Ποια η σημασία της απόφασης Τραμπ να εξοπλίσει τους Κούρδους μαχητές

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να εξοπλίσει τους Κούρδους μαχητές θα μπορούσε να έχει βαθιές επιπτώσεις στην κρίση της Συρίας, γράφει ο Patrick Cockburn.

Η απόφαση του Προέδρου Τραμπ να εξοπλίσει τους Σύριους Κούρδους, οι οποίοι πολεμούν το Isis, σηματοδοτεί ενδεχομένως μια κρίσιμη αλλαγή στην πολιτική γεωγραφία της Μέσης Ανατολής. Στην πραγματικότητα, οι ΗΠΑ επιλέγουν να στηρίξουν τον Κούρδο σύμμαχό τους στη Συρία,

αγνοώντας την Τουρκία, σκοπός της οποίας είναι να αποτρέψει τη δημιουργία ενός ημι-ανεξάρτητου κουρδικού κράτους εκεί.

Ο Τραμπ ενέκρινε ένα σχέδιο τη Δευτέρα για να εξοπλίσει άμεσα τους Κούρδους ώστε να μπορέσει η κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης (YPG) και οι Άραβες σύμμαχοί τους να επιτεθούν και να καταλάβουν την Ράκα, την de facto πρωτεύουσα του Isis στη Συρία. Οι ΗΠΑ θα στείλουν βαριά πολυβόλα, αντιαρματικά όπλα, ολμοβόλα, θωρακισμένα αυτοκίνητα και μηχανικό εξοπλισμό για να ενισχύσουν την επίθεση.

Η Τουρκία προσπάθησε μάταια να πείσει τις ΗΠΑ να διαλύσουν τη συμμαχία τους με τους Σύριους Κούρδους, κατηγορώντας το YPG ότι είναι το συριακό σκέλος του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) που διεξάγει ανταρτοπόλεμο εναντίον του τουρκικού κράτους από το 1984. "Τόσο το ΡΚΚ όσο και το YPG είναι τρομοκρατικές οργανώσεις και δεν διαφέρουν, εκτός από τα ονόματά τους", δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλουτ Τσαβούσογλου. "Κάθε όπλο που κατάσχεται από αυτούς αποτελεί απειλή για την Τουρκία".

Ο Τραμπ ανέφερε πάντοτε ότι δίνει προτεραιότητα στο να νικήσει το Isis, κάτι που τον οδήγησε να συμφωνήσει σε ένα μακροχρόνιο σχέδιο για την κατάληψη της Ράκα με τις επίγειες δυνάμεις υπό την ηγεσία των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF). Ένας αξιωματούχος των ΗΠΑ τον περασμένο Δεκέμβριο είπε ότι θα έχουν 45.000 μαχητές από τους οποίους οι 13.000 είναι Άραβες και οι υπόλοιποι Κούρδοι. Έχουν νικήσει επανειλημμένα το Isis με την υποστήριξη των αεροπορικών επιθέσεων από τον συνασπισμό των ΗΠΑ, από τότε που το Isis προσπάθησε αλλά απέτυχε να καταλάβει την κουρδική πόλη Κομπάνι στα τέλη του 2014.

Οι ΗΠΑ θέλουν να προκαλέσουν μια διπλή ήττα στο Isis, καταλαμβάνοντας τη Ράκα και τη Μοσούλη στο Ιράκ τους επόμενους μήνες. Οι μαχητές του Isis εξακολουθούν να αντέχουν στην παλιά πόλη της Μοσούλης, μετά από μία πολιορκία από τις ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις που διήρκεσε σχεδόν επτά μήνες. Το μεγαλύτερο μέρος της πόλης έχει πέσει, με βαριές απώλειες από όλες τις πλευρές και σοβαρές καταστροφές. Η απώλεια της Ράκα και της Μοσούλης δεν θα είναι το τέλος του Isis, το οποίο επιστρέφει σε αντάρτικη οργάνωση, αλλά το αυτοαποκαλούμενο χαλιφάτο δεν θα υπάρχει πλέον ως κράτος με διοίκηση και εκτεταμένη επικράτεια.

Η Ράκα, μια πόλη 300.000 κατοίκων στη βόρεια όχθη του ποταμού Ευφράτη, είναι ήδη απομονωμένη από τη νότια όχθη από τις αεροπορικές επιδρομές που καταστρέφουν τις γέφυρες. Ο δρόμος νότια προς την Ντέιρ Εζόρ, τη μεγαλύτερη πόλη στην ανατολική Συρία, κόπηκε από τις SDF. Οι μαχητές του Isis μπορούν να μετακινούνται μέσα και έξω από τη Ράκα μόνο με βάρκα, αν και έχουν αποδείξει στη Μοσούλη ότι είναι ειδικευμένοι στον πόλεμο στις πόλεις, χρησιμοποιώντας ομάδες σκοπευτών, βομβιστές αυτοκτονίας και παγίδες για να επιβραδύνουν και να προκαλέσουν απώλειες σε έναν πιο πολυάριθμο και καλύτερα οπλισμένο εχθρό.

Αλλά η μοίρα της Ράκα δεν είναι το μοναδικό ζήτημα που αποφασίζεται στις μάχες στη βόρεια Συρία. Η Τουρκία αντιμετωπίζει μια καταστροφική έκβαση από τους πολέμους στη Συρία και το Ιράκ, με τους οποίους κάποτε ήλπιζε ότι θα επεκτείνει την επιρροή της στη βόρεια Μέση Ανατολή. Από το 2011, επιδιώκει να ανατρέψει τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ και να εμποδίσει την συριακή κουρδική μειονότητα των δύο εκατομμυρίων να αποκτήσει τον έλεγχο μιας ευρείας ζώνης εδάφους κατά μήκος των νότιων συνόρων της Τουρκίας.
Οι προσπάθειες της Τουρκίας να σταματήσουν την κουρδική πρόοδο έχουν αποτύχει σε μεγάλο βαθμό και η παρέμβαση των τουρκικών στρατευμάτων εδάφους δυτικά του Ευφράτη τον Αύγουστο του 2016 ήταν μόνο μία μερική επιτυχία. Οι ντόπιοι Άραβες και Τουρκμένοι σύμμαχοί της δεν μπόρεσαν να καταλάβουν το οχυρό του Isis, Αλ Μπαμπ, χωρίς παρέμβαση του τουρκικού στρατού. Αν και η Τουρκία προσέφερε τις υπηρεσίες της στις ΗΠΑ ως σύμμαχος ικανός να αντικαταστήσει το YPG στη μάχη ενάντια στο Isis, αυτό πάντα φαινόταν μια αμφίβολη επιλογή. Είναι από καιρό προφανές ότι ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενδιαφέρεται περισσότερο για τη στόχευση των Κούρδων παρά για την καταπολέμηση του Isis.

Η απάντηση της Τουρκίας στις επιτυχίες των YPG και SDF ήταν να εντείνει τη στρατιωτική δέσμευση στη βόρεια Συρία και να απειλήσει με πολύ πιο σκληρή δράση. Στις 25 Απριλίου, τουρκικά αεροσκάφη ξεκίνησαν αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των θέσεων του YPG, σκοτώνοντας 20 μαχητές, οι μισοί από τους οποίους ήταν γυναίκες. Ο Ερντογάν απείλησε ότι παρόμοιες ενέργειες μπορούν να συμβούν "ανά πάσα στιγμή". Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι η τουρκική δράση ήταν "απαράδεκτη" και ανησύχησαν τόσο για μια τουρκική επίγεια εισβολή που έστειλαν περιπολίες ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ με οχήματα για την παρακολούθηση της συριακής πλευράς των συνόρων. Από την πλευρά τους, οι Σύροι Κούρδοι ηγέτες δήλωσαν ότι δεν θα καταλάβουν τη Ράκα εάν συνεχιστεί η τουρκική στρατιωτική δράση.

Η δημόσια απόφαση του Τραμπ να στείλει βαρύτερα όπλα στο YPG είναι σημαντική κυρίως ως ένδειξη ότι οι ΗΠΑ αγνοούν τις τουρκικές απειλές και θα παραμείνουν στη στρατιωτική τους συμμαχία με τους Σύριους Κούρδους, που έχει λειτουργήσει καλά. Αυτό καθιστά δύσκολο για τον τουρκικό στρατό και την αεροπορία να κλιμακώσουν τις επιθέσεις τους στο YPG.

Ο Ερντογάν πρόκειται να συναντήσει τον Τραμπ για πρώτη φορά στην Ουάσιγκτον στις 16-17 Μαΐου και θα προσπαθήσει να τον πείσει να αναστρέψει την πολιτική του έναντι των Κούρδων της Συρίας, αλλά είναι απίθανο να το πετύχει. Κατά τις τελευταίες του ημέρες, ο Πρόεδρος Ομπάμα αποφάσισε επίσης να στείλει βαρύτερο εξοπλισμό στο YPG, υποδεικνύοντας ότι η φιλοκουρδική πολιτική έχει ευρεία υποστήριξη στις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, οι Αμερικανοί προσπαθούν να καθησυχάσουν τους Τούρκους λέγοντας ότι τα νέα όπλα θα χρησιμοποιηθούν μόνο ενάντια στο Isis και ότι η ποσότητα των παραδιδόμενων πυρομαχικών θα περιοριστεί σε ό,τι χρειάζεται για τη συγκεκριμένη επιχείρηση.

Οι Τούρκοι λένε ότι φοβούνται πως τα όπλα θα παραδοθούν στο ΡΚΚ και θα χρησιμοποιηθούν εναντίον των στρατιωτών τους. Οι Σύριοι Κούρδοι ανησυχούν ότι, μόλις ηττηθεί το Isis, οι ΗΠΑ δεν θα τους χρειάζονται πλέον και θα επανέλθουν στην παλαιά συμμαχία τους με την Τουρκία ως μέλος του ΝΑΤΟ και μεγάλη δύναμη. Αυτό θα τους αφήσει ευάλωτους σε μια επίθεση επί τουρκικού εδάφους με στόχο την εξουδετέρωση της ημι-ανεξαρτησίας τους. Προς το παρόν, ωστόσο, οι Κούρδοι στη Συρία θα ανακουφιστούν από το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να παραμείνουν μαζί τους.

independent.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα