Πως το γερμανικό αντι-ισλαμικό κίνημα προκαλεί χάος στην ακροδεξιά

11:24 9/1/2015 - Πηγή: Antinews

Το αυξανόμενο αντι-ισλαμικό κίνημα διαμαρτυρίας της Γερμανίας έχει προκαλέσει μια λυσσαλέα μάχη ηγεσίας στο νέο δεξιό λαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτικοί για τη Γερμανία (AFD), οδηγώντας στη διάλυση της οργάνωσης σε λιγότερο από δύο χρόνια μετά την ίδρυσή της. Η εσωτερική διαμάχη του AFD συνέπεσε με τις τελευταίες μαζικές διαμαρτυρίες στους δρόμους του αντι-ισλαμικού κινήματος Pegida, που προσέλκυσε πάνω από 18.000 οπαδούς στη Δρέσδη το βράδυ της Δευτέρας, παρά τη σκληρή κριτική που δέχτηκαν από πολιτικούς και προσωπικότητες. Συγκεντρώσεις του Pegida, που σημαίνει

«Πατριώτες Ευρωπαίοι κατά του εξισλαμισμού της Δύσης», έγιναν και στο Βερολίνο, τη Στουτγάρδη και την Κολωνία, όπου η Καθολική Εκκλησία έσβησε τα φώτα στον διάσημο καθεδρικό ναό της πόλης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Εκτιμάται ότι περίπου 30.000 Γερμανοί πραγματοποίησαν αντι-διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα τη Δευτέρα. Χθες, 80 προσωπικότητες από την πολιτική και άλλους χώρους ανάμεσά τους και ο 96χρονος πρώην Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ, ξεκίνησαν μια εκστρατεία εναντίον του Pegida. Η ξαφνική δημοτικότητα του Pegida έχει συγκλονίσει τα καθιερωμένα πολιτικά κόμματα της Γερμανίας. Η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ καταδίκασε το κίνημα. Επιπλέον όμως το κίνημα έχει προκαλέσει βαθιά ρήξη στο σχετικά νέο ευρωσκεπτικιστό και ξενοφοβικό κόμμα AFD της χώρας, προκαλώντας μια πικρή διαμάχη μεταξύ των τριών συν-ηγετών του για το μέλλον της πολιτικής του πορείας.

Το AFD, το οποίο ιδρύθηκε το 2013, κέρδισε τις πρώτες έδρες του στις ευρωπαϊκές εκλογές την περασμένη άνοιξη, ως αντίδραση των πολιτών στο ευρώ. Κατάφερε να κερδίσει έδαφος το φθινόπωρο στις τοπικές εκλογές στην Ανατολική Γερμανία, όπου εξασφάλισε μέχρι και 12 τοις εκατό των ψήφων, βασιζόμενο σε μια εκστρατεία εναντίον των αλλοδαπών που εστιαζόταν στον αυστηρότερο έλεγχο των συνόρων και στον επαναπατρισμό των «εγκληματιών» μεταναστών. Έκτοτε, το Pegida έκανε το AFD ακόμα πιο αντιευρωπαϊκό, ωθώντας το προς την άκρα δεξιά. Ο Alexander Gauland, ηγέτης του AFD στο ανατολικό κρατίδιο του Βρανδεμβούργου, συμμετείχε πρόσφατα σε μια μαζική διαδήλωση του Pegida στη Δρέσδη και επέμεινε ότι τα μέλη του κινήματος ήταν «φυσικοί σύμμαχοι» του κόμματός του και ότι το AFD έπρεπε να «ακούσει» τις ανησυχίες τους.

Τις απόψεις του επανέλαβε και ο Frauke Petry, ηγέτης του AFD στο ανατολικό κρατίδιο της Σαξονίας, που έχει προγραμματίσει μια συνάντηση με τους ηγέτες του Pegida στην πρωτεύουσα του κρατιδίου, τη Δρέσδη, την Τετάρτη σε μια κίνηση που έχει ερμηνευθεί ως σαφής ένδειξη αλληλεγγύης προς το κίνημα. Την υποστήριξή του στο Pegida όμως έδωσε και ο δημοσιογράφος Konrad Adam, ο οποίος μαζί με τον Petry και τον πρώην καθηγητή οικονομικών Bernd Lücke είναι επικεφαλής του AFD.

Ο Adam, ο οποίος στο παρελθόν έχει κατηγορήσει τους μουσουλμάνους για «επιθετική ειδική αυτο-συνείδηση», δημοσίευσε ένα μακροσκελές άρθρο στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung το Σαββατοκύριακο, την παραμονή της μαζικής διαδήλωσης του Pegida. Το άρθρο είχε τίτλο: «Πώς οι Χριστιανοί νίκησαν κάποτε τους Τούρκους» και αναφερόταν στην Ναυμαχία της Ναυπάκτου το 1571. Αλλά η ξαφνική στροφή του AFD στην ακροδεξιά και ο ενστερνισμός των αξιών του Pegida έχει θορυβήσει τον Lücke, ο οποίος απαίτησε την περασμένη εβδομάδα οι πιο ξενοφοβικοί συν-επικεφαλής του να παραιτηθούν από τις θέσεις τους για να μπορέσει να ηγηθεί και να μιλήσει για το κόμμα μόνος του. Ο Lücke είπε ότι είναι θεμιτό να μιλάς σε κινήματα διαμαρτυρίας όπως το Pegida, αλλά απέκλεισε την ιδέα του να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Σε αυτό τον υποστήριξε και ο αντιπρόεδρος του AFD, το πρώην αφεντικό της Γερμανικής Ομοσπονδίας Βιομηχανίας, Hans-Olaf Henkel, ο οποίος προειδοποίησε το κόμμα του να μην στηρίξει το Pegida.

Αντίθετα, ο Adam, ο Petry και ο Gauland θέλουν το AFD να «ανοιχτεί σε ανθρώπους που φοβούνται ότι θα κατακλυστούν από το Ισλάμ», σύμφωνα με εσωτερικό σημείωμα που διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης. Σε μια οργισμένη επιστολή προς τον Lücke, κατηγόρησαν τον ιδρυτή του κόμματος ότι συμπεριφέρεται σαν «τον άρχοντα του φέουδου» όταν ζητά να αποκηρύξουν τις θέσεις της συν-ηγεσίας τους. Η διαφορά ώθησε το Der Spiegel να αναρωτηθεί αν το AFD έχει ήδη «διαλυθεί». Πρόσφατες δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι το Pegida δεν βοήθησε το AFD. Η υποστήριξη στο κόμμα μειώθηκε από περίπου 10 σε 5 τοις εκατό από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

independent.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα