Πόλεμος Τσίπρα - Γιούνκερ για την πρόταση των δανειστών

Μείζον πολιτικό και οικονομικό θέμα προκύπτει από την δημοσιοποίηση της πρότασης των θεσμών που έπεσε στο τραπέζι προκειμένου να κλείσει η συμφωνία. Κι αυτό γιατί η πρόταση των Θεσμών, όπως παρουσιάζεται από τον κ. Γιούνκερ, δείχνει ότι γίνεται αποδεκτό το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για 13% στα ξενοδοχεία.

Ο δημοσιογράφος Πίτερ Σπίγκελ μέσω του Twitter ανέφερε ότι η δημοσιοποίηση της πρότασης των δανειστών ήταν «απροσδόκητη», ενώ λίγο αργότερα, αναλύοντας την, τόνιζε ότι η μόνη διαφορά είχε να κάνει με την φορολογία 13%

στα ξενοδοχεία και δεν περιλαμβάνει άλλες μεγάλες αλλαγές. Kάτι με το οποίο συμφώνησε και ο δημοσιογράφος Ούγκο Ντίξον ότι αυτή είναι η μόνη αλλαγή.

Ομως, αν η Κομισιόν λέει αλήθεια, ότι αποδέχθηκε το 13% στον τουρισμό, τότε λέει ψέματα η κυβέρνηση η οποία επιμένει ότι οι δανειστές ήθελαν να επιβάλουν 23% στα ξενοδοχεία. Κάποια από τις δύο πλευρές δεν είναι ειλικρινής για ένα θέμα μείζονος σημασίας για την ελληνική οικονομία.

Επίσης, ζητείται άμεση αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 έτη ή στα 62 έτη με 40 έτη εργασίας.

Κατά τα λοιπά, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ φαίνεται να περνά στην αντεπίθεση και να απαντά στην ελληνική κυβέρνηση καρφώνοντάς την. Βεβαίως θα μπορούσε να σημαίνει υποχώρηση των δανειστών σε ένα σημαντικό θέμα και μια μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών, ώστε να ανοίξει δίαυλος επικοινωνίας με την Αθήνα.

Διαφορετική περιγραφή δίνει η ελληνική κυβέρνηση

Διαφορετική περιγραφή των συζητήσεων στο Eurogroup της περασμένης Παρασκευής δίνουν πηγές της κυβέρνησης με αφορμή την ανακοίνωση της Κομισιόν.

Στο κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν - και το οποίο δεν εστάλη ποτέ στην ελληνική κυβέρνηση - η μόνη διαφορά είναι το ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, απαντά η ελληνική κυβέρνηση και προσθέτει: «Τι έχει συμβεί, όμως, με αυτόν τον συντελεστή;».

Οπως εξηγεί: «Την Τετάρτη το πρωί ο Θεσμοί παρέδωσαν πρόταση για ΦΠΑ 23% στην εστίαση και 13% στα ξενοδοχεία από 1η Ιουλίου. Η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχθηκε τον αυξημένο ΦΠΑ στην εστίαση. Το πρωί της Πέμπτης, οι Θεσμοί επανήλθαν με πρόταση 23% και σε εστίαση και σε ξενοδοχεία. Αυτή η πρόταση κατατέθηκε από τους Θεσμούς στο Eurogroup και παραδόθηκε στην Ελλάδα ως τελεσίγραφο».

Οι ίδιες πηγές καταλήγουν τονίζοντας ότι «αν υπήρξε αλλαγή στάσης την επόμενη ημέρα, χωρίς να ανακοινωθεί επίσημα στην ελληνική κυβέρνηση, είναι θέμα που αφορά τους Θεσμούς».

Ολόκληρη η απάντηση της κυβέρνησης έχει ως εξής:

Στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 25 Ιουνίου ο Πρόεδρος του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχτεί το κείμενο των θεσμών ως το Σάββατο, θέτοντας έτσι ένα ξεκάθαρο τελεσίγραφο.

Στο κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή - και το οποίο δεν εστάλη ποτέ στην ελληνική κυβέρνηση – η μόνη διαφορά είναι ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία. Τι έχει συμβεί, όμως, με αυτόν τον συντελεστή;

Την Τετάρτη το πρωί οι θεσμοί παρέδωσαν πρόταση για ΦΠΑ 23% στην εστίαση και 13% στα ξενοδοχεία από 1η Ιουλίου. Η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχθηκε τον αυξημένο ΦΠΑ στην εστίαση. Το πρωί της Πέμπτης, οι θεσμοί επανήλθαν με πρόταση 23% και σε εστίαση και σε ξενοδοχεία! Αυτή η πρόταση κατατέθηκε από τους θεσμούς στο Eurogroup και παραδόθηκε στην Ελλάδα ως τελεσίγραφο.

Αν υπήρξε αλλαγή στάσης την επόμενη ημέρα, χωρίς να ανακοινωθεί επίσημα στην ελληνική κυβέρνηση, είναι θέμα που αφορά τους θεσμούς.

Γιατί δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα οι προτάσεις

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, οι προτάσεις δίδονται «για την ενημέρωση του ελληνικού λαού και σε πνεύμα διαφάνειας» και λαμβάνουν υπόψη τις προτάσεις των ελληνικών αρχών της 8ης, 14ης, 22ας και 25ης Ιουνίου 2015, αλλά και τις συνομιλίες σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Οπως σημειώνεται, οι διαβουλεύσεις σχετικά με το συγκεκριμένο κείμενο συνεχίζονταν το βράδυ της Παρασκευής ενόψει του Eurogroup της 27ης Ιουνίου 2015. Αυτό που είχαν καταλάβει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, υπογραμμίζεται, ήταν ότι η εν λόγω συνεδρίαση του Eurogroup θα κατέληγε λογικά σε μια ολοκληρωμένη συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία δεν θα συμπεριλάμβανε μόνο το μέτρα που θα συμφωνούνταν από κοινού, αλλά θα αντιμετώπιζε επίσης τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες και το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους...

Ωστόσο, όπως αναφέρεται, λόγω της μονομερούς απόφασης των ελληνικών Αρχών να εγκαταλείψουν τη διαδικασία το απόγευμα της 26ης Ιουνίου, τελικώς δεν μπόρεσε να οριστικοποιηθεί και να υποβληθεί στο Eurogroup ούτε αυτή η τελευταία εκδοχή του εγγράφου ούτε ένα προσχέδιο μιας ολοκληρωμένης συμφωνίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, η τελική πρόταση των Θεσμών προέβλεπε στάνταρ ΦΠΑ στο 23%, ο οποίος θα αφορούσε μεταξύ άλλων εστιατόρια και catering, μειωμένο ΦΠΑ στο 13% για βασικά τρόφιμα, ενέργεια, ξενοδοχεία και ύδρευση (εξαιρουμένης της αποχέτευσης) και χαμηλό ΦΠΑ 6% για φάρμακα, βιβλία και θέατρα, αλλά και κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στην περίπτωση των νησιών.

Συνέντευξη

Εκτακτη συνέντευξη Τύπου αναμένεται να παραχωρήσει την Δευτέρα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η συνέντευξη του προέδρου της Κομισιόν είναι προγραμματισμένη για τις 13:45 (ώρα Ελλάδας).

Κατά την ενημέρωση που θα παράσχει, ο κ. Γιούνκερ αναμένεται να παρουσιάσει τις προτάσεις των θεσμών και να αποτιμήσει τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την ελληνική κρίση.

Μάλιστα, την πρόταση των θεσμών ο κ. Γιούνκερ την ανέβασε και στο Twitter του, στα Ελληνικά, «με την φράση Για την ενημέρωση του ελληνικού λαού και σε πνεύμα διαφάνειας».

Διαβάστε την τελική πρόταση των Θεσμών στο συνημμένο αρχείο

Η ΤΕΛΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα