Πόσο ασφαλείς είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σότσι;

Τέσσερις μήνες πριν την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι, η βομβιστική επίθεση στο Βόλγκογκραντ δημιουργεί φόβους για επιθέσεις κατά τη διάρκεια των Αγώνων γράφει ο Simon Shuster στο Time.

Η Ναΐντα Ασιγιάλοβα, η βομβιστής αυτοκτονίας που ανατινάχθηκε τη Δευτέρα μέσα σε ένα γεμάτο λεωφορείο στη ρωσική πόλη Βόλγκογκραντ, σκοτώνοντας έξι άτομα και τραυματίζοντας δεκάδες άλλα,

γεννήθηκε στην πόλη Buynaksk, που είναι γεμάτη με τζαμιά και χαμηλές πολυκατοικίες, στους πρόποδες του ρωσικού Καυκάσου. Για τουλάχιστον ένα χρόνο, η πόλη έχει υπό το λεγόμενο καθεστώς ΚΤΟ (τα ρωσικά αρχικά για τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις), που επιτρέπει στις δυνάμεις ασφαλείας να διενεργούν δειγματοληπτικές έρευνες, να επιβάλουν απαγόρευση της κυκλοφορίας και να κρατούν τους αλλοδαπούς οι οποίοι δεν φέρουν άδεια ειδικού επισκέπτη, όπως συνέβη σε μένα αυτή την άνοιξη. Στο σημείο ελέγχου που οδηγεί στην πόλη, τα στρατεύματα που με σταμάτησαν δεν μπορούσαν να πουν με ακρίβεια πόσο καιρό ήταν σε εξέλιξη η αντιτρομοκρατική επιχείρηση. «Για μεγάλο χρονικό διάστημα», είπε ένας από αυτούς με έναν αναστεναγμό. «Πιθανώς ένα-δύο χρόνια. Θα πρέπει να το γνωρίζετε». Και πότε θα τελειώσει; «Όχι σύντομα. Ειδικά εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων».

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που θα διεξαχθούν σε μια απόσταση περίπου μιας μέρας με το αυτοκίνητο από την Buynaksk, στη ρωσική πόλη Σότσι, τον Φεβρουάριο, θα γινόταν τότε σε εννέα περίπου μήνες. Αλλά η εκστρατεία του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να εξαλείψει την τοπική ισλαμιστική εξέγερση είχε ήδη προχωρήσει εδώ και καιρό. Χιλιάδες στρατεύματα του Υπουργείο Εσωτερικών είχαν σταλεί στην περιοχή του Νταγκεστάν, όπου η Buynaksk είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις, για να ενισχυθεί η τοπική αστυνομία εναντίον των μαχητών της τζιχάντ. Μερικά από τα καθεστώτα ΚΤΟ διήρκησαν μόνο μια εβδομάδα, στη διάρκεια της οποίας τα στρατεύματα σφράγιζαν μια πόλη ή χωριό και βομβάρδιζαν τα κρησφύγετα των ύποπτων ανταρτών μέχρι να σκοτωθούν, να συλληφθούν ή να διαφύγουν. Σε άλλα, όπως στην Buynaksk, συνέχιζαν να υπάρχουν επ’ αόριστον, επιβάλλοντας στον τοπικό πληθυσμό μια μορφή στρατιωτικού νόμου, το οποίο στη Ρωσία συνήθως ισοδυναμεί με ατιμωρησία της αστυνομίας.

Παρά το γεγονός ότι τα κίνητρα της Ασιγιάλοβα παραμένουν ασαφή και οι λεπτομέρειες της βιογραφίας της σχηματικές, φαίνεται να ταιριάζει στο προφίλ άλλων μουσουλμάνων του Καυκάσου που έχουν μετατρέψει την τρομοκρατία σε μια μορφή εκδίκησης εναντίον της Ρωσίας, εκφράζοντας τον θυμό τους για το έθνος που βλέπουν ως κατοχική δύναμη. «Οι διοργανωτές των τρομοκρατικών αυτών επιθέσεων εκμεταλλεύονται την απογοήτευση των ανθρώπων», λέει η Γιούλια Γιούζικ, ειδική στη Ρωσία στις γυναίκες βομβιστές αυτοκτονίας από τον Καύκασο. «Εκμεταλλεύονται την υπερηφάνεια, την επιθυμία των ανθρώπων να υπερασπιστούν τη θρησκεία τους, το έθνος τους και την αξιοπρέπειά τους».

Ο αυτοαποκαλούμενος ηγέτης της εξέγερσης στη νότια Ρωσία είναι ο Ντόκου Ουμάροφ, ένας πολέμαρχος από την περιοχή της Τσετσενίας, ο οποίος έχει δηλώσει ότι στόχος του είναι να μετατρέψει τον Καύκασο, όπως και το Σότσι, σε ένα ισλαμικό χαλιφάτο που θα διέπεται από την Σαρία. Αυτό το καλοκαίρι, κυκλοφόρησε ένα μήνυμα σε βίντεο που καλεί τους οπαδούς του να χρησιμοποιήσουν την «μέγιστη δύναμή τους» για να διαταράξουν τους Ολυμπιακούς του Σότσι, τους οποίους αποκάλεσε «σατανικούς Αγώνες που θα πραγματοποιηθούν πάνω στα οστά των προγόνων μας». Η επίθεση της Δευτέρας ήταν η πρώτη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στη ρωσική ενδοχώρα μετά την εν λόγω οδηγία του Ουμάροφ. «Η βασική ανησυχία μου είναι ότι μπορεί να είναι η πρώτη σε μια σειρά επιθέσεων» λέει ο Πάβελ Μπαέβ, ένας εμπειρογνώμονας στον Καύκασο του Peace Research Institute με βάση το Όσλο. «Κάθε ‘εγκέφαλος’ των ανταρτών ξέρει πόσο ευάλωτο είναι το Ολυμπιακό έργο του Πούτιν».

Όπως απέδειξε σαφώς η επίθεση της Δευτέρας, οι στρατιωτικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στο Νταγκεστάν είναι απολύτως ικανές να διεξάγουν επιθέσεις πολύ πιο μακριά από την έδρα τους. Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο σύζυγος της καμικάζι, ένας Ρώσος που είχε ασπαστεί το Ισλάμ ονόματι Ντμίτρι Σοκόλοφ, ήταν ενεργό μέλος της εξέγερσης στο Νταγκεστάν και ένας αυτοδίδακτος ειδικός στα εκρηκτικά. Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι έφτιαξε το γιλέκο αυτοκτονίας για τη σύζυγό του και ότι ο βομβαρδισμός είχε προγραμματιστεί από ένα τρομοκρατικό παράρτημα στο Νταγκεστάν, ένα από τα δεκάδες που πιστεύεται ότι δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Εν μέσω της καταστολής που οδηγεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες, υπάρχουν ελάχιστα σημάδια ότι οι ομάδες αυτές έχουν εξασθενήσει ή περιοριστεί. Από την αρχή του Ιουλίου ως το τέλος του Σεπτεμβρίου, 133 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ μαχητών και κυβερνητικών δυνάμεων στον Βόρειο Καύκασο. Η πλειοψηφία τους – 86 άτομα – σκοτώθηκαν στο Νταγκεστάν, συμπεριλαμβανομένων 32 αστυνομικών, σύμφωνα με το Kavkaz Uzel, ένα ανεξάρτητο πρακτορείο ειδήσεων που συγκέντρωσε τα στοιχεία από την καταγραφή της βίας βάσει των αναφορών των μέσων ενημέρωσης. Αυτό είναι περισσότεροι από 118 νεκροί σε όλο τον Βόρειο Καύκασο τους προηγούμενους τρεις μήνες.

Η Αν Σπέκχαρντ, που ερεύνησε τα κίνητρα των βομβιστών αυτοκτονίας στο πρόσφατο βιβλίο της Talking to Terrorists, λέει ότι οι κτηνώδεις επιδρομές εναντίον ανταρτών στον Καύκασο μπορεί να αυξήσουν τους αριθμούς τους στην πορεία προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Για τους ηγέτες των μαχητών, «το πιο σημαντικό πράγμα είναι η εδραίωση της στρατολόγησης και της ένταξης. Και προτίθενται να χειραγωγήσουν το τραυματικό πένθος πολύ κυνικά, για τους σκοπούς αυτούς» υποστηρίζει. Έτσι, όταν μία καταστολή εξέγερσης στοχεύει σε ένα ολόκληρο κτήριο και σκοτώνει τους κατοίκους του – όπως συνηθίζεται στο Νταγκεστάν – οι συγγενείς και φίλοι των εκλιπόντων που θρηνούν μετατρέπονται σε πιθανούς νεοσύλλεκτους. «Είναι θυμωμένοι, θέλουν εκδίκηση και μπορούν να ενεργοποιηθούν πολύ γρήγορα σε μια νέα τρομοκρατική πράξη».

Το σπάσιμο αυτού του κύκλου θα απαιτούσε λεπτούς χειρισμούς, που φαίνεται να μην διαθέτουν οι αντιτρομοκρατικές δυνάμεις του Πούτιν. Η Μία Μπλουμ, ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας και καθηγήτρια σπουδών ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης Lowell, λέει πως η προώθηση του διαλόγου εντός των κοινοτήτων, ακόμη και εντός των οικογενειών, των πιστών μαχητών είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να τους επαναφέρουν στην πολιτική ζωή. «Αν φέρουν έναν ιμάμη που να εξηγεί γιατί οι επιθέσεις αυτοκτονίας απαγορεύονται από το Ισλάμ, μπορεί να χτυπήσουν μια ευαίσθητη χορδή», λέει. «Μπορεί να αρχίσουν να ακούν».

Αλλά πέρυσι, οι δυνάμεις ασφαλείας στο Νταγκεστάν διέλυσαν το μόνο κυβερνητικό πρόγραμμα που έχει ως στόχο να πείσει τις παραστρατιωτικές ομάδες να παρατήσουν τα όπλα τους, ,δίνοντας σε αντάλλαγμα αμνηστία. Ο Σαμίλ Μουταέφ, πρώην εισαγγελέας ο οποίος βοήθησε στην προώθηση της πρωτοβουλίας αυτής, λέει ότι επικρίθηκε επειδή ήταν πολύ μαλθακός. «Υπάρχει η άποψη ότι μόνο η δύναμη μπορεί να λειτουργήσει», είπε. «Η άποψη αυτή έχει επικρατήσει». Τα αποτελέσματα μπορούν να βρεθούν στα σημεία ελέγχου και στα καθεστώτα ΚΤΟ που τρομοκρατούν τα καταπράσινα βουνά του Ρωσικού Καυκάσου. Αλλά όπως παραδέχονται συχνά κατ’ ιδίαν και οι ίδιοι οι στρατιώτες που τα επανδρώνουν, δεν είναι σίγουροι για το αν κάνουν περισσότερο καλό παρά κακό.
world.time.com

Keywords
ριο 2016, ολυμπιακοί αγώνες, αγωνες, εν λόγω, time, ρωσία, καλοκαιρι, peace, ολυμπιακος, νέα, world, τελη κυκλοφοριας, εθνος, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , υπουργειο εσωτερικων, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, αδεια ειδικου σκοπου, αποτελεσματα, βιντεο, ρωσία, αδεια, αστυνομια, αυτοκινητο, εδρα, ηγετης, προγραμμα, ρωσικα, time, αμνηστια, ανοιξη, αξιοπρεπεια, βιβλιο, βουνα, γεγονος, γιλεκο, δευτερα, δυναμη, ειπε, εκρηκτικα, εκστρατεια, εβδομαδα, εν λόγω, εξελιξη, εξι, επιθυμια, ερευνες, εσωτερικων, ζωη, θρησκεια, ισλαμ, καυκασου, λεωφορειο, λεπτομερειες, μακρια, μηνες, μορφη, οσλο, οστα, πενθος, πουτιν, συζυγο, συντομα, σειρα, σημαδια, σοτσι, το εθνος, εκδικηση, εννεα, φιλοι, ηγετες, υπουργειο, νεκροι, ομαδες, peace, σκοτωνει, θεματα
Τυχαία Θέματα