Ποιες θα είναι οι “κόκκινες γραμμές” του Μαξίμου απέναντι στην τρόικα;

Από έναν πύρινο κλοιό δέκα ημερών θα περάσει η πολιτική ζωή, με εντάσεις, καθοριστικές αποφάσεις και ενδεχομένως ανατροπές. Το απόγευμα της προσεχούς Τετάρτης, ημέρα κατά την οποία φθάνει στην Αθήνα η τρόικα, σύμφωνα με τον έως τώρα προγραμματισμό, θα συναντηθούν ξανά οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση, οι Βαγγέλης Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης

με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του antinews, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και στη συνάντηση αυτή θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις, ώστε η ελληνική κυβέρνηση να εμφανιστεί με ισχυρή διαπραγματευτική ισχύ έναντι της τρόικα.

Για την καλύτερη προετοιμασία της κυβέρνησης, ο Πρωθυπουργός έχει συνεχείς επαφές και επικοινωνίες με τους υπουργούς του και προεδρεύσει πολύωρων συσκέψεων: Ενδεικτικά προχθές Πέμπτη, ήταν πέντε ώρες στο υπουργείο Οικονομικών, χθες συναντήθηκε με τον Γιάννη Στουρνάρα και τον Διοικητή της Τραπέζης Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο και το απόγευμα πάλι με τον υπουργό Οικονομικών και τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Ο χρόνος εξαντλείται. Η κλεψύδρα αδειάζει και τα επόμενα εικοσιτετράωρα η κυβέρνηση πρέπει να εμφανιστεί πανέτοιμη για τη μάχη με την τρόικα. Ο Πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι η κατάσταση είναι οριακή και μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο, η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να δώσει αφορμές για να δημιουργηθεί πρόβλημα στην χρηματοδότησή της.

Στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού λένε ότι βρισκόμαστε σε μια οριακή στιγμή των διαπραγματεύσεων και πρέπει να γίνει και το επόμενο βήμα προκειμένου να δικαιωθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού.

Στα πλαίσια αυτής της πορείας, το Μέγαρο Μαξίμου δεν επιθυμεί αναταράξεις, ιδίως αυτές που προκαλούνται από τις διαφορετικές απόψεις των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

«Σε μια κυβέρνηση συνεργασίας τέτοια προβλήματα είναι φυσικό να υπάρχουν. Υπήρξαν αρρυθμίες, γίνεται όμως μεγάλη προσπάθεια να τις αντιμετωπίσουμε με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα» λένε κυβερνητικοί παράγοντες, απαντώντας έτσι στις πληροφορίες που αναφέρουν ότι οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ που συναντήθηκαν προχθές συζήτησαν θέματα καλύτερης λειτουργίας της κυβέρνησης.

Στη σύσκεψη των αρχηγών με τον πρωθυπουργό αναμένεται να τεθούν ευθέως στο τραπέζι όλα τα δύσκολα ζητήματα και το ερώτημα είναι πόσο μεγάλη θα είναι τελικώς η πίεση των δανειστών μας για την παροχή πολιτικών δεσμεύσεων και ποιες είναι οι αντοχές των κομμάτων.

Σε αυτό το κλίμα, ουδείς συζητά για εκλογές, παρά την επιθυμία ορισμένων υπουργών που διαρρέουν διάφορα, για ιδιοτελείς σκοπούς και προσωπικές επιδιώξεις.

Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών αποκλείεται από το Μέγαρο Μαξίμου και μάλιστα λέγεται ότι όλα αυτά είναι «γελοιότητες».

Από το πακέτο των μέτρων που αποτελούν το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης δύο φαίνεται να είναι τα κύρια μέτωπα: το χρηματοδοτικό κενό που εντοπίστηκε από την τρόικα και ο τρόπος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Το ζήτημα είναι εάν η τρόικα επιμείνει στη σκληρή γραμμή και θελήσει να φέρει το πολιτικό σύστημα στα όριά του, επιλέγοντας να τινάξει στον αέρα τις συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση.

Η πίεση αυξάνεται εξαιτίας του εξαιρετικά περιορισμένου χρονικού περιθωρίου αλλά και του σκληρού μετώπου που έχουν συμπήξει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να συνθέσει ένα πακέτο συμβιβασμού ανάμεσα στις απαιτήσεις της τρόικας και στα όρια που έχουν θέσει οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση. Ο Αντ. Σαμαράς καταβάλει μεγάλη προσπάθεια να πείσει τους πιστωτές σε ανώτατο επίπεδο, καθώς πολλοί έχουν ελλιπή ενημέρωση για όσα άλλαξαν στην Ελλάδα και γι’ αυτό παρουσιάζει συγκεκριμένα στοιχεία για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε διάφορα μέτωπα.

Οι διαπραγματεύσεις ήδη έχουν περάσει σε φάση ιδιαίτερα λεπτών χειρισμών. Το πιο αισιόδοξο σενάριο προβλέπει ότι οι διαπραγματεύσεις θα λήξουν ομαλά και θα τεθούν αμέσως σε εφαρμογή όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες ώστε να έρθουν τα χρήματα της δόσης.

Το πιο ζοφερό σενάριο είναι να αποδειχτούν τόσο βαριές οι απαιτήσεις των ξένων ώστε να μην μπορεί να τις δεχτεί ούτε ο Πρωθυπουργός που θα αναγκασθεί να ασκήσει την προσωπική του επιρροή στο εξωτερικό ως ένα μέσο ύστατης πίεσης στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Μάρκος Αυρήλιος

Keywords
Τυχαία Θέματα