Πόσο συχνά αεροπλάνα πετούν πάνω από εμπόλεμες ζώνες;

Οι περισσότερες από τις αποφάσεις σχετικά με μια διαδρομή λαμβάνονται από τις αεροπορικές εταιρείες. Αλλά θα πρέπει να αποφεύγουν τις ζώνες απαγόρευσης πτήσεων. Η περιοχή όπου το αεροσκάφος της πτήσης ΜΗ17 συνετρίβη είχε μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων έως τα 32.000 πόδια (9.754 μέτρα). Το αεροπλάνο πετούσε στα 33.000 πόδια (10.058 μ.). Υπάρχουν, επίσης, και εθνικοί οργανισμοί πολιτικής αεροπορίας για να εξετάσουν το θέμα. Για παράδειγμα, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας

των ΗΠΑ τον Απρίλιο εξέδωσε μία Notam (ανακοίνωση προς αεροπόρους) που απαγόρευε στα αμερικανικά αεροσκάφη να πετούν πάνω από την περιοχή της Κριμαίας της Ουκρανίας και στις παρακείμενες περιοχές της Μαύρης Θάλασσας και της Αζοφικής Θάλασσας. Μετά τη συντριβή της MH17, διευρύνθηκε ώστε να καλύψει το σύνολο της Ουκρανίας.

Η British Airways αποφεύγει την ανατολική Ουκρανία εδώ και πολύ καιρό. Όμως, πολλές αεροπορικές εταιρείες συνέχισαν να πετάνε από πάνω της. Σύμφωνα με το Flight radar24, που παρακολουθεί ζωντανά τις διαδρομές μιας πτήσης, οι αεροπορικές εταιρείες που πέταξαν πιο συχνά πάνω από το Ντόνετσκ στην ανατολική Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα ήταν: η Aeroflot (86 πτήσεις), η Singapore Airlines (75), η Ukraine International Airlines (62), η Lufthansa (56) και οι Μαλαισιανές Αερογραμμές (48). Δεν ήταν κατ 'ανάγκην μια επικίνδυνη προσέγγιση. Η πιθανότητα ενός πυραύλου να φθάσει πάνω από τα 32.000 πόδια θεωρείται μικρή, υποστηρίζει η Sylvia Spruck Wrigley, συγγραφέας του βιβλίου «Γιατί πέφτουν τα αεροπλάνα».

Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει ότι οι αποφάσεις των αεροπορικών εταιρειών θα πρέπει να βασίζονται σε μια σειρά παραγόντων: συμβουλές από το Υπουργείο Εξωτερικών, προειδοποιήσεις της περιοχής, καιρός, βοήθεια πλοήγησης, επιθέσεις και ποια αεροδρόμια είναι εκτός δράσης. Συνήθως ακολουθούν την συντομότερη διαδρομή - μια μεγάλη παράκαμψη γύρω από μια εμπόλεμη ζώνη θα προκαλέσει καθυστερήσεις και θα προσθέσει επιπλέον κατανάλωση καυσίμων.

Οι αεροπορικές εταιρείες πετούν πάνω από τις περισσότερες προβληματικές περιοχές, λέει ο Mikael Robertsson, συν-ιδρυτής του Flight radar24. Θα πρέπει να φτάσουν από το Α στο Β σημείο με τον πιο αποτελεσματικό δυνατό τρόπο. Η Συρία είναι ίσως ο μόνος εναέριος χώρος που αποφεύγουν όλοι. Σε άλλα προβληματικά σημεία - Βόρεια Κορέα και Σομαλία – τα αεροπλάνα δεν πετούν, λέει, αν και είναι δύσκολο να εξακριβωθεί πόσο κοινό είναι αυτό.

Ένας πιλότος δήλωσε στην Guardian: «Αποφεύγουμε συχνά τις περιοχές όπου υπάρχουν εναέριες συγκρούσεις, αλλά πετούσαμε πάνω από το Ιράκ και το Αφγανιστάν, όταν οι βρετανικές και αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί εκεί, γιατί μόνο η μία πλευρά χρησιμοποιούσε στρατιωτικά αεροσκάφη». Οι αεροπορικές εταιρείες τείνουν να είναι μυστικοπαθείς με τις επιχειρησιακές λεπτομέρειες, ίσως για λόγους ασφαλείας. Η BA δήλωσε ότι δεν θα δώσει «περισσότερες λεπτομέρειες» με τις διαδρομές της, προσθέτοντας: «Ορισμένα μέρη του κόσμου έχουν κλείσει για τις εμπορικές δραστηριότητες των αεροπορικών εταιρειών και ποτέ δεν θα πετούσαμε στον εναέριο χώρο τους, εκτός αν θεωρούσαμε ότι θα ήταν ασφαλές να το πράξουμε». Εξακολουθεί να εκτελεί πτήσεις προς την Ουκρανία, αν και όχι πάνω από το ανατολικό τμήμα της χώρας.

Η Qantas σχολίασε μόνο το εξής: «Εμείς δεν πετάμε πάνω από την Ουκρανία. Για τη διαδρομή Λονδίνο- Ντουμπάι πετάμε 400 ναυτικά μίλια νότια της περιοχής».

http://www.bbc.com/news/blogs-magazine-monitor-28364306

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα