«Πιθανόν τον Δεκέμβριο η εκταμίευση της δόσης»

Το θρίλερ με τη δόση των 31,5 δισ. τραβάει κι άλλο σε μάκρος, καθώς οι «Financial Times Deutschland» αποκάλυψαν ότι μάλλον θα εκταμιευτεί στις αρχές Δεκεμβρίου κι όχι μετά το Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου.

«Θα χρειαστεί τουλάχιστον άλλη μια συνεδρίαση επειδή τα εθνικά Κοινοβούλια στη Γερμανία και άλλες χώρες πρέπει να εγκρίνουν τις όποιες αλλαγές», διευκρινίζει η γερμανική εφημερίδα. Μεταφέρει επιπλέον την ενόχληση κύκλων της Τρόικας, επειδή η ελληνική πλευρά «προσπάθησε να πάρει πίσω ορισμένες δεσμεύσεις της» και προβλέπει ότι παρά

τις περικοπές, το ελληνικό χρέος θα είναι υψηλότερο από όσο υπολογιζόταν αρχικά, με συνέπεια οι δανειστές να εξετάζουν μείωση επιτοκίων και άλλες επιζήμιες για τους ίδιους λύσεις.

Το δημοσίευμα αποκαλύπτει πως η Τρόικα ζητά σκληρότερα μέτρα από την κυπριακή κυβέρνηση και απορρίπτει το πακέτο που παρουσίασε ο Πρόεδρος Δ.Χριστόφιας. Μάλιστα οι εταίροι φέρονται να απειλούν ότι «χωρίς άμεση δανειακή στήριξη η κυπριακή κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να πληρώσει το δώρο Χριστουγέννων στους δημοσίους υπαλλήλους».

Την ώρα εξάλλου που ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, καλούσε λίγο πριν από την χθεσινή ψηφοφορία τους Έλληνες βουλευτές να ψηφίσουν τα μέτρα, προειδοποιώντας ότι «το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται στα χέρια τους», ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος της Αυστρίας θυμήθηκε το ξεχασμένο αξίωμα της κοινοτικής αλληλεγγύης.

«Το κεντρικό ζήτημα των επόμενων χρόνων είναι να επιδειχθεί αλληλεγγύη στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία και άλλες χώρες που θα δοκιμάζονται για χρόνια», τόνιζε ο καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν στην εφημερίδα «Κούριερ». Παρόλο που διαφωνεί με ένα νέο «κούρεμα», παραδέχθηκε ότι «κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως η Ελλάδα θα αποπληρώσει όλα τα δάνειά της» και κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να εξηγήσουν ότι η κατάρρευση της ευρωζώνης θα σημάνει καλπάζουσα φτώχεια, μαζική ανεργία και το τέλος της ειρήνης στην ήπειρό μας.

Στην ομιλία του, εξάλλου, ο κ. Ντράγκι επαίνεσε την «αξιοσημείωτη, αν όχι εκπληκτική πρόοδο» που έχει σημειώσει η Ελλάδα, αλλά χτύπησε πολλά καμπανάκια για την οικονομική κατάσταση της ευρωζώνης και της ίδιας της Γερμανίας.

Δήλωσε ανοιχτά πως η παρατεταμένη αδυναμία της ευρωζώνης άρχισε να επηρεάζει αρνητικά και την (προστατευμένη ως τώρα) ατμομηχανή της, κάτι που αποτυπώθηκε και στην κατά 1,8% συρρίκνωση της γερμανικής βιομηχανικής παραγωγής τον Σεπτέμβριο.

Προκειμένου να καθησυχάσει τις αγορές ότι η ευρωζώνη δεν θα διαλυθεί, ο πρόεδρος της ΕΚΤ διαβεβαίωσε πως το ίδρυμα της Φρανκφούρτης θα προβαίνει σε απεριόριστες αγορές κρατικών ομολόγων, καλώντας ωστόσο τις κυβερνήσεις να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις και να συναινέσουν σε μια στενότερη οικονομική και πολιτική ενοποίηση.

Γ.Παπαδάτος, στον Ελεύθερο Τύπο  

                                                         

Keywords
Τυχαία Θέματα