Προς έναν συναρπαστικό Νέο Κόσμο;;;

Τη δεδομένη χρονική στιγμή στον παρόντα ιστότοπο γίνεται συζήτηση όσον αφορά το παγκόσμιο γεωστρατηγικό παιχνίδι και τη θέση της Ελλάδας σε αυτό. Γνώμη μου είναι πως για να εκτιμήσουμε τις εξελίξεις θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και δύο τεράστιες κυοφορούμενες αλλαγές που θα υπάρξουν στον πλανήτη και οι οποίες σίγουρα θα αλλάξουν τον τρόπο που οι μεγάλες δυνάμεις, αλλά και οι μικρότερες όπως η Ελλάδα, θα αντιμετωπίζουν τη νέα

πραγματικότητα.

Οι δύο αυτές αλλαγές δεν αποτελούν πολιτικές εξελίξεις αλλά είναι γεγονότα τα οποία άπτονται κυρίως της επιστήμης με την ανάπτυξη δύο νέων τεχνολογιών οι οποίες θα αλλάξουν την καθημερινότητα των ανθρώπων, την παγκόσμια οικονομία και κατά συνέπεια τα γεωστρατηγικά σχέδια κάθε χώρας.

Η πρώτη από αυτές τις αλλαγές η οποία είναι ήδη παρούσα στα κινητά μας είναι η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης με την αντικατάσταση εργαζομένων σε υπηρεσίες από υπολογιστές. Σε ένα εκτενές δημοσίευμα του Guardian που είχε αναδημοσιευθεί στο antinews (click εδώ) είχε υπολογιστεί πως τις Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται απώλεια του 40% των ήδη υπαρχουσών θέσεων εργασίας. Η τελευταία παράμετρος αποτελεί δραματικό πρόβλημα και ήδη συζητούνται τρόποι αντιμετώπισης αυτής της επονομαζόμενης τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης. Αυτό θα αλλάξει σημαντικά τα δημογραφικά δεδομένα και τους δημογραφικούς στόχους κάθε χώρας και θα δημιουργήσει πολλά θέματα συζήτησης ένα εκ των οποίων ενδεικτικά θα είναι και η αναθεώρηση της στρατηγικής των οικονομικών ελίτ για τη χρησιμότητα φθηνών εργατικών χεριών από μετανάστες όταν θα υπάρχει υπερπροσφορά εργασίας από ημεδαπούς εργαζόμενους.

Η δεύτερη κυοφορούμενη αλλαγή είναι πιο μακρινή και αφορά την ανάπτυξη της τεχνολογίας της ψυχρής σύντηξης. Αυτή η τεχνολογία θα φιλοδοξεί να επιλύσει το ενεργειακό πρόβλημα του πλανήτη με πρακτικά απεριόριστη ενέργεια προερχόμενη από το νερό και χωρίς σημαντικά απόβλητα. Πέραν του ότι αυτό το γεγονός μπορεί να αποτελέσει σε ένα μεγάλο βαθμό λύση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής θα προκαλέσει μεγάλες αλλαγές στην παγκόσμια αλλά και στις κατά τόπους οικονομίες. Φανταστείτε τη μείωση του κόστους παραγωγής εάν έχει μειωθεί δραματικά το ενεργειακό κόστος και φανταστείτε τη νέα θέση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών αν αυτό συμβεί. Η οικονομική και γεωστρατηγική αξία των υδρογονανθράκων θα έχει πάει τότε περίπατο. Με τη θερμή σύντηξη να είναι εδώ και χρόνια πραγματικότητα η ανάπτυξη της ψυχρής σύντηξης είναι θέμα χρόνου, βέβαια όχι λίγου χρόνου, χωρίς αυτόν να τον γνωρίζουμε γιατί η έρευνα στο συγκεκριμένο σημείο πεδίο δεν έχει δημοσιότητα.

Θέτω αυτούς προβληματισμούς χωρίς να επεκταθώ περισσότερο έχοντας στόχο να θέσω υπόψη των αναγνωστών αυτές τις δύο μελλοντικές παραμέτρους οι οποίες μπορούν να αλλάξουν δραματικά την πολιτική κατάσταση του πλανήτη προς το καλύτερο ή το χειρότερο. Θα μιλάμε τότε για έναν συναρπαστικό Νέο Κόσμο.

ΥΓ: Δεν θεωρώ δεδομένο πώς αυτές οι δύο εξελίξεις επηρεάζουν τη στρατηγική των χωρών σήμερα. Η αναλυτική ικανότητα των global thinkers και του κάθε είδους think tank δεν είναι θέσφατη και ως παράδειγμα μπορώ να αναφέρω την αραβική Άνοιξη που υποτίθεται θα έφερνε τη δημοκρατία στον αραβικό κόσμο και τελικά έβαλε όλη τη Μεσόγειο στο ρυθμό του καρναβαλιού.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα