Ποιοι και πόσα χάνουν μέσω των αυξημένων κρατήσεων
Σημαντικά μειωμένοι θα είναι οι μισθοί του Ιανουαρίου για εκατομμύρια εργαζομένους με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, οι οποίοι βαρύνονται με παιδιά, καθώς ο υπολογισμός της μηνιαίας παρακράτησης φόρου μισθωτών υπηρεσιών θα γίνεται πλέον από τα λογιστήρια των ιδιωτικών επιχειρήσεων και τις υπηρεσίες εκκαθάρισης μισθοδοσίας του δημόσιου τομέα με βάση τη νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, στην οποία δεν περιλαμβάνονται πρόσθετα αφορολόγητα όρια για τα προστατευόμενα τέκνα! Το σοκ
Το νέο καθεστώς
Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του νέου φορολογικού νόμου 4110/2013, οι οποίες κοινοποιήθηκαν πρόσφατα, με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, στα λογιστήρια των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα και στους εκκαθαριστές μισθοδοσίας του δημόσιου τομέα, ο υπολογισμός των μηνιαίων κρατήσεων φόρου εισοδήματος για τους μισθούς και τις συντάξεις που καταβάλλονται από τον Ιανουάριο του 2013 και μετά θα γίνεται πλέον με βάση μια νέα φορολογική κλίμακα, στην οποία δεν περιλαμβάνονται το σταθερό αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ ούτε τα πρόσθετα αφορολόγητα όρια για τα προστατευόμενα τέκνα, τα οποία ίσχυαν μέχρι τις 31-12-2012 και ανέρχονταν σε 2.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και σε 3.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα. Η νέα κλίμακα περιλαμβάνει μόνο τρεις συντελεστές φόρου, 22% για τα πρώτα 25.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος, 32% για τα επόμενα 17.000 ευρώ, δηλαδή για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τις 25.001 έως τις 42.000 ευρώ, και 42% για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος πάνω από τις 42.000 ευρώ. Ο φόρος που προκύπτει με την εφαρμογή της κλίμακας αυτής μειώνεται κατά 2.100 ευρώ εφόσον το ετήσιο εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 21.500 ευρώ. Για εισοδήματα από 21.500 έως 41.499 ευρώ η έκπτωση φόρου περικόπτεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος, δηλαδή κλιμακώνεται (αντιστρόφως ανάλογα του ύψους του εισοδήματος) από τα 2.000 έως τα 100 ευρώ. Για εισοδήματα από 41.500 ευρώ και πάνω δεν προβλέπεται καμία έκπτωση φόρου.
Ποιοι χάνουν
Με τη νέα αυτή φορολογική κλίμακα θα υπολογίζονται από τον τρέχοντα μήνα οι κρατήσεις φόρου μισθωτών υπηρεσιών επί των μισθών και των συντάξεων. Αυτό θα έχει ως συνέπεια τη σημαντική αύξηση των κρατήσεων για πάρα πολλούς μισθωτούς με παιδιά, που έχουν χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, αλλά και για όσους μισθωτούς δεν έχουν παιδιά και έχουν μεσαία και υψηλά εισοδήματα. Συγκεκριμένα, οι κρατήσεις φόρου μισθωτών υπηρεσιών θα αυξηθούν από τον τρέχοντα μήνα για τους μισθωτούς οι οποίοι:
δεν βαρύνονται με τέκνα και έχουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 23.000 ευρώ ή μηνιαίες αποδοχές πάνω από 1.643 ευρώ,έχουν ένα παιδί και ετήσια εισοδήματα πάνω από 11.000 ευρώ ή μηνιαίες αποδοχές πάνω από 786 ευρώ,έχουν δύο παιδιά και ετήσια εισοδήματα πάνω από 10.000 ευρώ ή μηνιαίες αποδοχές πάνω από 714 ευρώ,έχουν τρία ή περισσότερα παιδιά και ετήσια εισοδήματα πάνω από 9.500 ευρώ ή μηνιαίες αποδοχές πάνω από 679 ευρώ.Οι απώλειες
Όπως γίνεται αντιληπτό, όσο πιο πολλά παιδιά έχει ένας μισθωτός τόσο πιο χαμηλά είναι τα επίπεδα εισοδήματος πάνω από τα οποία θα προκύπτουν κάθε μήνα πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις και αντίστοιχες μειώσεις στις μηνιαίες αποδοχές. Όσο πιο πολλά παιδιά έχει ένας μισθωτός τόσο μεγαλύτερη είναι η αύξηση των μηνιαίων φορολογικών κρατήσεων!
Οι μισθωτοί χωρίς τέκνα και μικτές μηνιαίες αποδοχές πάνω από 1.642 ευρώ και μέχρι 3.333 ευρώ θα υποστούν μηνιαίες απώλειες που κυμαίνονται από 9 έως 105 ευρώ.Οι μισθωτοί με 1 τέκνο και ετήσιες αποδοχές πάνω από 786 και έως 3.333 ευρώ θα χάσουν από 2,8 έως και 121,4 ευρώ το μήνα.Οι μισθωτοί με 2 ή περισσότερα τέκνα και μηνιαίες αποδοχές πάνω από 678 ευρώ και μέχρι 3.333 ευρώ θα υποστούν εισοδηματικές απώλειες από 7 έως και 162,5 ευρώ το μήνα.Γενικά, το αποτέλεσμα της άμεσης εφαρμογής των νέων ρυθμίσεων για τη φορολογική κλίμακα θα είναι να αυξηθούν κατά 3% έως και 186% οι μηνιαίες κρατήσεις φόρου μισθωτών υπηρεσιών για τους περισσότερους μισθωτούς με προστατευόμενα τέκνα και ετήσια εισοδήματα μεγαλύτερα των 9.000 ευρώ καθώς επίσης και για όσους μισθωτούς και συνταξιούχους δεν βαρύνονται με τέκνα και έχουν ετήσια εισοδήματα μεγαλύτερα από 23.000 ευρώ.
Για τους μισθωτούς χωρίς παιδιά και με ετήσια εισοδήματα πάνω από 5.000 και έως 23.000 ευρώ, η νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος θα προκαλέσει μειώσεις κατά 2 έως και 32,8 ευρώ στις μηνιαίες κρατήσεις φόρου.
Εισφορά αλληλεγγύης από 1% έως 4%
Για τον υπολογισμό του μηνιαίου φόρου μισθωτών υπηρεσιών, η αρμόδια υπηρεσία εκκαθάρισης αποδοχών αφαιρεί από το συνολικό ακαθάριστο ποσό του μηνιαίου μισθού ή της μηνιαίας σύνταξης τις αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές και το ποσό που απομένει το ανάγει σε ετήσιο εισόδημα, με πολλαπλασιασμό του επί τον αριθμό 12, αν πρόκειται για εργαζόμενο στο δημόσιο τομέα ή συνταξιούχο, ή επί τον αριθμό 14, αν πρόκειται για εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος δικαιούται Δώρο Χριστουγέννων, Δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας. Στη συνέχεια υπολογίζει το φόρο που αναλογεί στο ετήσιο ποσό εισοδήματος βάσει της ισχύουσας φορολογικής κλίμακας και κατόπιν διαιρεί το φόρο αυτόν με το 12 ή το 14 κατά περίπτωση. Από το ποσό που προκύπτει αφαιρεί επιπλέον 1,5% και το ποσό που απομένει αποτελεί το μηνιαίο φόρο μισθωτών υπηρεσιών που πρέπει να παρακρατηθεί.
Δεύτερο χτύπημα
Και φέτος, εκτός από το φόρο μισθωτών υπηρεσιών, θα παρακρατείται κάθε μήνα και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης από όσους μισθωτούς και συνταξιούχους έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, οι μηνιαίες αποδοχές, όπως αυτές θα διαμορφώνονται μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών από το συνολικό μηνιαίο ακαθάριστο ποσό τους, θα ανάγονται σε ετήσιο εισόδημα με πολλαπλασιασμό τους επί τον αριθμό 12, εάν πρόκειται για εργαζόμενο του δημόσιου τομέα ή συνταξιούχο, ή επί τον αριθμό 14 εάν πρόκειται για υπάλληλο του ιδιωτικού τομέα.
Οι συντελεστές
Εφόσον, μετά την αναγωγή τους σε ετήσιο ποσό εισοδήματος, υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ, τότε θα παρακρατείται, πέραν του φόρου μισθωτών υπηρεσιών, και ειδική εισφορά αλληλεγγύης υπολογιζόμενη ως εξής:
*1% επί του συνολικού ποσού για ετήσιες αποδοχές από 12.001 έως 20.000 ευρώ.
*2% επί του συνολικού ποσού για ετήσιες αποδοχές από 20.001 έως 50.000 ευρώ.
*3% επί του συνολικού ποσού για ετήσιες αποδοχές από 50.001 έως 100.000 ευρώ.
*4% επί του συνολικού ποσού για ετήσιες αποδοχές από 100.001 ευρώ και άνω.
Στη συνέχεια, η υπολογισθείσα σε ετήσια βάση εισφορά αλληλεγγύης θα διαιρείται με το 12 ή το 14 κατά περίπτωση, προκειμένου να προκύψει το μηνιαίο ποσό αυτής το οποίο, τελικά, θα παρακρατείται.
Γιώργος Παλαιτσάκης, στον «Ελεύθερο Τύπο»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Χωρις λεωφορεια, τρολεϊ και τρενα σημερα
- [Ζώδια] Τα ζώδια της εβδομάδας
- «Καρότο και μαστίγιο» για τους υπαλλήλους του Τ.Τ.
- Αγριος καυγας μαλελη-λοβερδου
- ΒΟΜΒΑ - Ποιο φάρμακο θεωρείται ύποπτο για 4 θανάτους;
- Tα νέα όρια ηλικίας για δημοσίους υπαλλήλους
- Στις 30 η σύνταξη του ΙΚΑ
- Υποχρεωτικά δωρητές οργάνων όλοι οι Έλληνες;
- Αυτοί είναι οι 49 επιχειρηματίες που θα συνοδεύσουν τον Σαμαρά στο Κατάρ
- Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι κινδυνεύουν με απόλυση μετά την αξιολόγηση
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews
- Τελευταία Νέα Antinews
- Ποιοι και πόσα χάνουν μέσω των αυξημένων κρατήσεων
- Επιβολή φόρου ανοησίας… θα υπάρξει;
- Διάψευση ΓΕΕΘΑ για νέες περικοπές στους στρατιωτικούς
- Η δημοσκοπική δόξα είναι εφήμερη
- Αίγυπτος: Ο πρόεδρος Μόρσι κηρύσσει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τρεις πόλεις
- Αποφασισμένοι για επ’ αόριστον κινητοποιήσεις δηλώνουν οι αγρότες
- Κυβέρνηση: Επίταξη αν χρειαστεί και για τους εργαζόμενους στα λεωφορεία
- Όσα λένε ΔΝΤ και Ρουμπινί για “λάθος” είναι για αφελείς
- 245 νεκροί από την πυρκαγιά σε κλαμπ της Βραζιλίας!
- Κουράκης: Οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι να πληρώνουν τη μισθοδοσία ιερέων!!!
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Ενισχυμένος Παναθηναϊκός
- Αυτοί είναι οι 49 επιχειρηματίες που θα συνοδεύσουν τον Σαμαρά στο Κατάρ
- Συρτάκι στον Μέλανα Δρυμό
- Χωρίς λεωφορεία, τρόλεϊ και τρένα σήμερα
- Το Ultimum Remedium του Παυλόπουλου (video)
- 5 tips για να μη σε "πλακώνει" το πάπλωμα
- «Μαϊμούδες» απειλούν τις ελληνικές εξαγωγές
- Σχίστηκε το φόρεμα της Jennifer Lawrence κατά την απονομή βραβείου
- [Υγεία, διατροφή] Σε τι είστε εθισμένοι και δεν το γνωρίζετε;