Πως θα βγούμε από το μνημόνιο

To πρώτο βήμα για οριστική έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο με μια ενδιάμεση συμφωνία προληπτικής γραμμής στήριξης διάρκειας 6-12 μηνών, προωθεί η κυβέρνηση. Το κρίσιμο ζήτημα της μετά μνημόνιο εποχής θα συζητηθεί αύριο το απόγευμα στη σύνοδο του Γιούρογκρουπ ωστόσο ο Γκ. Χαρδούβελης περιέγραψε το σχέδιο της κυβέρνησης σε συνέντευξη στο Reuters.

Ουσιαστικά

πρόκειται για μια ενδιάμεση λύση η οποία θα εξασφαλίζει στην Ελλάδα την «ομπρέλα» προστασίας που χρειάζεται σε περίπτωση που «μπλοκάρει» η έξοδος στις αγορές μετά τη λήξη του προγράμματος με την ΕΕ.

Η κυβέρνηση προκειμένου να οριστικοποιήσει την έξοδο από το μνημόνιο είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε 10-15 σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

«Θα τελειώσει η μικροδιαχείριση από την άποψη πως θα υπάρχουν λιγότεροι όροι στους οποίους θα πρέπει να εστιάσουμε» επισήμανε ο κ. Χαρδούβελης. «Περιμένουμε πως οι έλεγχοι δεν θα είναι τόσο επίσημοι και δεν θα δημιουργήσουν το κομφούζιο που είδαμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια» πρόσθεσε.

Ήδη διεξάγονται συζητήσεις με τους επίσημους δανειστές για τη διασφάλιση πιστωτικής γραμμής στήριξης έναντι μεταρρυθμίσεων, ώστε η χρηματοδότησή της να είναι εξασφαλισμένη για το 2015.

Η Ελλάδα ευελπιστεί ότι θα μπορέσει η ίδια να χρηματοδοτήσει αυτό το «ταμείο» ή την γραμμή πίστωσης βάζοντας 8 δισ. από τα 11 του ΤΧΣ, έχοντας «καβάντζα» άλλα 4 δισ. από εκδόσεις τίτλων και βγαίνοντας εκ νέου στις αγορές τον Δεκέμβριο, όταν και θα πέσουν τα spreads.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων της - ίσως δεν είναι συνοδηγοί, αλλά θα κάθονται με ασφάλεια στο πίσω κάθισμα - και ένα μαξιλάρι, ώστε στην περίπτωση που συμβεί κάτι αρνητικό να μπορέσει να αντλήσει κεφάλαια», δηλώνει ο Χαρδούβελης, προσθέτοντας ότι οι λεπτομέρειες της εξόδου και η συμφωνία για την πιστωτική γραμμή θα εξεταστούν στο Eurogroup της Πέμπτης.

«Η πιστωτική γραμμή θα μοιάζει με την ενισχυμένη γραμμή πίστωσης (ECCL) που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα μέλη της ευρωζώνης από τον ESM, χωρίς όμως τους όρους του μνημονίου» αναφέρει ο υπουργός.

Αναφερόμενος στο ρόλο του ΔΝΤ είπε ότι η Ελλάδα θέλει να παραμείνει κατά την μεταβατική περίοδο για να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των αγορών, αλλά επιθυμεί να έχει το πάνω χέρι η ΕΕ κατά το μεταβατικό αυτό διάστημα, σημειώνει ο Γκ. Χαρδούβελης, λέγοντας ότι η χώρα μας θα ξαναβγεί στις αγορές ομολόγων μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους δανειστές.

«Θα θέλαμε το ΔΝΤ να εμπλακεί, υπό την έννοια του να προσφέρει εμπιστοσύνη στις αγορές ότι μας ελέγχουν σε κάποιο βαθμό» ανέφερε ο κ. Χαρδούβελης. «Η ακριβής σχέση με το ΔΝΤ είναι κάτι που είναι υπό συζήτηση. Θα θέλαμε η Ε.Ε. να έχει το πάνω χέρι» τόνισε.

Ο κ. Χαρδούβελης υποστήριξε πως αναμένει οι αποδόσεις των ομολόγων να υποχωρήσουν μόλις η ελληνική κυβέρνηση καταλήξει σε μια συμφωνία με τους εταίρους της για την μετα-μνημονιακή εποχή. «Αυτό που θα κάνει τι διαφορά είναι αν τελικά καθορίσουμε μια συμφωνία, καθορίσουμε την επόμενη μέρα. Το να καθορίσουμε την επόμενη ημέρα σημαίνει πως θα δώσουμε στις αγορές μια ιδέα για το που βαδίζει η Ελλάδα» ανέφερε. «Θα θέλαμε να βγούμε στις αγορές αφότου κλείσουμε μια συμφωνία, γιατί μόλις κλείσει η συμφωνία περιμένουμε τα spreads να υποχωρήσουν. Οπότε είναι καλύτερο για εμάς να βγούμε μετά» υπογράμμισε ο κ. Χαρδούβελης.

Σε ότι αφορά τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για το 2015, υποστήριξε πως δεν είναι πολύ μεγάλες και ότι είναι διαχειρίσιμες. Παράλληλα, διέψευσε τις πληροφορίες για καθυστέρηση της τρέχουσας αξιολόγησης του προγράμματος.

«Η αξιολόγηση αυτή είναι διαφορετική από προηγούμενες αξιολογήσεις, γιατί ξέρουμε πως πρέπει να τελειώσουμε γρήγορα. Δεν υπήρχε τελική διορία στις προηγούμενες» είπε ο κ. Χαρδούβελης, προσθέτοντας πως μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση θα ανοίξει το ζήτημα της ανακούφισης του χρέους.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών είχε εκφράσει την εκτίμηση πως μέχρι το τέλος του έτους θα έχει επέλθει συμφωνία με τους εταίρους για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας, έπειτα από τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο.

Ο κ. Χαρδούβελης τόνισε πως στις 31 Δεκεμβρίου ολοκληρώνεται το πρόγραμμα και την επομένη πρέπει να είναι όλοι νικητές.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα