Πως τα μέτρα από 11,5 δις έγιναν 13,5 δις και … ανεβαίνουν

Γλώσσα λανθάνουσα ή έτσι ήταν από την αρχή, το θέμα είναι ότι πλέον δεν θα πρέπει να μιλάμε για μέτρα 11,5 δις ευρώ αλλά για `13,5 δις και βάλε. Ο λόγος για την χθεσινοβραδινή αποστροφή του υπουργού Οικονομικών ο οποίος μίλησε καθαρά για μέτρα ονομαστικής αξίας 13,5 δις, και στη συνέχεια έγινε γνωστό ότι αυτό ίσχυε από την αρχή.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Ο λογαριασμός με τις περικοπές δαπανών ανεβαίνει

από τα 11,5 στα 13,5 δισ. ευρώ και αυτό για να καλυφθούν οι απώλειες φορολογικών εσόδων που θα φέρουν οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Δηλαδή για να προκύψει καθαρή εξοικονόμηση 11,5 δισ. ευρώ, το πακέτο θα πρέπει να περιέχει επιπλέον μέτρα της τάξης των 2 δισ. ευρώ. Κι αυτό καθώς, όπως έχει διαπιστωθεί από την αναλυτική μελέτη των προτεινόμενων μέτρων (μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις), αυτά θα φέρουν σημαντικές απώλειες φορολογικών εσόδων αλλά και εισφορών για τον προϋπολογισμό, οι οποίες πρέπει να καλυφθούν.

Άλλωστε και η τρόικα πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση ζητώντας το δημοσιονομικό όφελος μετά την αφαίρεση των αρνητικών επιπτώσεων που θα προκύψουν από την εφαρμογή των παρεμβάσεων να είναι 11,5 δισ. ευρώ.  Έτσι η κυβέρνηση θα πρέπει μέχρι την άφιξη των επικεφαλής της τρόικας στις 3 ή 5 Σεπτεμβρίου να έχει ετοιμάσει ένα ακόμη μεγαλύτερο πακέτο εξοικονόμησης δαπανών ώστε πάνω σε αυτό να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών μας.

Μάλλον, κάτι ήξερε χθες στέλεχος του υπουργείου που έλεγε ότι μπορούμε να βρούμε μέτρα δημοσιονομικής απόδοσης ακόμη και 20 με 25 δισ. ευρώ, αλλά το θέμα είναι να καταλήξεις σε εκείνο το πακέτο που θα γίνει αποδεκτό εντός και εκτός Ελλάδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα