Πομπέο: Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις

"Οι ΗΠΑ θα προσφέρουν ξεκάθαρες και αδιαμφισβήτητες εγγυήσεις για την υποστήριξη της Ελλάδας, όσον αφορά την επιθετική στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο" τόνισε οΑμερικανός υπουργός ΕξωτερικώνΜάικ Πομπέοστο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου με τον Ελληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια.

Επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ κατανοούν τους κινδύνους, καθώς γνωρίζουν τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα, είπε ότι στο πλαίσιο

αυτό "δουλεύουμε πολύ στενά για να επιτύχουμε κάποια αποτελέσματα, να μην έχουμε στρατικοποίηση των θεμάτων αυτών και να έχουμε μία αποκλιμάκωση και αποτελέσματα αμοιβαία αποδεκτά". "Υπάρχουν κάποια όρια και δεν μπορούμε να αφήσουμε την Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις. Δεν μπορεί να επιτραπεί αυτό" υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Περαιτέρω, τόνισε ότι έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δραστηριότητες σε διεθνή ύδατα διέπονται από κανόνες και έχουμε διαμηνύσει στους Τούρκους ότι οι παράνομες γεωτρήσεις είναι απαράδεκτες.

Το ίδιο μήνυμα πως η σημερινή είναι μία καινούργια μέρα για τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα, σχέσεις που είναι στο απόγειο τους, εξέπεμψε επίσης και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο παίρνοντας τον λόγο από τον Νίκο Δένδια.

Ο κ. Πομπέο διαμήνυσε πως οι ΗΠΑ θέλουν να γίνουν σύμμαχος της Ελλάδας σε πολλά θέματα ενέργειας, "για την ευημερία της Ελλάδας και της Ανατολικής Μεσογείου". Υπό αυτό το πρίσμα, ανέφερε πως τον περασμένο διάστημα συναντήθηκε με την ηγεσία της Κύπρου και του Ισραήλ, που θέλουν να συνεργαστούν στον τομέα της ενέργειας τονίζοντας: "θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι υπάρχουν κανόνες σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων και κανένας να μην κρατά την Ευρώπη σαν όμηρο" Και πρόσθεσε: "Και θέλουμε να κάνουμε τη σχέση αυτή πιο μόνιμη".

Ν. Δένδιας: Σήμερα εγκαινιάζουμε μία νέα εποχή

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, αναφερόμενος στη νέα δυναμική που έχουν προσλάβει οι σχέσεις Ελλάδος-ΗΠΑ τόνισε ότι αυτή δεν είναι συγκυριακή. "Η χώρα μας" είπε "μετά από μία δεκαετία εσωστρέφειας, λόγω της κρίσης, επανέρχεται με αυτοπεποίθηση στο διεθνές περιβάλλον. Επαναπροσδιορίζει τη σχέση της με τους στενότερους συμμάχους και είναι σε θέση να εκπληρώσει το ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στο άμεσο περιβάλλον και την ευρύτερη περιοχή. Μια περιοχή που ταλανίζεται από μακροχρόνιες συγκρούσεις, απειλές και παραβατικές συμπεριφορές που υπονομεύουν τη διεθνή νομιμότητα".

Στο σημείο αυτό έκανε μνεία στην πρόθεση της Τουρκίας να διενεργήσει νέα γεώτρηση εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Μια απόφαση που, όπως τόνισε, "έρχεται μετά από σωρεία παραβιάσεων σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και υπονομεύει κάθε προσπάθεια εδραίωσης της ειρήνης και της συνεργασίας στην περιοχή".

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε τη σημασία της στρατηγικής αναβάθμισης της συνεργασίας με τις ΗΠΑ, επισήμανε ότι "αυτή καθαυτή, συνιστά εγγύηση ασφάλειας και πηγή σταθερότητας, ανάπτυξης και ευημερίας" επισημαίνοντας ότι "οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις σήμερα βρίσκονται στο ιστορικό τους απόγειο, καθώς και ότι "το επιστέγασμα όλης αυτής της νέας φάσης στην οποία έχουν εισέλθει είναι αναμφισβήτητα ο Στρατηγικός Διάλογος, ο Δεύτερος Γύρος του οποίου, εκκινεί τη Δευτέρα".

Και πρόσθεσε: "Είναι, επίσης, απόδειξη της δέσμευσης Ελλάδος και ΗΠΑ να οδηγηθούμε σε μια ολιστική στρατηγική θεώρηση της συνεργασίας μας που περιλαμβάνει όλους εκείνους τους τομείς που μέχρι σήμερα αναπτύσσονταν ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλον".

Στο νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται σήμερα, όπως εξήγησε ο κ. Δένδιας, η συνεργασία των δύο χωρών εκτείνεται από τα περιφερειακά ζητήματα, την άμυνα και την ασφάλεια, έως την οικονομία, το εμπόριο, τις επενδύσεις, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τις σχέσεις των κοινωνιών μας και, φυσικά, τα θέματα ενέργειας. Ως προς την ενέργεια, όπως υπογράμμισε "το ουσιαστικό διακύβευμα παραμένει η ενεργειακή ασφάλεια και η διαφοροποίηση πηγών και οδών ενέργειας" αποσαφηνίζοντας ότι "για την υλοποίηση όλων αυτών των σχεδιασμών, συνεργαζόμαστε εντατικά με τους εταίρους μας και τους Αμερικανούς συμμάχους μας, προάγοντας μαζί τη συνεργασία, την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια, πάντα όμως στη βάση της διεθνούς νομιμότητας".

Από αυτό το βήμα ο Ν. Δένδιας θέλησε επίσης να ευχαριστήσει τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, για την αγαστή συνεργασία και την προσωπική του συμβολή στην κοινή αυτή προσπάθεια.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αποσαφήνισε τις τρεις διαφορετικές διαστάσεις της Συμφωνίας. Με βασική την εθνική της διάσταση. "Θεωρούμε ότι για την Ελλάδα είναι μια απολύτως συμφέρουσα συμφωνία, γιατί αυξάνει το αμερικανικό αμυντικό αποτύπωμα στη χώρα", είπε ο Ν. Δένδιας συμπληρώνοντας ότι επίσης αφενός "βοηθάει τη μεταφορά τεχνογνωσίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ελλάδα και στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις" και αφετέρου διότι "αποτελεί έναν ευρύτερο παράγοντα δημιουργίας οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα".

Στο πλαίσιο αυτό ανέδειξε τη σημασία της αναβάθμισης του ευρύτερου ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή, επανερχόμενη στη διεθνή σκηνή μετά την κρίση, σε συνδυασμό με τη συμφωνία ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή. "Ενισχύει την Ελλάδα, ενισχύει τις διμερείς σχέσεις, εξυπηρετεί τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά λειτουργεί ως παράγων σταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή" τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα