Ποιος ήταν ο αρχαιολόγος που αποκεφάλισαν οι τζιχαντισές

Για δεκαετίες, ήταν ο «προστάτης» μερικών από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Συρίας. Εξερεύνησε τα ερείπια στην γενέτειρά του, ονόμασε την μία κόρη του Ζηνοβία από την αρχαία βασίλισσα και έτσι δικαίως κέρδισε το προσωνύμιο «κύριος Παλμύρα». Τώρα, μήνες μετά την πτώση της γενέτειρά του τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, ο Χαλίντ αλ-Άσαντ, «έπεσε» και αυτός.

Έπειτα από εβδομάδες κράτησης, οι τζιχαντιστές τον έσυραν την Τρίτη σε μια δημόσια πλατεία, όπου ένας μασκοφόρος του έκοψε το κεφάλι μπροστά σε ένα πλήθος. Έδεσαν το αιματοβαμμένο σώμα του από τους καρπούς σε ένα

φανάρι, με το κεφάλι του να παραμένει στο έδαφος ανάμεσα στα πόδια του, φορώντας ακόμα τα γυαλιά του, σύμφωνα με μια φωτογραφία που κυκλοφόρησε στα social media.

Πριν από το θάνατό του, οι τζιχαντιστές τον ανέκριναν μάταια για το πού θα βρουν τους κρυμμένους θησαυρούς της πόλης, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο ηλικιωμένος αρχαιολόγος μπορεί να έχασε τη ζωή του προστατεύοντας την ίδια την ιστορία στην οποία είχε αφιερώσει τη ζωή του. Η δημόσια δολοφονία του Άσαντ, ο οποίος είχε αποσυρθεί πριν από μια δεκαετία και είχε κλείσει πρόσφατα τα 83, υπογράμμισε την κτηνωδία του Ισλαμικού Κράτους, που επιδιώκει να αντικαταστήσει την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ με μια τιμωρητική ερμηνεία του Ισλάμ σε όλο το αυτοκηρυσσόμενο χαλιφάτο στη Συρία και το Ιράκ.

Οι μελετητές που γνώριζαν τον Άσαντ είπαν ότι ήταν λιγότερο ένας ακαδημαϊκός και περισσότερο ένας αυτοδίδακτος μελετητής με πάθος για την ιστορία της γενέτειράς του.

Ο Γιασέρ Ταμπά, ειδικός στην ισλαμική τέχνη και την αρχιτεκτονική στη Συρία και το Ιράκ, είπε πως ο Άσαντ ήταν γνωστός ως ένας άνθρωπος που είχε μάθει να διαβάζει τις αρχαίες επιγραφές της πόλης και συχνά έκανε παρουσιάσεις στα Αγγλικά, σε ακαδημαϊκές διασκέψεις.

Όπως και πολλοί άλλοι επαγγελματίες της Συρίας, ο Άσαντ ήταν μέλος του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ. Αυτό σίγουρα τον βοήθησε στη δουλειά του, αλλά η βαθιά γνώση του για την περιοχή τον έκανε απαραίτητο στους ξένους ερευνητές. «Όποιος ήθελε να κάνει κάτι στην Παλμύρα έπρεπε να δουλέψει με τον Χαλίντ αλ-Άσαντ» δήλωσε ο Αμρ αλ-Αζμ, ένας Σύριος καθηγητής Ιστορίας της Μέσης Ανατολής και Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Shawnee του Οχάιο. «Αυτός ήταν ο κ. Παλμύρα».

Ο Άσαντ γεννήθηκε στην Παλμύρα και πέρασε τη ζωή του εκεί, φεύγοντας μόνο για να σπουδάσει στη Δαμασκό, όπου έλαβε πτυχία στην ιστορία και την εκπαίδευση, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας, SANA. Διορίστηκε ως Διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων για την Παλμύρα το 1963, καθώς και διευθυντής του μουσείου, θέσεις που κατείχε μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 2003. Ενδεικτικό του πώς αντιμετώπιζε την ιστορία της Παλμύρα -σαν μια οικογενειακή επιχείρηση- είναι ότι πέρασε τις δύο θέσεις του στο γιο του, Ουαλίντ.

Η Unesco έχει χαρακτηρίσει την Παλμύρα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, «ένα άψογο παράδειγμα ενός αρχαίου αστικοποιημένου συγκροτήματος». Πολλά από τα κύρια ευρήματα της έγιναν κατά τη διάρκεια της θητείας του Άσαντ. Η πόλη αποτελούσε το κύριο τουριστικό αξιοθέατο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος. Ενώ ένοπλοι αντάρτες κατέλαβαν εδάφη της χώρας, η Παλμύρα παρέμεινε στα χέρια της κυβέρνησης μέχρι το Μάιο του τρέχοντος έτους, όταν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους την κατέλαβαν, αυξάνοντας τους φόβους ότι θα καταστρέψουν μερικές από τις πιο πλούσιες αρχαιότητες της και θα τις πουλήσουν για να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητές τους.

Ο γιος του Μοχάμεντ δήλωσε ότι ο πατέρας του είχε αρνηθεί να φύγει από την πόλη, θεωρώντας ότι οι τζιχαντιστές δεν θα ασχοληθούν με κάποιον της ηλικίας του. Ένας ανιψιός του Άσαντ είπε ότι οι τζιχαντιστές συνέλαβαν τον θείο του για λίγες ημέρες, όταν ήρθε για πρώτη φορά στην πόλη, αλλά στη συνέχεια τον άφησαν να φύγει, συλλαμβάνοντας τον ξανά μήνες αργότερα. Είπε πως ο θείος του είχε υποστηρίξει την κυβέρνηση του Άσαντ στη Συρία και είχε θορυβηθεί όταν οι διαδηλωτές πήραν τα όπλα εναντίον της κυβέρνησης, αλλά ότι δεν είχε σκεφτεί ποτέ να φύγει από την πόλη.

Όταν κατέλαβε περιοχές στη Συρία και το Ιράκ, το ISIS επιτέθηκε σε πολλά ιστορικά μνημεία, καταστρέφοντας μνημεία και αγάλματα που απαγορεύονται υπό την αυστηρή ερμηνεία του Ισλάμ. Στη φωτογραφία του νεκρού σώματος του Άσαντ, ένα λευκό πλακάτ με κόκκινα γράμματα τον αποκαλεί «αποστάτη» και απαριθμεί τις καταγγελίες για τα εγκλήματα του, συμπεριλαμβανομένης της εκπροσώπησης της Συρίας σε «συνέδρια άπιστων», ως «διευθυντής της ειδωλολατρίας» στην Παλμύρα.

Πριν οι τζιχαντιστές μπουν στην πόλη, οι εργαζόμενοι στο μουσείο μετέφεραν πολλά από τα πιο πολύτιμα αντικείμενα σε ασφαλέστερα μέρη της χώρας. Κάποια μεγαλύτερα κομμάτια που άφησαν πίσω έχουν καταστραφεί, όπως και πολλοί τάφοι στην περιοχή. Οι τζιχαντιστές δεν πιστεύεται ότι έχουν καταστρέψει σημαντικά τα ερείπια της πόλης και μερικοί νομίζουν ότι τα χρησιμοποιούν για προστασία, θεωρώντας ότι η υπό αμερικανική συμμαχία που βομβαρδίζει το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία δεν θα βομβαρδίσει μια τοποθεσία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Αναζητήσεις
χαλιντ αλ ασαντ
Τυχαία Θέματα