Πράσινο φως από Eurogroup για νέα μέτρα στήριξης – Υπό επανεξέταση η δημοσιονομική ευελιξία του 2021

Οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης δεν θέλουν να χαλαρώσουν πολύ τα "λουριά" εν όψει προσχεδίων Προϋπολογισμού που θα κατατεθούν τον Οκτώβριο στις Βρυξέλλες, αλλά κατανοούν πως τα μέτρα στήριξης πρέπει να συνεχισθούν φέτος και το 2021 αφού η πανδημία μαίνεται. Αυτό είναι το πρώτο συμπέρασμα από το "μεικτό" αποτέλεσμα του χθεσινού Eurogroup.

Η σύνοδος που έλαβε χώρα στο Βερολίνο δεν οδήγησε σε μία καθαρή απόφαση για το δημοσιονομικό καθεστώς του 2021. Δηλαδή συμφωνήθηκε

μεν πως δεν μπορεί να υπάρξει στροφή σε δημοσιονομική προσαρμογή με αρκετές "φωνές" για τις επιπτώσεις που θα έχει μία τέτοια οπισθοχώρηση (κάτι που δίνει το "πράσινο φως" για νέα μέτρα στήριξης), αλλά δεν έγινε σαφές αν θα ισχύσει "καθαρά" και τον επόμενο χρόνο η γενική ρήτρα διαφυγής που επιτρέπει την χωρίς όριο λήψη μέτρων στήριξης από όλα τα κράτη (και από την Ελλάδα).

Κατά συνέπεια, όλα τα κράτη θα πρέπει να κινούνται το επόμενο διάστημα κυρίως με "προσωρινά" μέτρα. Η εν λόγω στάση ήταν πάντως αναμενόμενη, από τις συζητήσεις που είχαν προηγηθεί. Και υπό αυτό το πρίσμα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα νέα μέτρα στήριξης που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σχεδιάζονται με τέτοιο τρόπο που να έχουν σε μεγάλο βαθμό δυνητικά προσωρινό χαρακτήρα.

Στο τραπέζι βρίσκεται πέρα από την παράταση υφιστάμενων μέτρων (Αναστολών, Συν-Εργασία, μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, επιδομάτων ανεργίας, Επιστρεπτέας Προκαταβολής κλπ ) και η λήψη νέων πρωτοβουλιών για την τόνωση των εργαζομένων και των ανέργων (μέσα από προγράμματα κατάρτισης ή επιδοτούμενη απασχόληση μέσω κάλυψης εισφορών ή και αποδοχών), αλλά και νέα δάνεια (από την ΕΤΕπ, την αναπτυξιακή Τράπεζα κλπ) καθώς και οι δεσμεύσεις για μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και των ασφαλιστικών εισφορών.

Μάλιστα η Ελλάδα, πέραν της πανδημίας και της ανάγκης λήψης μέτρων για τη στήριξης του συστήματος υγείας αλλά και της οικονομίας, πρέπει να ενισχύσει δημοσιονομικά και τη θωράκιση της αποτρεπτικής δύναμης των ενόπλων δυνάμεων της χώρας και το 2021 αλλά και τα επόμενα χρόνια μετά την απόφαση αύξησης των αμυντικών δαπανών κατά 600 εκατ ευρώ φέτος.

Το μήνυμα της ανάγκης να υπάρχουν "πυρομαχικά" και για τους επόμενους μήνες είχε περάσει όλο το προηγούμενο διάστημα μέσα από τις τοποθετήσεις του οικονομικού επιτελείου. Ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας είχε σειρά συναντήσεων στο περιθώριο της συνόδου στις οποίες παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις.

Οι πρωτόγνωρα ρευστές συνθήκες ανά την ΕΕ δεν συνδέονται μόνο με την αβεβαιότητα για την πορεία της υγειονομικής κρίσης και για το πότε αυτή θα ολοκληρωθεί (μέσω μαζικού εμβολιασμού), αλλά και λόγω της ασάφειας ανά την ΕΕ αναφορικά με την ολοκλήρωση του νέου σχεδίου ανάκαμψης που θα πρέπει να τροφοδοτήσει με επιδοτήσεις και δάνεια τη χώρα το 2021. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για την κατάθεση εμπροσθοβαρούς σχεδίου και σε κινήσεις μεταρρύθμισης των μηχανισμών διενέργειας επενδύσεων, αλλά πρέπει να περιμένει το τελικό σχέδιο που δεν είναι ακόμη "ορατό.

Οι δηλώσεις στο Eurogroup


Στο χθεσινό Eurogroup o κ. Ρέγκλινγκ μεν δήλωσε πως το 2021 δεν είναι ο χρόνος για να "γυρίσουμε" σε δημοσιονομικούς κανόνες. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεσμεύτηκαν για συνέχιση της δημοσιονομικής στήριξης προκειμένου να τεθούν σε τροχιά ανάκαμψης οι οικονομίες μετά από την πανδημία, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Paschal Donohoe. "Δεν θα υπάρξει απότομη διακοπή (του προγράμματος στήριξης) και συνολικά η δημοσιονομική πολιτική θα συνεχίσει να υποστηρίζει την οικονομία", ανέφερε ο κ. Donohoe.

Η διευκολυντική μας νομισματική πολιτική χρειάζεται την στήριξη της δημοσιονομικής πολιτικής, και κανείς από εμάς δεν μπορεί να αντέξει να εφησυχάσει αυτή τη στιγμή" ανέφερε η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

"Σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική στάση για το 2021, δεδομένου του υψηλού επιπέδου αβεβαιότητας, μια πρόωρη απόσυρση της στήριξης θα έθετε την εύθραυστη ανάκαμψη σε κίνδυνο", ανέφερε ο Επίτροπος Οικονομικών Gentiloni. "Εάν υπολογίσουμε λάθος το χρόνο αυτής της "προσγείωσης", ρισκάρουμε να βλάψουμε την ευρωπαϊκή οικονομία".

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα