Πούτιν: Θα βοηθήσουμε τη Συρία αν υπάρξει στρατιωτική επέμβαση

20:06 6/9/2013 - Πηγή: Antinews

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ξεκαθάρισε σήμερα ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί να παρασυρθεί σε έναν πόλεμο εξαιτίας της Συρίας, επισημαίνοντας ότι η Μόσχα θα διατηρήσει τη βοήθεια που προσφέρει στη Δαμασκό στα τρέχοντα επίπεδα στην περίπτωση που υπάρξει στρατιωτική επέμβαση.
«Θα βοηθήσουμε τη Συρία; Θα την βοηθήσουμε. Τους βοηθάμε τώρα. Τους προσφέρουμε όπλα, συνεργαζόμαστε σε οικονομικό επίπεδο και, ελπίζω, θα συνεργαστούμε περαιτέρω σε ανθρωπιστικό επίπεδο (…) για να προσφέρουμε βοήθεια σε αυτούς τους

ανθρώπους, τους άμαχους, που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση», υπογράμμισε ο Πούτιν, όταν ρωτήθηκε, μετά το πέρας της συνόδου της Ομάδα των 20 (G20) στην Αγία Πετρούπολη.

Οι δηλώσεις του απηχούν τα σχόλια άλλων ρώσων αξιωματούχων που έχουν επίσης πει ότι η Ρωσία δεν θα επιτρέψει να παρασυρθεί στη συριακή σύγκρουση.

Οι 11 από τις 20 χώρες της G20 τάχθηκαν υπέρ μίας «σθεναρής απάντησης» κατά της Δαμασκού

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα ότι οι περισσότεροι ηγέτες που πήραν μέρος στη σύνοδο της Ομάδας των 20 (G20) συμφωνούν ότι ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ ευθύνεται για την επίθεση με χημικά όπλα της 21ης Αυγούστου και πρόσθεσε ότι σκοπεύει να απευθυνθεί στο αμερικανικό έθνος για το θέμα της Συρίας από τον Λευκό Οίκο την Τρίτη.
«Εκλέχθηκα για να τερματίσω τους πολέμους, όχι για να τους αρχίσω», όμως ο κόσμος δεν μπορεί να «παραμείνει με σταυρωμένα τα χέρια» μετά την επίθεση της 21ης Αυγούστου, σημείωσε ο Ομπάμα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της συνόδου της G20.

Ο Ομπάμα παραδέχθηκε ότι θα είναι «δύσκολο» να πείσει το Κογκρέσο να εγκρίνει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Συρίας και πρόσθεσε ότι κατανοεί τις επιφυλάξεις των Αμερικανών «που βρίσκονται σε πόλεμο εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια». Παρόλα αυτά αρνήθηκε να εικάσει αν οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε ένα πλήγμα στη Συρία, στην περίπτωση που το Κογκρέσο καταψηφίσει την σχετική πρόταση που έχει υποβάλει ο ίδιος.

«Έθεσα το θέμα στο Κογκρέσο επειδή δεν μπορούσα ειλικρινά να ισχυριστώ ότι η χρήση χημικών όπλων από τον Άσαντ εναντίον αθώων πολιτών και γυναικών και παιδιών απειλούσε άμεσα τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Ομπάμα.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι εάν θεωρούσε ότι υπήρχε μια άμεση απειλή εναντίον των ΗΠΑ ή των συμμάχων τους, θα διάτασσε την ανάληψη δράσης χωρίς να ζητήσει την έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ακόμη ότι υπήρξε διαφωνία μεταξύ των μελών της G20 για το αν είναι πρέπον να χρησιμοποιηθεί στρατιωτική ισχύς στη Συρία χωρίς μια απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Όσον αφορά τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ομπάμα δήλωσε ότι στη διάρκεια της «ειλικρινούς και εποικοδομητικής» συζήτησης μαζί του τού είπε ότι δεν περιμένει η Ρωσία να συμφωνήσει μαζί του για τα χημικά όπλα της Συρίας. Όμως ο αμερικανός πρόεδρος έδωσε εύσημα στον Πούτιν που διευκόλυνε μια εκτενή συζήτηση για τη συριακή κρίση στη διάρκεια του χθεσινοβραδινού δείπνου των ηγετών της G20.

Παράλληλα, ο Ομπάμα υπογράμμισε ότι η Ρωσία και οι άλλες χώρες θα πρέπει τελικά να αφήσουν στην άκρη τις διαφωνίες τους για να συνεργαστούν προς μια μακροπρόθεσμη πολιτική λύση για τη Συρία.

Πάντως, όπως είχε δηλώσει νωρίτερα και ο Πούτιν, οι δύο ηγέτες δεν συζήτησαν για το θέμα του πρώην τεχνικού συμβούλου των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν.

«Συζητήσαμε για τη Συρία», το θέμα του «Σνόουντεν δεν αναφέρθηκε», δήλωσε και ο Ομπάμα.

Οι 11 από τις 20 χώρες της G20 τάχθηκαν υπέρ μίας «σθεναρής απάντησης» κατά της Δαμασκού, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος

Ένδεκα από τις χώρες μέλη της Ομάδας G20 καταδίκασαν σήμερα την επίθεση της 21ης Αυγούστου με χημικά όπλα στη Συρία και ζήτησαν να δοθεί μία αυστηρή διεθνής απάντηση, επισήμανε ο Λευκός Οίκος.

«Τα στοιχεία σαφώς καταδεικνύουν πως η συριακή κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την επίθεση, η οποία έγινε με έναν με έναν τύπο χημικών όπλων που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση», τονίσθηκε στην ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, η οποία δημοσιεύθηκε ενώ περαιωνόταν η σύνοδος της G20.

Τη ανακοίνωση προσυπέγραψαν οι ηγέτες και εκπρόσωποι των ηγετών της Αυστραλίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, της Σαουδικής Αραβίας, της Ισπανίας, της Τουρκίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ.

Ωστόσο, στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται σαφώς κάποιο αίτημα για να ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

«Απευθύνουμε κάλεσμα για μία σθεναρή διεθνή απάντηση απέναντι σε αυτήν τη σοβαρή παραβίαση των διεθνών κανόνων και της παγκόσμιας συνείδησης, η οποία θα στείλει ένα σαφές μήνυμα πως αυτού του είδους οι ακρότητες δεν θα πρέπει ουδέποτε να επαναληφθούν. Όσοι διέπραξαν αυτά τα εγκλήματα θα κληθούν να λογοδοτήσουν», αναφέρθηκε στην ανακοίνωση.

Ε.Τ.

Keywords
Τυχαία Θέματα