Πως η Βενεζουέλα πέφτει στα χέρια του διεφθαρμένου από την κοκαΐνη στρατού

Μόλις ένα χρόνο μετά το θάνατο του χαρισματικού μεν, προβληματικού δε Ούγκο Τσάβες, ο διάδοχός του Νικολάς Μαδούρο παραπαίει και ο στρατός κερδίζει, γράφει ο δημοσιογράφος από τη Βενεζουέλα Μαρσέλ Βεντούρα.

Λίγο πριν το ξημέρωμα τον περασμένο Φεβρουάριο, ο συνταγματάρχης Γκούγκλις Μαρτίν Καμπαγιέρο οδηγούσε ένα λευκό Ford Explorer

μέσα από την ύπαιθρο της Βενεζουέλας, κοντά στα σύνορα με την Κολομβία. Μαζί του είχε την γυναίκα του, την κόρη του και περίπου μισό τόνο κοκαΐνης. Μάλλον αισθανόταν βέβαιος ότι κανείς δεν θα έκανε ερωτήσεις σε έναν υψηλόβαθμο αξιωματικό της Εθνικής Φρουράς, αλλά πάλι… πώς να κρύψεις τόση κοκαΐνη.

Σε ένα σημείο ελέγχου ρουτίνας, άλλα μέλη της Εθνικής Φρουράς συνέλαβαν τον συνταγματάρχη. Η ιστορία της σύλληψής του εμφανίστηκε για λίγο στα πρωτοσέλιδα των εθνικών εφημερίδων, τονίζοντας, ίσως, ότι υπάρχουν όρια ακόμα και στο τι μπορεί να κάνει ένας στρατιωτικός. Αλλά, αν ήταν έτσι, αυτή ήταν η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Η σύλληψή του θα μπορούσε να ήταν μια κακιά στιγμή. Θα μπορούσε να ήταν ένας άλλος αξιωματούχος έξω για να τον παραλάβει, ή απλώς να υπήρχε σύγχυση στους στρατιώτες για το ποιες οδηγίες πρέπει να ακολουθήσουν. Σε κάθε περίπτωση, κανείς δεν είπε ποτέ τι συνέβη με την κοκαΐνη.

Στην πραγματικότητα, ο στρατός της Βενεζουέλας - πανταχού παρόν, αλλά σε μεγάλο βαθμό απρόσωπος καθώς αποφασίζει πίσω από κλειστές πόρτες – γίνεται η πιο ισχυρή δύναμη σε μια χώρα όπου η στρατιωτική κυβέρνηση του Μαδούρο συνεχίζει να χάνει τον έλεγχο. Είτε ο στρατός είναι διεφθαρμένος ως θεσμικό όργανο, είτε απλά έχει διεφθαρμένους αξιωματούχους ανάμεσα σε πιο καθαρούς, η άνοδος των στρατηγών θα μπορούσε να παρουσιάσει νέα προβλήματα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε θέματα που κυμαίνονται από τη διακίνηση κοκαΐνης ως τις αγορές πετρελαίου. Και αυτό που είναι βέβαιο εντός της Βενεζουέλας είναι ότι η στρατιωτικοποίηση βοηθά να καταστραφούν τα εύθραυστα απομεινάρια της δημοκρατίας στη χώρα.

Η Βενεζουέλα βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Θα κλείσει το 2013 με 56 τοις εκατό πληθωρισμό και φέτος ξεκίνησε με μια μαζική υποτίμηση του νομίσματός της. Σε μια χώρα που είναι ένας από τους μεγάλους παραγωγούς πετρελαίου παγκοσμίως, τα επιδοτούμενα τρόφιμα τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τους φτωχούς εξαφανίζονται από τα ράφια, με μόνο τέσσερα από τα δέκα είδη να είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή έξω από το Καράκας. Οι ουρές στις αγορές είναι μεγάλες και η αναμονή φαίνεται ατελείωτη. Από τον Φεβρουάριο, ταραχές ξεσπούν σποραδικά, με 41 θανάτους μέχρι στιγμής. Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης έχουν μπει φυλακή. Και οι δολοφονίες έχουν γίνει, σχεδόν, τρόπος ζωής. Η Βενεζουέλα έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό δολοφονιών στον κόσμο μετά την Ονδούρα, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.

Έχει περάσει πλέον από ένας χρόνος από τον θάνατο τους Τσάβες. Μπορεί να βγήκε από τις τάξεις του στρατού, αλλά η 14ετής ηγεσία τους ήταν άκρως προσωπική και εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από το χάρισμά του, όπως φαίνεται ιδιαίτερα από τους φτωχούς της Βενεζουέλας. Όταν ο Τσάβες έβαλε υποψηφιότητα, η νίκη του ήταν συντριπτική. Αλλά όταν ο εκλεκτός του Μαδούρο έβαλε υποψηφιότητα για πρόεδρος πριν από ένα χρόνο με τον ίδιο κομματικό μηχανισμό, κέρδισε με ελάχιστη διαφορά 1,5 τοις εκατό.

Εκεί που τελειώνει η λαϊκή θέρμη, αρχίζει η δύναμη και ο Μαδούρο στηρίζεται συνεχώς στον εξαναγκασμό. Τον Ιούλιο, για να κερδίσει τη στήριξη των ενόπλων δυνάμεων, αναβάθμισε 200 στρατηγούς - ρεκόρ όλων των εποχών. Η τοπική εφημερίδα El Nacional υπολογίζει ότι ο Μαδούρο διόρισε 368 στρατιωτικούς σε δημόσια αξιώματα κατά τους πρώτους εννέα μήνες του ως πρόεδρος. Τα υπουργεία πλωτών και εναέριων μεταφορών, οικονομίας, τροφίμων, βιομηχανίας, ηλεκτρικής ενέργειας, άμυνας (φυσικά) και το λεγόμενο Εσωτερικών Υποθέσεων, Δικαιοσύνης και Ειρήνης, όλα είναι στρατιωτικά. Έντεκα από τους 23 διοικητές φορούν στολές και ακόμη και ο πρόεδρος του εθνικού αερομεταφορέα Conviasa είναι ταξίαρχος.

Σύμφωνα με κάθε αξιόπιστη δημοσκόπηση, ο Μαδούρο χάνει σταθερά τη δημοτικότητά του και σε πολλές μαχητικές ομιλίες του χαρακτηρίζει την αντιπολίτευση φασίστες και προδότες. Αλλά η αδυναμία του Μαδούρο δεν μεταφράζεται σε δύναμη για τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Είχαν πάντα προβλήματα στο να αντιμετωπίσουν τον παλιό λαϊκισμό του τσαβισμού και άργησαν να προσαρμόσουν την τακτική τους στο νέο μιλιταρισμό. […]

Στην πράξη, οι ένστολοι έχουν μια σταθερή παρουσία στις αγορές και τα σούπερ μάρκετ, όπου οι άνθρωποι περνούν τρεις, μερικές φορές ακόμα και έξι ώρες προσπαθώντας να πάρουν τα επιδοτούμενα προϊόντα, όπως το γάλα ή το αλεύρι καλαμποκιού. Το σύνολο της αλυσίδας διανομής εποπτεύεται από το στρατό μέσω των οργανώσεων που αποφασίζουν που θα πάνε ή που δεν θα πάνε τα τρόφιμα. Η Βενεζουέλα κατέχει την πρώτη θέση στη Νότια Αμερική και τη δέκατη τρίτη παγκοσμίως ως ένας αγοραστής όπλων, αλλά αυτό μεταφράζεται δύσκολα στον τομέα της ασφάλειας. Ο αριθμός των βίαιων θανάτων στη Βενεζουέλα είναι 450 τοις εκατό υψηλότερος σήμερα απ’ όταν ο Τσάβες ανέλαβε τα καθήκοντά του. Η απάντηση του Μαδούρο ήταν η εφαρμογή του σχεδίου Patria Segura: γέμισε τους δρόμους με 21.000 στρατιώτες. Αλλά τα αποτελέσματα κάθε άλλο παρά θετικά είναι. Κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, το ποσοστό δολοφονιών ήταν σχεδόν τόσο υψηλό όπως και πέρυσι, όταν κατά μέσο όρο 79 άτομα σκοτώθηκαν ανά 100.000 πληθυσμού, σύμφωνα με την ΜΚΟ της Βενεζουέλας Παρατηρητήριο Βίας, ή 53,7 σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Καμία από αυτές τις αναταραχές δεν αποτελεί καλό οιωνό για τις σχέσεις μεταξύ Καράκας και Ουάσιγκτον, οι οποίες ήταν υπό θυελλώδεις επί Τσάβες και έχουν γίνει χειρότερε υπό τον Μαδούρο. Δεν είναι μόνο η δημαγωγία τους «Γιάνκις, στα σπίτια σας», ή συντροφικότητα με την Κούβα και τους Ρώσους που δημιουργούν προβλήματα, αλλά και η μακρόχρονη συμμετοχή πολλών αξιωματικών του στρατού της Βενεζουέλας στη μαζική διακίνηση ναρκωτικών. Και, πάλι, ο Τσάβες βοήθησε στο να γίνει το πρόβλημα χειρότερο. Εγκατέλειψε τη συνεργασία με την αμερικανική Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών το 2005 και παρά τους ισχυρισμούς της Βενεζουέλας ότι αύξησε πραγματικά τις ενέργειες κατά των ναρκωτικών μετά από αυτό, τα γεγονότα κατά το πρώτο έτος της προεδρίας Μαδούρο δείχνουν πόσο κακή έχει γίνει η κατάσταση.

