Ποιός φταίει για τις αυτοκτονίες;

Πίσω από τη  σημερινή αυτοκτονία του συνταξιούχου όταν τον επισκέφτηκε δικαστικός επιμελητής για να του επιδώσει κατασχετήριο του σπιτιού του, κρύβεται μια ολόκληρη εκστρατεία που άρχισε με βάση το νόμο Βενιζέλου και ξεκίνησε να υλοποιείται από τον υπηρεσιακό υπουργό Γιώργο Ζαννιά.

Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες, φθάνουν στα λογιστήρια ακόμα και των ιδιωτικών επιχειρήσεων εισαγγελικές παραγγελίες για κατάσχεση μισθών μικρο οφειλετών του δημοσίου,

ενώ παράλληλα καταφθάνουν και δικαστικοί επιμελητές να επιδώσουν διαταγές πληρωμής ή εξώδικα σε όσους εργαζόμενους χρωστούν σε τράπεζες, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και άλλες επιχειρήσεις.

Προφανώς κάποιοι στο υπουργείο Οικονομικών -εφαρμόζοντας το σχετικό νόμο Βενιζέλου- θεωρούν ότι δεν υπάρχει κρίση και πως οι εργαζόμενοι μπορούν να στερηθούν μισθό ή μισθούς για να πληρώσουν τα χαράτσια της εφορίας ή τις οφειλές σε τράπεζες.

Πάντως, δε πρέπει να θεωρείται τυχαίο ενώ προϋπήρχε ο νόμος, η συστηματική και σκληρή εφαρμογή του άρχισε μετά από πίεση που άσκησε στους διευθυντές των ΔΟΥ, ο νυν (υπηρεσιακός) υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαννιάς, ο οποίος μετατίθεται στην καρέκλα του προέδρου της Εθνικής τράπεζας.

Στο πλαίσιο αυτό,  ήδη οι 13 μεγαλύτερες Δ.Ο.Υ. της Αττικής κατάρτισαν λίστες με τα πρώτα ονόματα εβδομήντα οκτώ χιλιάδων πολιτών με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο. Στο στόχαστρο έχουν μπει, μεταξύ άλλων, χιλιάδες κάτοικοι του

Ψυχικού, του Κολωνακίου και της Γλυφάδας, που είναι πλέον αντιμέτωποι αρχικώς με κατάσχεση των ενοικίων που έχει εντοπιστεί ότι εισπράττουν ή των πολυτελών αυτοκινήτων που κατέχουν. Εάν δεν ακίνητα ή ΙΧ στο όνομά τους θα προχωρούν σε κατάσχεση μέρους του μισθού ή της σύνταξης του οφειλέτη.

Σε πρώτη φάση, με δέσμευση έως 25% του μισθού ή της σύνταξής τους απειλούνται 18.474 οφειλέτες του δημόσιου, που χρωστούν στην Εφορία λιγότερο από τρεις χιλιάδες ευρώ έκαστος και δεν κάποιο περιουσιακό στοιχείο στο όνομά τους.

Και βέβαια δεν επικροτούμε τη φοροδιαφυγή. Όμως, αντί να συλλαμβάνουν και τους κατάσχουν την περιουσία, όσους χρωστούν δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες και εκατομμύρια ευρώ, οι εφορίες βάζουν στο στόχαστρο αυτούς που μια το χαράτσι της ΔΕΗ, μια το τέλος έκτακτης εισφοράς και μια η αλλαγή των συντελεστών που οδηγεί σε αυξημένη φορολογία, καθιστά πανεύκολο να συμπληρώσει κάποιος 3.000 ευρώ χρέος στην εφορία.

Keywords
Τυχαία Θέματα