Που διαφωνούν κυβέρνηση – Τρόικα

Τα πρώτα σημάδια σύγκλισης μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας φαίνεται να διαπιστώθηκαν κατά τις χθεσινές επαφές των επικεφαλής της τριμερούς με το οικονομικό επιτελείο, χωρίς όμως να έχουν ακόμα ξεπεραστεί ορισμένα σημαντικά «αγκάθια». Το βέβαιο είναι ότι οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις συνεχίζονται και στόχος και των δύο πλευρών είναι η οριστικοποίηση των περικοπών της διετίας 2013-2014 και η σύνταξη της έκθεσης των ελεγκτών της τριμερούς να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό, ώστε να εκταμιευθεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ πριν από τον Νοέμβριο.

«Υπήρξε πρόοδος, αλλά είναι νωρίς ακόμα για να πούμε

κάτι», δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αμέσως μετά τη δίωρη συνάντησή του με τους Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Ε.Ε.) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ). Μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ανέφερε επίσης: «Πιστεύουμε ότι θα συγκλίνουμε σύντομα με την τρόικα».

Σύμφωνα με κύκλους της οδού Νίκης, «τα στελέχη της τριμερούς εμφανίστηκαν αυτή τη φορά πιο πρόθυμα να ακούσουν τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς, αλλά τα “αγκάθια” παραμένουν σε τέσσερις τομείς». Πρόκειται για:

1. Τη διοικητική μεταρρύθμιση, όπου η τρόικα εμμένει στον δραστικό περιορισμό του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και δηλώνει πως οι απολύσεις θα αποφευχθούν μόνο αν πειστούν οι εκπρόσωποί της για την αποτελεσματικότητα του σχεδίου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Το σχέδιο αυτό θέτει ως «ανάχωμα» στις απολύσεις τον θεσμό της προσυνταξιοδοτικής ωρίμανσης (χορήγηση κινήτρων για να αποχωρήσουν πρόωρα από την εργασία τους οι υπάλληλοι που έχουν συμπληρώσει 33 χρόνια υπηρεσίας και το 53ο έτος της ηλικίας τους, με εξαίρεση τους νοσηλευτές και τους εκπαιδευτικούς). Από την εφαρμογή του και από τις φυσικές αποχωρήσεις και συνταξιοδοτήσεις υπαλλήλων, το αρμόδιο υπουργείο υπολογίζει ότι θα μειωθεί το προσωπικό του Δημοσίου ως το 2015 κατά περίπου 220.000 άτομα, την ώρα που η τριμερής απαιτούσε 150.000 αποχωρήσεις. Πέραν τούτου, τα στελέχη της τρόικας ζητούν αναλυτική εξήγηση για το πώς θα προκύψει δημοσιονομικό όφελος 750 εκατ. ευρώ από τον περιορισμό των μη μισθολογικών δαπανών του Δημοσίου.

2. Την υγεία, όπου εκφράζουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο είναι ρεαλιστικός ο στόχος για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης νοσοκομείων και ασφαλιστικών ταμείων κατά 911 εκατ. ευρώ.

3. Τις αμυντικές δαπάνες, όπου επιμένουν ότι η μετάθεση πληρωμών εξοπλιστικών προγραμμάτων δεν οδηγεί σε εξοικονόμηση πόρων. Το θέμα προκάλεσε τριβές μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών και Αμύνης. Κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Αμυνας τόνιζαν χθες ότι το υπουργείο έδωσε αναλυτική κατάσταση ισοδυνάμων μέτρων και σε αυτά περιλαμβάνονται δραστικές μειώσεις λειτουργικών εξόδων και μεγάλες μειώσεις εξοπλιστικών δαπανών (κατάργηση εξοπλιστικών προγραμμάτων και τροποποιήσεις του ύψους υφιστάμενων συμβάσεων προς τα κάτω). «Οι μεγάλες αυτές μειώσεις σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν μετάθεση ή μετακύληση του χρόνου πληρωμής των συγκεκριμένων ποσών, αλλά αποτελούν δραστικές και πραγματικές περι

Keywords
Τυχαία Θέματα