Ο συνταγματάρχης με το μισό τόνο κοκαΐνης στο αυτοκίνητό του ήταν μόνο ένα παράδειγμα. Τον Αύγουστο, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ κατέταξε έναν πρώην αρχηγό στο στρατό της Βενεζουέλας, τον Βασίλι Κοτόσκι Βιγιαροέλ, στη λίστα των «βαρόνων των ναρκωτικών». Τον περασμένο Σεπτέμβριο τρεις αξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς της Βενεζουέλας συνελήφθησαν στη χώρα για το ρόλο τους στην αποστολή 1,3 τόνων κοκαΐνης με μια πτήση της Air France στο Παρίσι. Ο Μαδούρο, ως συνήθως, ισχυρίστηκε ότι αυτό μπορεί να ήταν στημένο από τους Αμερικανούς.

Καθώς ο Μαδούρο προσπαθεί, νέες φωνές αναδύονται ως σημαιοφόροι του τσαβισμού. Ο υπουργός εσωτερικών υποθέσεων, στρατηγός Μιγκέλ Ροντρίγκες Τόρες, έχει επαναστατικές ρίζες που χρονολογούνται στο 1992, όταν ο Τσάβες τον προσέλαβε στην προεδρική κατοικία. Αυτό το σχέδιο απέτυχε, αλλά ο Ροντρίγκες Τόρες έγινε, στα μάτια του Τσάβες , ένας έμπιστος άνθρωπος. Τώρα είναι επικεφαλής του σχεδίου Patria Segura και της καταστολής των πρόσφατων διαδηλώσεων.

Ο Μαδούρο πιθανότατα θα παραμείνει στη θέση του για κάποιο διάστημα. Δεν υπάρχουν εκλογές φέτος, κι έτσι προς το παρόν η κυβέρνηση δεν χρειάζεται να διευρύνει τη λαϊκή βάση της. Ο στρατός μπορεί να είναι ευτυχής που ο πολιτικός πρόεδρος κατηγορείται για όλα τα προβλήματα της χώρας, ενώ συνεχίζει να κάνει τη δουλειά του. Το μόνο που χρειάζεται είναι η ενότητα στην κορυφή – η «πολιτικο- στρατιωτική ένωση» αν θέλετε- για να βεβαιωθούν ότι, για παράδειγμα, όταν σταματούν έναν συνταγματάρχη στο δρόμο ενώ οδηγεί ένα αυτοκίνητο, κανείς δεν κοιτάζει πολύ προσεκτικά τι υπάρχει μέσα.

http://www.thedailybeast.com/articles/2014/04/14/venezuela-s-agony-weak-president-strong-generals-riots-and-cocaine.html

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
βενεζουελα, χερια, ούγκο τσάβες, air france, τσαβες, στρατος, ford, explorer, συλληψεις, νέα, πετρελαιο, δημοσκοπηση, μκο, οηε, συμμετοχή, ηπα, air, france, εκλογες, http, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , υπουργειο εσωτερικων, εφημεριδα δημοκρατια, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, υπουργειο δικαιοσυνης, εκλογες 2012, εκλογες ηπα, εκλογες 2014, αποτελεσματα, αυτοκινητο, γυναικα, δουλεια, ηγεσια, ηπα, μκο, οηε, πρωτοσελιδα, υπουργειο οικονομικων, air france, ford, αδυναμια, αμερικη, ανθρωπος, ανοδος, απλα, βρισκεται, γαλα, γεγονοτα, γινει, γινεται, δευτερο, διαστημα, δυναμη, δολοφονιες, εγινε, ειπε, υπαρχει, εξι, εσωτερικων, ετος, εφημεριδα, ζωης, ιδιο, ηνωμενες πολιτειες, υπηρεσια, κυβερνηση, κουβα, ματια, μηνες, νικη, νοτια αμερικη, ξημερωμα, παντα, ονδουρα, ορια, ουασιγκτον, παρισι, πορτες, προβληματα, πτηση, ραφια, ρεκορ, ρολο, συλληψη, συμμετοχή, σουπερ μαρκετ, σπιτια, σουπερ, σχεδιο, τοις εκατο, τριτη, φυλακη, χρονος, ωρες, air, αγορες, http, explorer, εφαρμογη, ειδη, εννεα, ερωτησεις, france, ηγετες, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, κακια, λευκο, ουγκο, president, θεματα, θετικα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα