Πράσινο φως για την εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά

Η σχεδιαζόμενη εμπορική συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Καναδά ξεπέρασε ένα σημαντικό εμπόδιο σήμερα, αφού το Βέλγιο ανακοίνωσε ότι θα εγκρίνει την συμφωνία, σηματοδοτώντας το τέλος μιας αντιδικίας που απείλησε να εκτροχιάσει την εμπορική ατζέντα της ΕΕ. Η λεγόμενη Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία (CETA), "πάγωσε" κατά τις τελευταίες εβδομάδες καθώς η αντιπολίτευση από τη Βαλονία, τη γαλλόφωνη περιοχή του Βελγίου, εμπόδισε τη χώρα να υποστηρίξει τη συμφωνία.

"Βελγική συμφωνία για τη CETA", έγραψε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ στον λογαριασμό του στο Twitter,

στο τέλος μιας συνάντησης με τις περιφέρειες της χώρας, προσθέτοντας: "Σημαντικό βήμα για την ΕΕ και τον Καναδά".

Η συμφωνία χρειάζεται την πλήρη υποστήριξη και των 28 κρατών-μελών της ΕΕ. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βελγίου υποστήριξε την εμπορική συμφωνία, αλλά χρειάζεται το πράσινο φως από τα πέντε περιφερειακά κοινοβούλια της πριν δώσει την επίσημη έγκρισή της. Μέχρι την Πέμπτη, η Βαλονία αρνούνταν να τη δώσει. Ο Μισέλ είπε ότι ήταν βέβαιος πως όλα τα κοινοβούλια θα εγκρίνουν τη συμφωνία μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Η συμφωνία του Βελγίου ακολουθεί τις χρόνιες διαπραγματεύσεις μεταξύ της ηγεσίας της χώρας, τις περιφέρειες και την ΕΕ, οδηγώντας στην προσθήκη αρκετών εγγυήσεων για να διευκολύνουν τις ανησυχίες για πιθανές επιπτώσεις της συμφωνίας στους αγρότες και στα περιβαλλοντικά και εργασιακά πρότυπα. Οι συνομιλίες επίσης αντιμετώπισαν τις ρυθμίσεις της CETA για τη διευθέτηση διαφορών όσον αφορά τις επενδύσεις, που οι επικριτές λένε ότι θα μπορούσαν να δώσουν στις πολυεθνικές περισσότερη δύναμη να μηνύουν τις κυβερνήσεις της ΕΕ.

Στο πλαίσιο του συμβιβασμού, μια κοινή δήλωση της βελγικής κυβέρνησης και των περιφερειών της ζητά γνωμοδότηση από το ανώτατο δικαστήριο της Ευρώπης σχετικά με το εάν το σύστημα για την επίλυση των επενδύσεων των διαφορών είναι συμβατή με τις συνθήκες της ΕΕ. "Η Βαλονία είναι εξαιρετικά ευτυχής που οι απαιτήσεις μας ακούστηκαν" δήλωσε ο ηγέτης της περιοχής, Πολ Μανιέτ, αποχωρώντας από τη συνεδρίαση. Αγωνιστήκαμε, επίσης, για να έχουμε συνθήκες που ενισχύουν τις κοινωνικές νόρμες, τα περιβαλλοντικά πρότυπα, την προστασία των δημόσιων υπηρεσιών".

Η είδηση έγινε ευνοϊκά δεκτή στην ΕΕ, όπου οι αξιωματούχοι αγωνιούσαν για τις επιπτώσεις της αδυναμίας υπογραφής της CETA στην ήδη προβληματική εμπορική ατζέντα του μπλοκ.

Η συμφωνία του Βελγίου σημαίνει ότι πλέον μια σύνοδος κορυφής με τον Καναδά για την υπογραφή της συμφωνίας είναι εφικτή. Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τρυντό είχε οριστεί να μεταβεί στις Βρυξέλλες την Πέμπτη για να υπογράψει επίσημα τη CETA, αλλά ακύρωσε τα σχέδιά του την Τετάρτη, εν μέσω της αντίθεση της Βαλονίας. Ένας εκπρόσωπος της καναδής υπουργού Εμπορίου Κρίστια Φρίλαντ είπε ότι η αλλαγή του Βελγίου ήταν μια "θετική εξέλιξη", αλλά προειδοποίησε ότι "εξακολουθούν να υπάρχουν πρόσθετα βήματα πριν από την υπογραφή".

Η αποτυχία υπογραφής της συμφωνίας όχι μόνο θα έθετε σε αμφισβήτηση τις εμπορικές σχέσεις της ΕΕ με τον Καναδά, αλλά και θα έβλαπτε τη φήμη της ως αξιόπιστος παγκόσμιος εμπορικός εταίρος. Η προσπάθεια της ΕΕ για την ολοκλήρωση της συμφωνίας έχει εγείρει αμφιβολίες για την ικανότητά της να διαπραγματευτεί παρόμοια φιλόδοξες συμφωνίες στο μέλλον, ειδικά καθώς οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ για το εμπόριο και το σύμφωνο επενδύσεων παραπαίουν. Η CETA, η πρώτη τέτοια συμφωνία που η Ένωση διαπραγματεύτηκε με άλλη μεγάλη βιομηχανοποιημένη οικονομία, θεωρείται από πολλούς αξιωματούχους ως πρότυπο για το πώς μπορεί να μοιάζει μια συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο αν η Βρετανία αποφάσιζε να αποχωρήσει από την ενιαία αγορά και την ελεύθερη ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών σε όλη την ΕΕ. Η αποτυχία υπογραφής της CETA, η οποία χρειάστηκε επτά χρόνια για να ολοκληρωθεί, θα καθιστούσε αυτό το πρότυπο άκυρο.

Παρόλα αυτά, οι δυσκολίες που η ΕΕ έχει αντιμετωπίσει στο να λάβει μια προσωρινή έγκριση για τη συμφωνία τονίζουν τις πιθανές δυσκολίες που αναμένεται να αντιμετωπίσει με τις πιο αμφιλεγόμενες και πολιτικά φορτισμένες διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία. Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είπε ότι θα ξεκινήσει επίσημες διαπραγματεύσεις μέχρι το τέλος του Μαρτίου.

Η CETA, η οποία ολοκληρώθηκε το Φεβρουάριο μετά από επτά χρόνια διαπραγματεύσεων, έχει ως στόχο να ανακαλέσει περίπου 9.000 δασμούς, που καλύπτουν πολλά βιομηχανικά αγαθά και γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου του βοείου κρέατος και των ψαριών. Υπόσχεται, επίσης, να ανοίξει τον ανταγωνισμό στον τομέα των υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζικών και ασφαλιστικών υπηρεσιών. Ο Καναδάς έχει επιδιώξει επιθετικά το εμπορικό σύμφωνο της Ευρώπης σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τις χλιαρές προοπτικές της για ανάπτυξη σε μια εποχή που η οικονομία της έχει πληγεί σκληρά από την απώλεια στις τιμές των εμπορευμάτων.

Η συμφωνία μπορεί να εφαρμοστεί προσωρινά μόλις οι κυβερνήσεις της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την επικυρώσουν. Αλλά για να μπορέσει να τεθεί πλήρως σε εφαρμογή, θα πρέπει να επικυρωθεί και από τα 38 εθνικά και περιφερειακά κοινοβούλια.

Η προσωρινή εφαρμογή θα περιλαμβάνει όλες τις πτυχές της συμφωνίας σχετικά με το εμπόριο, ενώ το δικαστήριο για την επίλυση επενδυτικών διαφορών θα ισχύσει μόνο όταν η συμφωνία ολοκληρωθεί.

wsj.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα