Προς γαλλικές φρεγάτες -και- με αμερικανική ανοχή; - Πάνω από 10 δισ. ευρώ τα μεγάλα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα με τη Γαλλία
«Από το ολότελα, καλή κι' η Παναγιώταινα». Αυτό φαίνεται να ισχύει για την Γαλλία, εφόσον τελικώς επιβεβαιωθεί ότι θα κατακυρωθεί σε αυτήν το μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού για απόκτηση «νέου πλοίου».
Η συγκεκριμένη αγορά, μαζί με την απόκτηση των επίσης γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών, Rafale, κάνει μια διόλου ευκαταφρόνητη «σούμα» για την γαλλική πολεμική βιομηχανία, ύψους τουλάχιστον 10+ δισεκατομμυρίων ευρώ.
Μπορεί,
Σήμερα, μάλιστα, στο Παρίσι, όπου είναι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα βρίσκονται τόσο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, όσο και ο υπουργός Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Δεν αποκλείεται, επίσης, μαζί με ενδεχόμενο ντηλ για γαλλικές φρεγάτες, να υπάρξει και διακρατική αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας, την οποία είθισθαι να υπογράφουν τα υπουργεία Εξωτερικών.
Τα βρήκαν Μπαϊντεν - Μακρόν;
Ως γνωστόν, η AUKUS δεν είναι απλά μια συμφωνία για πώληση αμερικανικών οπλικών συστημάτων, αλλά μια στρατηγική συμμαχία στον Ειρηνικό με στόχο την Κίνα. Τη χώρα που αποτελεί τον μείζονα, κατά την Ουάσιγκτον, αντίπαλο των ΗΠΑ. Μια συμμαχία που θα καταβληθούν προσπάθειες για να διευρυνθεί.
Αν και είναι αμφίβολο ότι η Γαλλία ήταν και είναι εκ των «προθύμων» για να ενταχθεί σε αυτή τη συμμαχία, βέβαιον είναι ότι το «άδειασμα» που υπέστη από την ακύρωση της παραγγελίας της Αυστραλίας, μπορεί να σήμαινε καταστροφικές συνέπειες για την ναυπηγική πολεμική βιομηχανία της.
Με την ανακοίνωση της AUKUS, η οποία, γεωπολιτικά, δεν «αδειάζει» μόνο την Γαλλία, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη, το Παρίσι αισθάνθηκε σαν να άνοιξε η γη να το καταπιεί. Ετσι, το πρώτο βήμα που έκανε ήταν να ανακαλέσει τους Γάλλους πρέσβεις.
Δεν ελάλησε όμως τρις, και οι Μπάϊντεν - Μακρόν συναντήθηκαν πρόσφατα, με άμεσο αποτέλεσμα να αποφασιστεί η επιστροφή του Γάλλου πρέσβη στις ΗΠΑ.
Δεν αποκλείεται ότι ένα από τα αντικείμενα που μπήκε στο γαλλο-αμερικανικό «παζάρι» ήταν να «διορθωθούν» οι τεράστιες ζημιές που φαίνεται να προκάλεσε η AUKUS στην γαλλική πολεμική βιομηχανία.
Κάποιοι, μάλιστα, εκτιμούν ότι, εάν πράγματι κατακυρωθεί το ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα στο Παρίσι, αυτό θα δείξει ότι μάλλον η «δουλειά» εδόθη κατόπιν «συναίνεσης» της Ουάσιγκτον. Ενδεχομένως, δε, να «παραχωρηθούν» στη Γαλλία και εξοπλιστικές αγορές άλλων χωρών. Ως γνωστόν, η Γαλλία υπολείπεται αρκετά των ΗΠΑ στον παγκόσμιο ανταγωνισμό των εξοπλισμών.
Το timing
Ακρως ενδιαφέρον είναι ότι σε αυτήν ακριβώς την συγκυρία, η γαλλική πλευρά φέρεται να κατέθεσε ανανεωμένη πρόταση για το «νέο πλοίο» του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Μόλις προ ημερών.
Ωστόσο, κατά πληροφορίες, ήδη από το καλοκαίρι το Παρίσι είχε υποβάλλει «καλύτερη» πρόταση στο ΠΝ για τέσσερις φρεγάτες, Belh@ rra, εκ των οποίων οι δύο να είναι έτοιμες το 2025.
Ως γνωστόν, υποψηφιότητες για το εξοπλιστικό πρόγραμμα έχουν θέσει, εκτός της Γαλλίας, οι ΗΠΑ, η Ολλανδία, η Βρετανία, η Ιταλία και η Γερμανία .
Εφόσον επιβεβαιωθεί η λιαν έντονη φημολογία, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα το πρόγραμμα του ελληνικού ΠΝ θα θα ξεπερνά, ενδεχομένως, τα 6 δισ. ευρώ. Περιλαμβάνει, δε, την αγορά τριών γαλλικών φρεγατών, Belharra, και ακόμη τριών κορβετών («μικρών φρεγατών», Gowind.
Μαζί με ολόκληρη τη μοίρα των Rafale (18+6), μόνον αυτά τα δύο εξοπλιστικά προγράμματα, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας (κατασκευή, εκπαίδευση, όπλα, αλλαγές εγκαταστάσεων για την ΠΑ και λιμανιών υποστήριξης για το ΠΝ, κ.α.) εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 10+ δισεκατομμύρια ευρώ.
Να σημειωθεί ότι το Παρίσι, στην πρότασή του προς την Ελλάδα φέρεται να έκανε και καλύτερο διακανονισμό. Κάτι, όμως, που από το 2018 μέχρι σήμερα απέφευγε να το κάνει (!). Γεγονός που κάνει αρκετούς να πιστεύουν ότι αναγκάστηκε να το κάνει, εξαιτίας του πλήγματος που υπέστη από την Αυστραλία.
Μεταξύ Ουάσιγκτον και Παρισίων
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι και η αμερικανική πλευρά είχε σπεύσει να κάνει μια βελτιωμένη πρόταση, προκειμένου να «κτυπήσει» το εξοπλιστικό πρόγραμμα του ΠΝ.
Μάλιστα, είναι άκρως ενδιαφέρον ότι πρόσφατα, η Επιτροπή Αμυνας της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ έδωσε το πράσινο φως για την αποδέσμευση των πλοίων, Ticonderoga, τα οποία θα αποσύρουν οι ΗΠΑ.
Η αποδέσμευση, ουσιαστικά, «φωτογράφιζε» την Ελλάδα, και την «ενδιάμεση λύση» που πρότειναν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα, στη μεταβατική χρονική περίοδο προς το «νέο πλοίο».
Στο μεταξύ, κατά πληροφορίες, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό φέρεται να συνεχίζει τις επαφές και με την Ολλανδία.
Γενικότερα, παρά τον προπαγανδιστικό - διαφημιστικό «πόλεμο» των εταιρειών, που η μια δυσφημεί το «προϊόν» της άλλης και υπερθεματίζει για το δικό της, το Πολεμικό Ναυτικό φέρεται να εξετάζει περισσότερες της μιας υποψηφιότητας.
Εως τώρα, βέβαια, τηρείται σιγή ιχθύος για το ποιό πλοίο επιθυμούν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, αν και δίνουν και παίρνουν με ρυθμούς πολυβόλου οι διαρροές περί της επιθυμίας των στρατιωτικών τη μια για το αμερικανικό ή το γαλλικό και την άλλη για το ολλανδικό σκάφος, κ.ο.κ..
Επιπλέον, στη «ζυγαριά» των πολιτικών αποφάσεων βάραινε και εξακολουθεί να βαραίνει ο διπλωματικός παράγων, και οι σχέσεις που θέλει να έχει η Ελλάδα με τη μια ή την άλλη δύναμη.
Οπως και να' χει, δεν είναι λίγοι οι έμπειροι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων που εμφανίζονται επικριτικοί και θεωρούν ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα - μαμούθ που «τρέχουν» ή θα γινουν, δεν είναι ένταγμένα μέσα σε ένα συνολικότερο σχέδιο της αναδιάρθρωσης της Αμυνας και μιας νέας δομής των ΕΔ.
Η συμφωνία για τις βάσεις
Ακριβώς στη «ζυγαριά της διπλωματίας» εκτιμάται ότι, έως τώρα, έμπαινε και η νέα συμφωνία που ήθελε να υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση με τις ΗΠΑ, τον Οκτώβριο, για τις αμερικανικές βάσεις στη χώρα μας.
Ολως περιέργως, ωστόσο, και ενώ παρατηρείτο εντονότατη κινητικότητα στα εξοπλιστικά, ενίοτε με την αμερικανική πρόταση να «παίρνει κεφάλι, και άλλοτε με την «γαλλική» ή την «ολλανδική», κ.λ.π., εσχάτως προέκυψαν νέες διαρροές, σύμφωνα με την οποίες υπάρχει «εμπλοκή» στις ελληνο-αμερικανικές διαπραγματεύσεις για τις βάσεις (!).
Κάποιες «κακές γλώσσες» συνδέουν τις διαρροές με το ενδεχόμενο της επιλογής του γαλλικού πλοίου και την πιθανή απόρριψη της αμερικανικής πρότασης. Εξάλλου, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η «ικανοποίηση» σχεδόν όλων των αμερικανικών «αιτημάτων» εκ μέρους της Ελλάδας, είχε, μεταξύ άλλων, ως στόχο μια καλύτερη «εξοπλιστική πρόταση».
Με τη νέα συμφωνία, λοιπόν, θα ανατρεπόταν το -από την αρχή της δεκαετίας του 1990- υφιστάμενο καθεστώς των αμερικανικών βάσεων.
Ακρως ενδιαφέρον είναι, πάντως, ότι αυτή την περίοδο, η Επιτροπη Αμυνας της Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, απέρριψε επενδύσεις ύψους 41 εκατομμυρίων δολαρίων, το 2022, για τη βάση στη Σούδα.
Αίφνης, τώρα, σύμφωνα με διαρροές, γίνεται λόγος ότι Ελλάδα και ΗΠΑ δεν αποκλείεται να μην συμφωνήσουν ακόμα και στην ανανέωση της συμφωνίας σε πενταετή βάση, που αποτελούσε βασικό «αίτημα» των ΗΠΑ. Εως τώρα ανανεωνόταν σε ετήσια βάση.
Κι' όμως, μόλις πρόσφατα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωνε ότι ο Ν.Δένδιας, στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, στις 14 Οκτωβρίου, θα υπογράψει νέα συμφωνία ουσιαστικα πενταετούς διάρκειας.
Να σημειωθεί ότι παρόμοιες δηλώσεις έκανε ήδη από την αρχή του 2021 ο Ν.Παναγιωτόπουλος, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά ότι τα πάντα έχουν λήξει (!).
Σύμφωνα με τις ίδιες διαρροές, πάντως, εκτός της «εμπλοκής» με τις ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας που φέρεται να ζητάει η Ελλάδα από τις ΗΠΑ (αντίστοιχες με του προοιμίου της συμφωνίας του 1990), υπάρχει, βάσει των ιδίων ισχυρισμών, διαφωνία και για ορισμένες περιοχές στρατιωτικών διευκολύνσεων προς τις αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις. Η Σκύρος, σε στρατηγική θέση στο κέντρο του Αιγαίου, φέρεται να είναι μια από αυτές.
Διαβάστε επίσης:
Συμφωνία Μακρόν - Μπάιντεν: Επιστρέφει στην Ουάσινγκτον ο Γάλλος πρεσβευτής
Σκαρφαλώνει στα 3,5 δισ. το εξοπλιστικό πρόγραμμα των Rafale - Φουσκώνει και ο λογαριασμός για τα F-16;
Αποκάλυψη: Σοβαρή κίνηση από τις ΗΠΑ - Ανοίγει παράθυρο για αποδέσμευση των πολεμικών πλοίων, Ticonderoga, στην Ελλάδα
Ανατρέπεται το υπάρχον καθεστώς των αμερικανικών βάσεων - Νέα 5ετής συμφωνία τον Οκτώβριο;
Εμπλοκή με την αμερικανική χρηματοδότηση για τη Σούδα, αν και σύντομα, πιθανώς, υπογράφεται η νέα συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις
Στις ΗΠΑ ο Δένδιας τον Οκτώβριο για τη νέα 5ετή συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις - Πολιτικές διαβουλεύσεις και μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας
Στα σκαριά νέα συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις - Αντιδράσεις από Μόσχα - Εκλεισαν οι «ανοικτοί» ουρανοί
Πηγή: lawandorder.gr
Διαβάστε περισσότερα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- «Ήρθα παιδί μου να σου πω, ότι δύο ισχυροὶ σεισμοὶ θα γίνουν σε λίγες μέρες εδώ»!
- LOCKDOWN ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Κλειστά σχολεία αύριο σεισμός Κρήτη- «Ελλάς – Γαλλία – συμμαχία»
- Καστελλόριζο: «Φύλλο και φτερό» τα κινητά των δύο Τούρκων – Τι κατέγραψαν σε βίντεο
- Κορονοϊός: Πατέρας απείλησε ότι θα πάει με καραμπίνα στο σχολείο
- Άνοια και Κατάθλιψη: Δικαιώματα ατόμων με άνοια και κατάθλιψη στην τρίτη ηλικία-Δωρεάν webinar
- Μητσοτάκης στους σεισμόπληκτους σε αυστηρό ύφος τόνισε τη φράση “σωστά αυτή τη φορά” – Ο διάλογος με την κάτοικο
- Γάμος Άκη Πετρετζίκη: Ποια η νύφη Κωνσταντίνα Παπαμιχαήλ, πρωταγωνιστής ο γιος του Αχιλλέας [φωτο]
- Θεσσαλονίκη: Η νεολαία της Χρυσής Αυγής… συγχαίρει τους μαθητές για τη συμπλοκή στο ΕΠΑΛ
- Η πανάκεια της τηλεκπαίδευσης
- Αποκάλυψη βόμβα Ελληνίδας ηθοποιού: «Μου είπε να αφήσω το εσώρουχό μου στο γραφείο του» [φωτο]
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews
![Προς, -και-, - Πάνω, Γαλλία,pros, -kai-, - pano, gallia](https://images32.inewsgr.com/4268/42686577/pros-gallikes-fregates--kai--me-amerikaniki-anochi---pano-apo-10-dis-evro-ta-megala-ellinika-exoplistika-programmata-me-ti-gallia-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Antinews
- Προς γαλλικές φρεγάτες -και- με αμερικανική ανοχή; - Πάνω από 10 δισ. ευρώ τα μεγάλα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα με τη Γαλλία
- Όλα τα μέτρα στήριξης και αποκατάστασης των σεισμόπληκτων περιοχών της Κρήτης
- Γρίφος η ευρωπαϊκή πολιτική της νέας κυβέρνησης
- Επιστρέφουν τα Κύπελλα Ευρώπης, πρεμιέρα στην Euroleague
- Πρόσκληση του SPD για συνομιλίες
- Μητσοτάκης από Αρκαλοχώρι: Άμεσα μέτρα στήριξης - Ενεργοποιείται το πλαίσιο κρατικής αρωγής που εφαρμόστηκε στην Εύβοια
- 'Ολο το κείμενο της συμφωνίας Ελλάδας - Γαλλίας για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια
- Διπλωματικές πηγές: Nέο περιβάλλον όσον αφορά την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της χώρας μας
- Κορονοϊός: 2.978 κρούσματα, 22 θάνατοι, 322 διασωληνωμένοι
- ΟΠΑΠ και ΠΑΕ Παναθηναϊκός μαζί και για την αγωνιστική περίοδο 2021-2022
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Βρετανία: σε ετοιμότητα οι ένοπλες δυνάμεις για τον πανικό στα πρατήρια
- Σύλληψη με ένταλμα σε περιοχή του Ευπαλίου Φωκίδας
- Σε τιμές ρεκόρ το ηλεκτρικό ρεύμα στην ευρώπη
- Ποιος διεκδικεί τα 8.000 ευρώ που βρέθηκαν πάνω στον mad clip
- Κορονοϊός: Πατέρας απείλησε ότι θα πάει με καραμπίνα στο σχολείο
- Μενέντεζ: οχι στη πώληση νέων αμερικανικών οπλικών συστημάτων στην τουρκία
- Η φον ντερ λάιεν στηρίζει τα σκόπια στις διαπραγματεύσεις με την εε
- Ιταλία: αυξήσεις-ρεκόρ σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο
- Big Brother spoiler (28/9): Η ομαδική δοκιμασία μπερδεύει τους συγκατοίκους και φέρνει νέες εντάσεις στο σπίτι [trailer]