Πως η Κίνα μπορεί να νικήσει την Αμερική

Με την συνεχώς αναπτυσσόμενη οικονομική και στρατιωτική ισχύ της Κίνας, η αντιπαράθεση της με τις ΗΠΑ είναι πλέον αναπόφευκτη.

Προς το παρόν, οι ηγέτες των δυο χωρών θεωρούν πως αυτή η αντιπαράθεση μπορεί να διαχειριστεί χωρίς πολεμικές συγκρούσεις που θα απειλήσουν την παγκόσμια τάξη.

Κάποιες όμως αναλύσεις των ειδικών, δεν είναι τόσο καθησυχαστικές.

Αν κρίνουμε από την ιστορία, η ανάδυση της Κίνας αποτελεί πραγματική απειλή για την Αμερική.

Οι αναδυόμενες δυνάμεις πάντα επιδιώκουν την κυριαρχία, ενώ αυτές που παρακμάζουν ποτέ δεν παραδίνονται αμαχητί. Και αν λάβουμε υπόψη τα διαφορετικά πολιτικά συστήματα των δυο αυτών χωρών, τότε ο μελλοντικός πόλεμος μεταξύ τους είναι πολύ πιθανός.

Είμαι πολιτικά ρεαλιστής. Αυτό δεν σημαίνει πως το μόνο που με απασχολεί είναι η οικονομική και στρατιωτική ισχύς. Η ηθική παίζει κι αυτή σημαντικό ρόλο στις διεθνείς σχέσεις, και στον διαχωρισμό των νικητών από τους ηττημένους.

Οι αρχαίοι Κινέζοι πολιτικοί θεωρητικοί πίστευαν πως το κλειδί για τη παγκόσμια κυριαρχία είναι η πολιτική ισχύς, με επίκεντρό της την ηθική ηγεσία. Οι ηγέτες που δρουν ηθικά, κερδίζουν μακροπρόθεσμα.

Σύμφωνα με τον αρχαίο Κινέζο φιλόσοφο Xunzi, υπήρχαν τρία είδη ηγεσίας: Ανθρώπινη, ηγεμονία, και τυραννία. Η πρώτη κερδίζει τις καρδιές και το μυαλό όλων των ανθρώπων. Η τυραννία, που βασίζεται στη στρατιωτική δύναμη, δημιουργεί εχθρούς. Η ηγεμονία βρίσκεται στο ενδιάμεσο. Δεν κοροϊδεύει τον κόσμο, αλλά αδιαφορεί για την ηθική, και πολύ συχνά χρησιμοποιεί βία. Σύμφωνα με τους Κινέζους φιλόσοφους, η καλύτερη μορφή ηγεσίας είναι η ανθρώπινη.

Αυτές οι θεωρίες μπορεί να ανήκουν στο παρελθόν, αλλά έχουν αρκετά κοινά σημεία με τα σημερινά δρώμενα. Όπως μου είχε πει κάποτε ο Henry Kissinger, η σύγχρονη κινεζική εξωτερική πολιτική, είναι πολύ πιθανό να βασίζεται σύντομα στην αρχαία κινεζική φιλοσοφία…

Σήμερα, συνεχίζει να ισχύει το κινεζικό αξίωμα της αρχαιότητας ότι τα κράτη που βασίζονται στην οικονομική και στρατιωτική τους ισχύ, χωρίς μια ηθική ηγεσία, είναι μοιραίο πως θα αποτύχουν.

Δυστυχώς, τέτοιου είδους απόψεις δεν παίζουν μεγάλο ρόλο στη σημερινή εποχή του οικονομικού ντετερμινισμού, ακόμη και αν οι κυβερνήσεις αναφέρονται σε αυτές (στα λόγια και μόνο). Οι Κινέζοι κομμουνιστές θεωρούν πως το κόμμα τους αποτελεί τη βάση του οικονομικού θαύματος της χώρας, αλλά δείχνουν να ανταγωνίζονται τις ΗΠΑ στον οικονομικό τομέα και μόνο. Από τη πλευρά τους, οι Αμερικανοί ηγέτες σπάνια παραδέχονται μια αποτυχία τους.

Και οι δυο κυβερνήσεις πρέπει να κατανοήσουν ότι η πολιτική και όχι το χρήμα, θα καθορίσει τον αυριανό κυρίαρχο. Πολλοί θεωρούν ότι  η Κίνα μπορεί να βελτιώσει την διεθνή της εικόνα, αν αυξήσει την οικονομική της βοήθεια προς τρίτους. Η εξαγορά όμως της φιλίας δεν έχει μακροπρόθεσμα οφέλη, ειδικά σε δύσκολες εποχές.

Τι πρέπει λοιπόν να κάνει η Κίνα για να κερδίσει την συμπάθεια του πλανήτη; Σύμφωνα με τους αρχαίους φιλοσόφους της, θα πρέπει να ξεκινήσει από το εσωτερικό. Η α

Keywords
Τυχαία Θέματα