Πώς ερμηνεύει η Αθήνα τις δηλώσεις Τσαβούσογλου

Μικρό καλάθι κρατά η κυβέρνηση απέναντι στα ανοίγματα που κάνει τα τελευταία 24ωρα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επιχειρεί να ρίξει γέφυρες διαλόγου με την Αθήνα χωρίς ωστόσο να κάνει βήμα από τις παράνομες ενέργειες που επιχειρεί η χώρα του στην Ανατολική Μεσόγειο. Η αλλοπρόσαλλη στάση της Άγκυρας που από την μία αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, παραβιάζοντας τους κανόνες του διεθνούς

δικαίου και από την άλλη κάνει ανοίγματα διαλόγου και συνεργασίας, κάνει ιδιαιτέρως επιφυλακτική την ελληνική πλευρά, που τηρεί στάση αναμονής.

Οι αντιφατικές κινήσεις Τσαβούσογλου

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών άλλαξε ρητορική απέναντι στην Ελλάδα και από τα τηλεοπτικά show με τους χάρτες και τις δηλώσεις ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, έφτασε να ζητά συνεργασία με την χώρα μας. Μιλώντας σε συνέδριο στην Αττάλεια ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε μεταξύ άλλων "Θέλουμε μελλοντικά να συνεχίσουμε μονόπλευρες ενέργειες; Όχι . Είμαστε έτοιμοι για διάλογο με όλους και με την Ελλάδα". Αναλυτές εκτιμούν πως η αλλαγή στάσης της Άγκυρας εντάσσεται στα επικοινωνιακά τεχνάσματα που κάνει κατά καιρούς, όταν κυρίως πιέζεται από τρίτες χώρες με τις οποίες ο Ταγίπ Ερντογάν υπολογίζει και θέλει να συνεργαστεί.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι τα ανοίγματα του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήρθαν μετά τις πιέσεις των ΗΠΑ προς την Άγκυρα, τις σημαντικές διπλωματικές επαφές που είχε η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα και βεβαίως την ανακήρυξη της ΑΟΖ που υπέγραψαν Ελλάδα και Ιταλία. Μάλιστα στο θέμα αυτό αναφέρθηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Ιταλό ομόλογο του, χαρακτηρίζοντας θετική την συμφωνία, υποστηρίζοντας πως τα προβλήματα μπορούν να λυθούν μέσω της διπλωματίας και επανέλαβε τη θέση του περί συνεκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων στην Μεσόγειο.

Διάλογος στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου

Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Εξωτερικών έχουν ξεκαθαρίσει στην Άγκυρα πως διάλογος δεν μπορεί να γίνει εν μέσω προκλήσεων, απειλών και εκβιασμών που συνεχίζονται από την Τουρκία, ενώ γίνεται σαφές που η συζήτηση μεταξύ των δύο χωρών μπορεί να διεξαχθεί μόνο στο πλαίσιο που ορίζει το διεθνές δίκαιο.

Επίσης η ελληνική πλευρά που αξιολογεί τις τελευταίες δηλώσεις Τσαβούσογλου, δεν βλέπει ουσιαστική αλλαγή στάσης της Τουρκίας, παρά μόνο σε λεκτικό επίπεδο. Τονίζει μάλιστα πως πριν το "άνοιγμα" Τσαβούσογλου περί διαλόγου είχε προηγηθεί η αναφορά του "πως δεν μπορεί να υπάρξει κάποια συμφωνία στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία". Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως οι διπλωματικές κινήσεις που έγιναν από την κυβέρνηση με την διεθνοποίηση των τουρκικών προκλήσεων και η στήριξη των ελληνικών θέσεων που υπήρξε από Βρυξέλλες και ΗΠΑ έφεραν σε δύσκολη θέση την Άγκυρα.

Ενδεικτικό του κλίματος καχυποψίας που επικρατεί στην Αθήνα απέναντι στην Άγκυρα είναι το γεγονός πως δεν υπήρξε κανένα σχόλιο, ούτε διαρροή από το υπουργείο Εξωτερικών για το κάλεσμα Τσαβούσογλου σε διάλογο. Ο Νίκος Δένδιας στις κρίσιμες επαφές που είχε την προηγούμενη εβδομάδα είχε τονίσει πως η Ελλάδα επιθυμεί να έχει σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, ωστόσο οι παράνομες ενέργειες της και η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας δημιουργούν συνεχώς εντάσεις για τις οποίες ευθύνεται η Άγκυρα. "Μια εξαιρετικά σημαντική εβδομάδα για την ελληνική διπλωματία και για την προώθηση των εθνικών μας συμφερόντων ολοκληρώνεται" τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, με ανάρτησή του στο Twitter, κάνοντας μια ανασκόπηση της ιδιαιτέρως κρίσιμης διπλωματικά εβδομάδας που πέρασε.

Πηγή: thetoc.gr, capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα