Προς παράταση έως τέλος του α΄ τριμήνου 2021 τα moratoria πληρωμών - Φόβοι για "πάγωμα" νέων χρηματοδοτήσεων

Παράταση στα moratoria πληρωμών δανείων μέχρι το τέλος του α΄ τριμήνου του 2021, φέρνει η επέλαση της πανδημικής κρίσης και το καθολικό lockdown στο οποίο μπαίνει η χώρα από το Σάββατο μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Παράλληλα, αναμένεται να "παγώσουν" οι χρηματοδοτήσεις μέσω του τραπεζικού συστήματος στην Οικονομία, αφού το lockdown θα διακόψει την ομαλή λειτουργία των δικαστηρίων.

Πριν την ανακοίνωση του γενικευμένου lockdown

από τον πρωθυπουργό, τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης βρίσκονταν σε "συναγερμό", βλέποντας τον αριθμό των νέων κρουσμάτων αλλά και των διασωληνωμένων να χτυπά επίπεδα ρεκόρ και την πανδημία να παρουσιάζει εκθετική αύξηση. Στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, ο κορονοϊός έδειχνε πολύ απειλητικά τα δόντια του και στην Οικονομία, με τους τραπεζίτες να αναθεωρούν τις προβλέψεις τους και να βλέπουν μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ και αύξηση της ανεργίας. Εξέλιξη που αναμφίβολα, μετά και την επιβεβαίωση του καθολικού lockdown για τον υπόλοιπο Νοέμβριο, θα επηρεάσει δυσμενώς τις προσδοκίες για την επάνοδο της Οικονομίας σε ομαλή τροχιά μετά το α΄ τρίμηνο του 2021, όπως εκτιμούσαν αρχικά οι τραπεζίτες, μεταθέτοντας τώρα τις προσδοκίες για την ανάκαμψη στο 2022.

Η κατάσταση που διαμορφώνει η έξαρση της πανδημίας είχε ενεργοποιήσει άμεσα αντανακλαστικά σε τράπεζες και εταιρίες διαχείρισης, οι οποίες είχαν θέσει στο τραπέζι την επέκταση των αναστολών πληρωμών δανείων και στο πρώτο τρίμηνο του 2021. Πρόκειται για μία εξέλιξη που πλέον είναι προδιαγεγραμμένη, τη στιγμή που παραμένει ακόμη σε εκκρεμότητα η απόφαση του SSM για το πώς οι τράπεζες θα χειριστούν τα moratoria που θα λήξουν στα τέλη του 2020.

Τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης έχουν προσφέρει αναστολές πληρωμών δανείων, ύψους 26 δισ. ευρώ σε 400.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Με τις ενδείξεις από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να είναι ήδη αρνητικές και να επιδεινώνονται από ένα νέο lockdown που θα οδηγήσει στην ανάγκη επέκτασης των αναστολών πληρωμών δανείων, οι τραπεζίτες κάνουν λόγο για "καθήλωση" ενός έτους (από το ξέσπασμα της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020 μέχρι την επέκταση των αναστολών τον Μάρτιο του 2021) στο επιχειρείν και για επιχειρήσεις που όταν θα κληθούν να "ξαναπερπατήσουν" θα έχουν υποστεί "ατροφία".

Η "ατροφία" αυτή απειλείται και από το "πάγωμα" στη ροή χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, παρά τα προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων με ρευστότητα.

Η παρενέργεια αυτή συνδέεται με το lockdown που αφορά και τα δικαστήρια. Όπως επισημαίνουν τραπεζίτες στο Capital.gr, η ομαλή συνέχεια της λειτουργίας του δικαστικού συστήματος είναι πολύ κρίσιμη, καθώς δεν είναι μόνο η διενέργεια των πλειστηριασμών που επηρεάζεται από την αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων. Είναι και όλες οι χρηματοδοτήσεις που περνούν μέσα από το τραπεζικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων, αφού με κλειστά δικαστήρια οι τράπεζες δεν θα μπορούν να προχωρήσουν στην εγγραφή προσημειώσεων που συνοδεύουν τη χορήγηση δανείων.

Τα κλειστά δικαστήρια θα "παγώσουν" και τους πλειστηριασμούς από τους οποίους κρίνεται η ανάκτηση οφειλών από κόκκινα δάνεια.

Η έξαρση της πανδημικής κρίσης και το νέο lockdown θα έχει σαφή αρνητική επίπτωση στους στόχους των τραπεζών για τη μείωση των κόκκινων δανείων, δημιουργώντας πρόβλημα και στις τιτλοποιήσεις NPLs, αφού οι επενδυτές δεν θα είναι σε θέση να τις αποτιμήσουν.

Ο αρνητικός αντίκτυπος, τέλος, του νέου lockdown θα αγγίξει και την αγορά ακινήτων, "παγώνοντας" το real estate.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα