Πολιτικό σεισμό προκάλεσε στην Τουρκία το μπλοκάρισμα του twitter

Πολιτικό σεισμό προκάλεσε το μπλοκάρισμα από την Πέμπτη το βράδυ του δικτύου κοινωνικής δικτύωσης twitter στην Τουρκία, λίγες μόλις ώρες μετά την οργίλη προαναγγελία του πρωθυπουργού Ερντογάν σε προεκλογική συγκέντρωση ότι θα «ξεριζώσει» το κακό και ότι δεν τον ενδιαφέρει καθόλου τι θα πει η διεθνής κοινότητα. «Όλοι θα δουν τώρα την δύναμη της τουρκικής δημοκρατίας» υποστήριξε ο Ερντογάν, χωρίς βέβαια να γίνεται αντιληπτό εύκολα πως η ενισχύεται η δημοκρατία μέσα από την περιστολή δικαιωμάτων και την ολοένα σκληρότερη

καταστολή οποιασδήποτε μορφής.

Η εξέλιξη προκάλεσε πλημμυρίδα αντιδράσεων εντός Τουρκίας, μεταξύ των οποίων για προφανείς λόγους ξεχωρίζει αυτή του προέδρου Αμπντουλλάχ Γκιούλ, συνιδρυτή του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης με τον Ερντογάν. «Το κλείσιμο μιας πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης είναι απαράδεκτο» τουιτάρισε ο πρόεδρος αποδεικνύοντας και την επόμενη φράση του: ότι δεν μπορεί κανείς τεχνολογικά να πετύχει την απόλυτη απαγόρευση ενός κοινωνικού δικτύου που λειτουργεί σε όλον τον υπόλοιπο πλανήτη. Ο Γκιούλ συνέχισε, δε, ότι μπορεί να δεχτεί το μπλοκάρισμα μιας ιστοσελίδας ή κάποιας άλλης διαδικασίας στο διαδίκτυο μόνο μετά από απόφαση δικαστηρίου.

Το tweet του προέδρου αποτελεί το δεύτερο επεισόδιο στο ρήγμα που άρχισε να διαφαίνεται πριν από λίγες ημέρες ότι δημιουργείται ανάμεσα στον Γκιούλ και στον Ερντογάν. Ο Γκιούλ είχε δηλώσει ότι δεν συμμερίζεται όσους «βλέπουν» συνωμοσίες πίσω από τις αποκαλύψεις σκανδάλων και τις αποδίδουν σε ξένα κέντρα που εποφθαλμιούν την κυβέρνηση της χώρας και χαρακτήρισε τις απόψεις αυτές «τριτοκοσμικές». Εκεί που όλοι είχαν αρχίσει να ανιχνεύουν ένα πιθανό ρήγμα μέσα στους κόλπους του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, τώρα αυτό μοιάζει όχι απλώς να επιβεβαιώνεται ηχηρά αλλά και να βαθαίνει.

Η ολοένα πιο αυταρχική συμπεριφορά και οι αντίστοιχες πολιτικές επιλογές του Ερντογάν, που έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα των σκανδάλων που αποκαλύπτονται το ένα μετά το άλλο (έχει ενδιαφέρον ότι στα σκάνδαλα αυτά ο Γκιούλ, ας πούμε, μέχρι στιγμής δεν έχει εμπλακεί) φαίνεται ότι εκτός από την οργή της αντιπολίτευσης και μερίδας της κοινής γνώμης, αρχίζει να προβληματίζει έντονα και το ίδιο το κόμμα του. Ουδείς έχει την ψευδαίσθηση ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως σύνδεση ανάμεσα στη χιονοστιβάδα αποκαλύψεων και τον Φετχουλλάχ Γκιουλέν, ο οποίος αν και στήριξε τον Ερντογάν στο δρόμο προς την εξουσία, βρίσκονται σήμερα απέναντι. Όπως, όμως, είχε δηλώσει πριν δύο μέρες και ο Γκιούλ, «όταν έχεις μια πληγή και την αφήσεις χωρίς φροντίδα μολύνεται. Το ζήτημα είναι να μην πληγωθείς».

Εκτός του Γκιουλ ο Ερντογάν δέχτηκε νέο πλήγμα χθες και από τη δικαιοσύνη καθώς, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, δικαστήριο απεφάνθη ότι μετά την κατάργηση των ειδικών δικαστηρίων που δρομολόγησε ο Ερντογάν στο πλαίσιο προσπάθειάς του να ελέγξει στενότερα τους δικαστές, καμία δικαστική απόφαση δεν μπορεί ν’ απαγορεύσει τη λειτουργία μιας πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης από μόνη της. Όπως έγινε γνωστό, τόσο οι δικηγόροι του Ερντογάν όσο και ορισμένα άλλα στελέχη του κόμματός του, είχαν ζητήσει από το twitter να «κατεβάσει» συγκεκριμένες αναρτήσεις που τους αφορούσαν και τις χαρακτήρισαν «ανεπιβεβαίωτη» δυσφήμιση.

Ενώ αρχές, φορείς, πολιτικοί, κυβέρνηση, αντιπολίτευση και δημοσιογράφοι, αναζητούσαν ποιος τελικά έχει την αρμοδιότητα να μπλοκάρει το twitter και στη βάση ποιας απόφασης έγινε αυτό (με όλα τα βλέμματα να στρέφονται στο Ινστιτούτο Τεχνολογικής Επικοινωνίας που με βάση το προσφάτως ψηφισθέντα νόμο έχει αναλάβει εποπτικό ρόλο στη διαδικασία περαιτέρω ελέγχου και καταστολής στο διαδίκτυο), κατέρρεε η ίδια η απαγόρευση. Εκτός από τον Γκιούλ, δεκάδες χιλιάδες χρήστες, κατεβάζοντας ειδικά προγράμματα και χρησιμοποιώντας περίπλοκες τεχνικές, είχαν αχρηστεύσει το μέτρο, πρακτικά, μέχρι το βράδυ, αφήνοντας τον Ερντογάν «να ξεριζώνει» εχθρούς αλλά και να γίνεται στόχος σφοδρότατης κριτικής και εκτός Τουρκίας.

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν «διαμαρτυρία» για την «καταπάτηση του δικαιώματος της έκφρασης» ενώ ο επίτροπος της ΕΕ για τη διεύρυνση Στέφαν Φούλε, δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχος. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μίλησε για «άστοχη, δειλή και άνευ βάσης» ενέργεια. Εντονότατες όμως ήταν οι αντιδράσεις και εντός Τουρκίας. Οργή εξέφρασε τόσο η Ένωση Τούρκων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών όσο και η Ένωση Νέων Επιχειρηματιών Τουρκίας θυμίζοντας στον Ερντογάν ότι με τις ενέργειες αυτές «υποσκάπτονται» τα θετικά βήματα που έχουν γίνει στη χώρα τα τελευταία χρόνια για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις και να καλμάρουν τα νεύρα έσπευσαν τόσο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλί Μπαμπατσάν που μίλησε για «προσωρινό μπλοκάρισμα» όσο και ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ δηλώνοντας στην κρατική τηλεόραση ότι δεν πρόκειται για «έκφραση απαγορευτικής νοοτροπίας» αλλά για προσωρινή δικαστική διαταγή.

Το κλίμα, πάντως, κάθε άλλο παρά ήρεμο είναι καθώς έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τις δημοτικές κάλπες της επόμενης Κυριακής. Αναλυτές και δημοσκοπήσεις θεωρούν δεδομένη την επικράτηση του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης επισημαίνοντας ότι ιδιαίτερα στην επαρχία η καταστολή του tweeter δεν παίζει και τόσο μεγάλο ρόλο μπροστά στα διάφορα προγράμματα «βελτίωσης» της καθημερινότητας που είχε δρομολογήσει, κατά διαστήματα, ο Ερντογάν. Το κλίμα, όμως, δεν είναι αντίστοιχο στις μεγάλες πόλεις και σε σεβαστό κομμάτι και του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας του οποίου τις δραστηριότητες κλονίζει η ολοένα μεγαλύτερη μετατροπή του Ερντογάν σε σουλτάνο και ο κλιμακούμενος διχαστικός του λόγος που θρέφει περαιτέρω την πολιτική αστάθεια. Και η καταγραφή μεγάλων διαφορών αλλά και συμβολικών νικών για την αντιπολίτευση, σε ένα τόσο εκρηκτικό κλίμα, θα κάνει ακόμη δυσκολότερη την επόμενη μέρα και για το ίδιο το κυβερνόν κόμμα.

Πηγές: bbc, reuters, france-info, zaman, huyrriet, guardian

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα