Πόλεμος στην Ουκρανία: Πλαφόν σε αλεύρι, ζάχαρη, ηλιέλαιο - Έντονη φημολογία για ασθένειες στα ζώα

Εμφανείς αρχίζουν να γίνονται οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία και στην ελληνική αγορά, με μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ να προχωρούν στη θέσπιση προληπτικού πλαφόν σε ορισμένα βασικά αγαθά.

Την ίδια στιγμή, εντός και εκτός ελληνικών συνόρων πληροφορίες και φήμες, ανεπιβεβαίωτες μέχρι στιγμής από τις εγχώριες επιχειρήσεις, κάνουν λόγο για παρενέργειες στην παραγωγική «αλυσίδα» με την εμφάνιση κρουσμάτων σαλμονέλας στα πουλερικά, ενδεχομένως λόγω της εισαγωγής προβληματικών

ζωοτροφών από άλλες χώρες (μετά την παύση των εξαγωγών προς τη Δύση από τη Ρωσία και την Ουκρανία).

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μεγάλα προβλήματα υπάρχουν στις εισαγωγές ζωοτροφών και ιδιαίτερα καλαμποκιού, με αποτέλεσμα να υποσιτίζονται κυρίως τα κοτόπουλα ή να σιτίζονται με άλλα «υποκατάστατα» ή συμπληρωματικές τροφές. Κάτι που με τη σειρά του, όπως αναφέρουν επιχειρηματίες του κλάδου, έχει ως αποτέλεσμα να εμφανιστούν ορισμένες ασθένειες.

Προς το παρόν, πάντως, σημειώνουν οι ίδιοι επαγγελματίες, η κατάσταση είναι σχετικώς ελεγχόμενη, αν και είναι άγνωστο τι θα συμβεί εάν διαρκέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή παγκοσμίως -και στην Ελλάδα- στον διατροφικό τομέα.

Μειώνονται τα αποθέματα

Στο μεταξύ, η ανησυχία από τη συνέχιση του πολέμου και η σταδιακή μείωση των αποθεμάτων που έχουν οι επιχειρήσεις χονδρικού και λιανικού εμπορίου σε αλεύρι, ζάχαρη και ηλιέλαιο, οδήγησαν τις διοικήσεις γνωστών ομίλων S/M στη θέσπιση ενός πλαφόν, κυρίως για λόγους προληπτικούς σε αυτή τη φάση. Ειδικά σε αυτά τα προϊόντα, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, παρατηρήθηκε τις τελευταίες 2 εβδομάδες τριπλασιασμός της ζήτησής τους.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη σταδιακή μείωση των αποθεμάτων που είχαν αγοραστεί με τις προ του πολέμου διαμορφωμένες άρα και χαμηλότερες τιμές, τους οδήγησε στην απόφαση να βάλουν ένα συγκεκριμένο όριο στις αγορές ανά καταναλωτή.

Για παράδειγμα, γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ έθεσε πλαφόν στην αγορά έως και 4 κιλών αλευριού και ζάχαρης και έως και 10 λίτρων ηλιέλαιου.

Ανάλογα πλαφόν θεσπίζουν και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του κλάδου. Όσο, μάλιστα, περνούν οι ημέρες και τα αποθέματα ελαττώνονται, με τις συνέπειες από την παύση των εξαγωγών σιτηρών και ζωοτροφών από τη Ρωσία και την Ουκρανία να γίνονται εμφανείς, το φαινόμενο αυτό αναμένεται να αποτελέσει σύντομα μια νέα πραγματικότητα.

Αν και στελέχη της αγοράς θεωρούν ότι θα υπάρξει αντιστάθμισμα εισαγωγών από άλλες χώρες, οι τιμές αγοράς θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από αυτές που αγόραζαν πρώτες ύλες πριν την έναρξη του πολέμου.

Οι ζωοτροφές

Παράλληλα με τις εξελίξεις που παρατηρούνται στην αγορά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, φήμες εντός συνόρων και πληροφορίες από άλλες χώρες του δυτικού κόσμου κάνουν λόγο για εμφάνιση κρουσμάτων σαλμονέλας και του «ιού των πτηνών» σε πουλερικά.

Αν και η πληροφορία αυτή μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνεται επίσημα από τους εκπροσώπους των εταιρειών στην Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσιεύματα βρετανικών μέσων ενημέρωσης στην Αγγλία, στη Σκωτία, στην Ουαλία, στη Βόρεια Ιρλανδία, στη Δανία, στη Φινλανδία, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ιρλανδία, στην Ολλανδία, στην Πολωνία και στη Σουηδία, παρατηρείται «ξέσπασμα σαλμονέλας» σε προϊόντα κοτόπουλου.

Με βάση τις ίδιες πηγές, μετά από έρευνα διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ισχυρή ένδειξη συσχέτισης της παρουσίας σαλμονέλας με εισαγόμενα ωμά κατεψυγμένα προϊόντα κοτόπουλου που προορίζονται να καταναλωθούν μαγειρεμένα. Το υψηλότερο ποσοστό σαλμονέλας ήταν σε ψημένα ψιλοκομμένα και αναμορφωμένα προϊόντα κοτόπουλου.

Στελέχη του κλάδου της ελληνικής πτηνοτροφίας αναφέρουν ότι κρούσματα σαλμονέλας έχουν παρουσιαστεί τον τελευταίο καιρό και στη χώρα μας, κυρίως σε κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής και βιολογικής διατροφής. Το φαινόμενο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, συσχετίζεται με την αλλαγή ζωοτροφών αλλά και τον υποσιτισμό των πουλερικών λόγω της μείωσης των εξαγωγών από Ουκρανία και Ρωσία.

Ωστόσο, ακόμη από ελληνικές επιχειρήσεις του χώρου αυτό δεν επιβεβαιώνεται επίσημα. Αποτελεί δεδομένο, φυσικά, ότι αν όντως και στην Ελλάδα βρίσκεται στην αρχή της μιας «πανδημία σαλμονέλας» στα πουλερικά, τότε ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα θα προστεθεί στη «λίστα» με τις δύσκολες συνθήκες τις οποίες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν και σε επίπεδο διατροφής οι πολίτες το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, εφόσον ο πόλεμος στην Ουκρανία δε σταματήσει άμεσα.

Γρίπητων πουλερικών

Έντονη είναι, τέλος, η φημολογία περί εμφάνισης της γρίπης των πουλερικών. Στην ενσταβλισμένη πτηνοτροφία, βέβαια, η κατάσταση θεωρείται προς το παρόν ελεγχόμενη.

Πρόβλημα, αντίθετα, δεν αποκλείεται να υπάρξει σε ελεύθερα οικόσιτα (ελευθέρας βοσκής, βιολογικά) κοτόπουλα, γαλοπούλες, πάπιες, χήνες, κ.ο.κ.

Να σημειωθεί πως το θέμα της γρίπης των πουλερικών το τελευταίο διάστημα, μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, ανακινείται ιδιαίτερα από τη Μόσχα, η οποία, όμως, «συνωμοσιολογικά», επιχειρεί να το αποδώσει σε βιολογικά πειράματα, σε εργαστήρια στην Ουκρανία, με αμερικανική χρηματοδότηση, όπως υποστηρίζει η Ρωσία.

Προ εβδομάδος, μάλιστα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, επικρίνοντας την Ουάσιγκτον για τις χρηματοδοτήσεις προς την Ουκρανία, με στόχο, όπως ισχυρίζεται η Μόσχα, τη δημιουργία βιοχημικών όπλων και διασπορά ιών, ενέταξε και το θέμα της γρίπης των πουλερικών σε αυτή τη ρωσική καμπάνια.

Σε σχεδιάγραμμα που έδωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας φαίνεται η διασπορά της γρίπης των πουλερικών το 2021 στην πτηνοτροφία, σε βιομηχανικές μονάδες και σε ελευθέρας βοσκής, καθώς και το κόστος που προκάλεσε σε ευρώ. Στον χάρτη που παρουσιάστηκε, στην Ελλάδα φαίνεται ότι το πρόβλημα υπάρχει στα ελεύθερα οικόσιτα (με μπλε χρώμα).

[photo_0]

[photo_1]

Ως γνωστόν, η αμερικανική πλευρά έχει παραδεχθεί ότι χρηματοδοτούσε ερευνητικά προγράμματα σε βιολογικά εργαστήρια της Ουκρανίας, αφήνοντας πάντως αναπάντητες τις κατηγορίες που εκτοξεύει σε βάρος της Ουάσιγκτον η Μόσχα. Ωστόσο, και η Μόσχα από τη μεριά της δεν έχει στοιχειοθετήσει τις κατηγορίες περί ανάπτυξης βιοχημικών όπλων στην Ουκρανία. Αντίθετα, απλά αφήνει να αιωρείται η υποψία ότι κάτι τέτοιο γινόταν εκεί.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα