Πιθανές πρόωρες εκλογές στη Γερμανία;

Μετά το ταπεινωτικό ποσοστό στις πρόσφατες βαυαρικές εκλογές οι Σοσιαλδημοκράτες αγωνιούν τώρα για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση την Κυριακή στο κρατίδιο της Έσσης, η οποία ενδέχεται να κρίνει τη συμμετοχή τους στον «μεγάλο συνασπισμό» στο Βερολίνο. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι

πάντως αποκαρδιωτικές για το SPD, μιας και προβλέπουν συρρίκνωση του ποσοστού του μέχρι και 10%.

Την ίδια ώρα η αριστερή πτέρυγα των Σοσιαλδημοκρατών ζητά ψηφοφορία της κομματικής βάσης για την παραμονή ή όχι στη συγκυβέρνηση με τους Συντηρητικούς της Άγκελα Μέρκελ μετά τις εκλογές στην Έσση. Χθες ο αντιπρόεδρος του SPD Ραλφ Στέγκνερ δήλωσε ότι «δεν συμμετέχουμε με οποιοδήποτε τίμημα στον μεγάλο συνασπισμό και δεν θα παραμείνουμε με οποιοδήποτε τίμημα. Η σχετική απόφαση ωστόσο θα ληφθεί εν ευθέτω χρόνω και όχι τώρα».

«Αβέβαιη η σταθερότητα του "μεγάλου συνασπισμού"»

Από την πλευρά της η γενική γραμματέας των Χριστιανοδημοκρατών Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ δήλωσε εκδήλωση στην Φρανκφούρτη: «Σε περίπτωση που διαλυθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός στο Βερολίνο, τότε οδηγούμαστε σε πρόωρες εκλογές. Η γγ. επιβεβαίωσε ότι το κλίμα μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων στο Βερολίνο είναι τεταμένο: «Για το λόγο αυτό δεν μπορεί κανείς να είναι απολύτως βέβαιος πόσο σταθερή θα παραμένει η κυβέρνηση, αλλά και ποιες δυναμικές ενδέχεται να αναπτυχθούν εντός των συγκυβερνώντων κομμάτων». Αντιδρώντας στις δηλώσεις της γενικής γραμματέως ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ τόνισε στην εφημερίδα Die Welt ότι λόγω των απωλειών που προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις για τους κυβερνώντες Χριστιανοδημοκράτες στην Έσση η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ σπέρνει τον πανικό για να συσπειρώσει τους συντηρητικούς ψηφοφόρους».

Το σενάριο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες θεωρείται πιθανό σε περίπτωση αποχώρησης του SPD από τη συγκυβέρνηση, αλλά λόγω της άρνησης της Άγκελα Μέρκελ να ηγηθεί μιας κυβέρνησης μειοψηφίας. Παράλληλα εκτιμάται ότι οι δηλώσεις της γγ. του κόμματος συνιστούν έμμεση απάντηση στη δήλωση του προέδρου της Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος τόνισε πρόσφατα ότι «η δημοκρατία στη Γερμανία είναι τόσο ισχυρή ώστε μπορεί να αντέξει ακόμα και μια κυβέρνηση μειοψηφίας».

Ποιος θα διαδεχθεί την Μέρκελ στο τιμόνι της CDU;

Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι σε περίπτωση που ο χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός της Έσσης Φόλκερ Μπουφιέ απολέσει την εξουσία την Κυριακή, ενισχύονται οι εσωκομματικοί επικριτές της καγκελαρίου που ζητούν αποχώρηση της Άγκελα Μέρκελ από την προεδρία του κόμματος. Από την πλευρά της η καγκελάριος σε συνέντευξη στην Ραδιοφωνία της Έσσης απάντησε στο ερώτημα αν προετοιμάζει τη διαδοχή της: «Όλες οι προσπάθειες των ηγετών του παρόντος ή του παρελθόντος να ορίσουν τη διαδοχή τους οδήγησαν σε αποτυχία. Και ορθώς, κατά τη γνώμη μου». Στο Βερολίνο εκτιμάται πάντως ότι η Άγκελα Μέρκελ θα προτιμούσε να την διαδεχθεί στην ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών η γγ. Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ.

Στην τελική ευθεία του προεκλογικού αγώνα στην Έσση το Πολιτικό Βαρόμετρο του Δεύτερου Προγράμματος της Γερμανικής Τηλεόρασης ZDF ενισχύει τις ενδείξεις ότι την Κυριακή δεν θα ανανεωθεί η λαϊκή εντολή στον συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών και Πρασίνων. Στην πρόθεση ψήφου οι Χριστιανοδημοκράτες λαμβάνουν 28% (έναντι 38,3% το 2013), οι Σοσιαλδημοκράτες 20% (έναντι 30,7% το 2013), οι Πράσινοι επίσης 20% (έναντι 11,1% το 2013), η Εναλλακτική για τη Γερμανία 12% (έναντι 4,1% το 2013), οι Φιλελεύθεροι 8% (έναντι 5% το 2013) και Η Αριστερά επίσης 8% (έναντι 5,2% το 2013).

Με βάση αυτά τα ποσοστά η μόνη σίγουρη μετεκλογική συμμαχία που θα διασφάλιζε πλειοψηφία στη Βουλή είναι, σύμφωνα με του εκλογολόγους μια συγκυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων. Θεωρητικά είναι εφικτές και οι συνεργασίες Χριστιανοδημοκρατών και Πρασίνων, Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών, αλλά και Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων ή ακόμα και Σοσιαλδημοκρατών, Αριστεράς και Πρασίνων. Θα πρέπει ωστόσο να ληφθεί υπόψη ότι σύμφωνα με το Πολιτικό Βαρόμετρο του ZDF το 39% των ψηφοφόρων στην Έσση δηλώνουν αναποφάσιστοι.

Πηγή: dw.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα