Πως θα αντιμετώπιζε την κρίση του Barbaros o ΣΥΡΙΖΑ;

Την ίδια στιγμή που το Barbaros κόβει βόλτες στην κυπριακή ΑΟΖ το άλλο… Barbaros αυτό του ΣΥΡΙΖΑ κόβει βόλτες στο Πεντάγωνο. Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, ο κ. Τσίπρας θέλησε να δείξει πόσο μεγάλος ηγέτης είναι ώστε να αντιλαμβάνεται την

εξωτερική πολιτική και να δίνει σημασία σ’ αυτήν.

Αφήνοντας για λίγο τα σκισμένα μνημόνια και τις υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφτηκε τον «φίλο» του Δημήτρη Αβραμόπουλο με τον οποίο λέγεται ότι έχει ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας και… ταιριάζουν τα χνώτα τους. Το παραβλέπουμε αυτό για να μην πούμε καμιά βαρύτερη κουβέντα, αλλά είναι εμφανές ότι ο κ. Τσίπρας επέλεξε το φιλικό περιβάλλον του υπουργού Άμυνας κι όχι τον υπουργό Εξωτερικών, Β. Βενιζέλο, πιο αρμόδιο για να τον ενημερώσει για τα εξωτερικά θέματα.

Συζήτησαν στο Πεντάγωνο για τα όσα γίνονται στο Αιγαίο αλλά και στα Βαλκάνια με την έξαρση του εθνικισμού και θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε κάποια στιγμή τι ειπώθηκε από την πλευρά του κ. Τσίπρα. Είναι γνωστό άλλωστε ότι εντός του ΣΥΡΙΖΑ ο καθένας λέει το μακρύ του και το κοντό του και στα κρίσιμα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.

Αν υποθετικά σε μερικούς μήνες πρωθυπουργός είναι ο Τσίπρας και υπουργός Άμυνας ο… Στρατούλης θα είχε ενδιαφέρον να ξέρει ο ελληνικός λαός πως αντιμετωπίζεις μια κατάσταση που μοιάζει πολύ με τα Ίμια. Η εθνική κυριαρχία δεν είναι πεντόβολα να παίζουν στην αυλή της Κουμουνδούρου και κάποια στιγμή θα πρέπει να μάθει ο κόσμος πώς βλέπουν τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας στον ΣΥΡΙΖΑ. Πώς βλέπουν το ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, τι πρέπει να γίνει με την ελληνική ΑΟΖ (για την οποία υπάρχει καθυστέρηση πράγματι και από την κυβέρνηση).

Επίσης, συμφωνούν στον ΣΥΡΙΖΑ με την τριμερή ΕλλάδαςΚύπρουΑιγύπτου που έγινε με πρωτοβουλία Σαμαρά ο οποίος αρχές Νοεμβρίου θα πάει σε Λευκωσία και Κάιρο;

Και τι λένε για τα Βαλκάνια, τον αλβανικό εθνικισμό ή τις προκλήσεις των Σκοπιανών εκεί στην Κουμουνδούρου που έχουν στις τάξεις τους διάφορους απίθανους που μιλάνε για «Μακεδόνες»;

Γιατί από το να ρίχνεις «δεκάρικους» λόγους για την «απαράδεκτη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων» μέχρι να ξέρεις πώς θα αντιδράσεις όταν σου «σκάσει η στραβή» η απόσταση είναι μεγάλη.

Μέχρι στιγμής, πάντως, το πρόγραμμα για την εξωτερική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ το κρατάνε κρυφό. Είναι προφανώς όπως το μυστικό για το που θα βρούνε λεφτά.

Όμως, η Ελλάδα μπορεί να αντέξει μια χρεοκοπία, δεν μπορεί να αντέξει μια εθνική ταπείνωση, αυτό πρέπει όλοι να το βάλουν καλά στο μυαλό τους. Ως εκ τούτου, και στο πλαίσιο μιας εθνικής συνεννόησης καλά έκανε ο Τσίπρας και ζήτησε να ενημερωθεί για τα όσα συμβαίνουν, όμως, μήπως θα έπρεπε να μας πει και τους στόχους του, τα σχέδιά του για την εξωτερική πολιτική και άμυνα;

Από την άλλη η κυβέρνηση επιχειρεί με προσεκτικούς χειρισμούς να διαχειριστεί μια κατάσταση που συμβαίνει στην ΑΟΖ της Κύπρου. Μια σπίθα αρκεί να φέρει καταστροφή στην περιοχή, κάτι που ίσως οι Τούρκοι επιθυμούν διακαώς για να ξεφύγουν από τα προβλήματα με τους Κούρδους και να δημιουργήσουν τετελεσμένα στα νερά του Αιγαίου. Ασφαλώς και δεν πρέπει να εμπλακούμε σε πολεμική σύρραξη, εκτός κι αν προκληθούμε. Η παραπομπή του θέματος στα διεθνή φόρα είναι προς ώρας η καλύτερη επιλογή, όπως και η προετοιμασία της εθνικής άμυνας για το χειρότερο.

Αλλά από την άλλη η τουρκική προκλητικότητα είναι η απάντηση σε όσους ετοίμαζαν νέα σχέδια Ανάν και έστηναν σκηνικό συνομιλιών με τους Ατίλλες. Κάποιοι ήθελαν ξανά να τελειώνουν με το Κυπριακό, αλλά το… χούι των Τούρκων τους χάλασε τα σχέδια. Το σεισμογραφικό που βολτάρει στο Αιγαίο υπονομεύει τις όποιες προσπάθειες γίνονται για συνομιλίες στο πλαίσιο των κανόνων του ΟΗΕ. Άλλωστε, οι Τούρκοι δε φημίζονται για την μπέσα τους.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα