"Ποδαρικό" στο (εκρηκτικό) πολιτικό σκηνικό με Συμφωνία Πρεσπών

Στα μέσα Ιανουαρίου η Βουλή της πΓΔΜ θα πραγματοποιήσει την τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία της για την ολοκλήρωση των απαιτούμενων συνταγματικών αλλαγών.

Από την ίδια ημέρα ξεκινούν στην Ελλάδα τα σενάρια για το εάν, πότε και με πόσους θα κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή

, με το "σκοπιανό" να θεωρείται δυνάμει θρυαλλίδα, πολιτικών εξελίξεων.

Τα δεδομένα και ο "ελιγμός"

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες από καλά ενημερωμένες κυβερνητικές πηγές, παραμένει η απόφαση Τσίπρα ( την οποία είχε αναφέρει σε προγενέστερο φύλλο του το "Κ") να πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών, τον Μάρτιο.

Παράλληλα, ομοίως δεδομένο θεωρείται, ότι η Κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση τη Συμφωνία με απόλυτη πλειοψηφία. Ήτοι, με την ανάγκη υπερψήφισής της από 151 βουλευτές.

Αυτό που ουδόλως θεωρείται δεδομένο αλλά εσχάτως υποστηρίζουν μετά βεβαιότητας κυβερνητικά στελέχη, είναι ότι ακόμη και εάν ο Αλέξης Τσίπρας δεν καταφέρει να "περάσει" τη Συμφωνία των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, δεν πρόκειται να προκηρύξει εκλογές .

Τούτο πρακτικά σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός, δεν προτίθεται να δώσει στην ψηφοφορία για τη Συμφωνία Ελλάδας- πΓΔΜ , χαρακτήρα "ψήφου εμπιστοσύνης" στην Κυβέρνηση.

Ενδεχομένως και για να "διευκολύνει" δυνάμεις του Ποταμιού ( Στ. Θεοδωράκη, Σπ. Δανέλλη, Γ. Μαυρωτά, Σπ. Λυκούδη) να υπερψηφίσουν τη Συμφωνία χωρίς να κατηγορηθούν ότι δια αυτής, αποτελούν δεκανίκι της Κυβέρνησης.

Στην πραγματικότητα εξάλλου, ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει ότι η επιχείρηση αποσύνδεσης της κοινοβουλευτικής "τύχης" της Συμφωνίας των Πρεσπών από εθνικές κάλπες, δεν αποτελεί στρατηγικό ελιγμό Τσίπρα προκειμένου να "λύσει" τα χέριακυρίως- βουλευτών του Ποταμιού- αλλά εάν δεν ευοδωθεί τελικώς, ο πρωθυπουργός να προκηρύξει άμεσα εκλογές.

Γιατί όχι εκλογές άμεσα

Παρόλα αυτά, το πολιτικό σκεπτικό όσων συνομιλητών του πρωθυπουργού αποκλείουν να επιλέξει προσφυγή σε κάλπες αμέσως μετά είτε την ψήφιση ( είτε την καταψήφιση) της Συμφωνίας του με τον Ζάεφ, βασίζεται σε δυο εδραίες πεποιθήσεις, ανάλογα και με το αποτέλεσμα:

1. Εάν η Συμφωνία δεν υπερψηφιστεί, το να "πέσει" ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του για λόγους εθνικούς ( συνδεδεμένους μάλιστα με μια Συμφωνία που έχει προκαλέσει ιδιαίτερη φόρτιση σε μερίδα του εθνικού ακροατηρίου), θα δώσει έτι περαιτέρω εικόνα κατακρήμνισης του κόμματός του. Πιθανότατα μάλιστα, θα δώσει και τη "χαριστική" βολή στις ήδη ασθμαίνουσες δημοσκοπικές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ.


2. Εάν ψηφιστεί η Συμφωνία, πάλι δεν είναι προς το συμφέρον του κυβερνώντος κόμματος να προσφύγει άμεσα σε κάλπες, στον απόηχο της κύρωσής της που τα πνεύματα θα είναι οξυμμένα ( και οι αντιδράσεις της μείζονος αντιπολίτευσης αρκούντως… ξεσηκωτικές).

Τροπολογία- ανάσα

Εν τω μεταξύ , βαρύνουσας σημασίας είναι για την ελληνική κυβέρνηση η τροπολογία- ανάσα που πέρασε μόλις προχθές από τη βουλή της πΓΔΜ, βάσει της οποίας, αφ’ ης στιγμής θα τεθεί σε ισχύ η αλλαγή της ονομασίας της χώρας, δηλαδή Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, "Η υπηκοότητα θα είναι μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, το οποίο δεν προσδιορίζει ούτε προκαθορίζει την εθνότητα στην οποία ανήκουν οι πολίτες".

Με άλλα λόγια, κραδαίνοντας την τροπολογία τούτη, η Κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει τα στόματα όσων αποδοκιμάζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, μιλώντας –πέραν της παραχώρησης "μακεδονικής γλώσσας" και παραχώρηση Μακεδονικής Εθνότητας.

Η τροπολογία αυτή πάντως, δεν έχουν ψευδαισθήσεις στο Μαξίμου ότι θα λειτουργήσει ανατρεπτικά στην ειλημμένη απόφαση Ν.Δ και ΚΙΝΑΛ να καταψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας εξάλλου, ότι αυτή –ειδικά για τη Ν.Δ- αποτελεί στρατηγική επιλογή για κομματικούς λόγους.

Εκτιμούν ωστόσο ότι λειτουργεί επικουρικά στην απόφαση που φέρονται να έχουν λάβει οι βουλευτές του Ποταμιού ( πλην Αμυρά- Ψαριανού) να υπερψηφίσουν τη Συμφωνία, μετά και από τα "τζαρτζαρίσματα" του τελευταίου διαστήματος που οφείλονταν εν πολλοίς και στις εμπρηστικές δηλώσεις Ζάεφ περί "Μακεδόνων του Αιγαίου".

Το επόμενο διάστημα πάντως, και όσο θα πλησιάζουν οι διαδικασίες σε πΓΔΜ προς ολοκλήρωση, η κυβέρνηση αναμένεται να περάσει σε επικοινωνιακή αντεπίθεση με αιχμή αυτή την τροπολογία. Και τούτο γιατί εκτιμούν ότι πρόκειται για χειροπιαστή εξέλιξη, η οποία επιβεβαιώνει στην πράξη τους ισχυρισμούς της ότι δεν παραχωρείται "εθνότητα" στους "Βόρειους Μακεδόνες".

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα