Ε.Ε., κήρυξε ενόχους δύο κατηγορούμενους, για τις –τελεσθείσες κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση- πράξεις της κακουργηματικής παράβασης του Νόμου 2121/1993, για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, της κακουργηματικής απάτης με ηλεκτρονικό υπολογιστή και της πλημμεληματικής παράβασης του ΠΔ 343/2002 για τη νομική προστασία των συνδρομητικών υπηρεσιών.

Το Δικαστήριο, στη μία περίπτωση, κήρυξε ένοχο τον κατηγορούμενο για τις πράξεις της κακουργηματικής απάτης με ηλεκτρονικό υπολογιστή, της κακουργηματικής παράβασης του Νόμου 2121/1993 και της πλημμεληματικής παράβασης του ΠΔ 343/2002, επιβάλλοντας ποινή κάθειρξης εννέα ετών και χρηματική ποινή 32.000 ευρώ. Στη δεύτερη περίπτωση, το Δικαστήριο κήρυξε τον κατηγορούμενο ένοχο για την πράξη της κακουργηματικής παράβασης του Νόμου 2121/1993, επιβάλλοντας ποινή φυλάκισης τριών ετών και χρηματική ποινή 8.000 ευρώ, με αναστολή, αναγνωρίζοντας στον κατηγορούμενο το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

Χαιρετίζοντας την απόφαση του Ελληνικού δικαστηρίου, η Γενική Διευθύντρια της AAPA, Sheila Cassells, δήλωσε ότι «αυτές είναι πολύ σημαντικές αποφάσεις οι οποίες αποδεικνύουν ότι η πειρατεία οπτικοακουστικού περιεχομένου θα αντιμετωπίζεται ως σοβαρή κακουργηματική πράξη στην Ελλάδα και θα επισύρει πιθανή ποινή κάθειρξης και σημαντικές χρηματικές ποινές. Εκείνοι οι οποίοι εμπλέκονται σε υποθέσεις πειρατείας στην Ελλάδα καθώς και σε άλλες χώρες, θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη σοβαρότητα με την οποία τα δικαστήρια αντιμετωπίζουν την πειρατεία».

Keywords
Τυχαία Θέματα