Προς πρόωρες εκλογές το Κόσοβο

Οι βουλευτές του Κοσόβου ψήφισαν σήμερα τη διάλυση του κοινοβουλίου, ανοίγοντας τον δρόμο για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, κάτι που αναμένεται ότι θα δώσει νέα ώθηση στην επανάληψη του διαλόγου με τη Σερβία, πράγμα που επιθυμούν οι Δυτικοί.

Συνολικά 89 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της διάλυσης του σώματος, που αριθμεί 120 έδρες. Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε λόγω της αδυναμίας να σχηματισθεί μια νέα

πλειοψηφία, μετά την παραίτηση, τον Ιούλιο, του πρωθυπουργού Ραμούς Χαραντινάι.

Πρώην διοικητής του αντάρτικου των Κοσοβάρων στη διάρκεια της σύγκρουσης του 1998-99 με τις σερβικές δυνάμεις, ο Χαραντινάι, 51 ετών, ανακοίνωσε την παραίτησή του αφού κλήθηκε πρόσφατα από διεθνές δικαστήριο που τον θεωρεί ύποπτο για εγκλήματα πολέμου.

«Το Κοινοβούλιο αποφάσισε να διαλύσει την έκτη Συνέλευση. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα παραδοθεί στον πρόεδρο της Δημοκρατίας του Κοσόβου» ώστε να οργανωθούν πρόωρες εκλογές, δήλωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Καντρί Βεσέλι.

Ο Ραμούς Χαραντινάι, το γραφείο του οποίου διαχειρίζεται τις τρέχουσες υποθέσεις, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως με την ψηφοφορία αυτή «το Κόσοβο (...) έστειλε ένα σημάδι μεγάλης ωριμότητας και δημοκρατίας».

«Ο διάλογος (με τη Σερβία) είναι ένα από τα σημαντικά θέματα. Πιστεύω ότι θα πρέπει να συζητήσουμε το θέμα αυτό μετά τις εκλογές», πρόσθεσε.

Ο Χαραντινάι εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στις 24 Ιουλίου ενώπιον του εν λόγω διεθνούς δικαστηρίου που συστάθηκε το 2015 στη Χάγη.

Το δικαστήριο αυτό είναι αρμόδιο να ερευνήσει εγκλήματα που φέρεται ότι διαπράχθηκαν από τους κοσοβάρους αντάρτες του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK) στο Κόσοβο, κυρίως εναντίον των Σέρβων, των Ρομά και Αλβανών που ήταν αντίθετοι στον UCK, στη διάρκεια της σύγκρουσης και μετά απ' αυτή.

Εκλογές μέσα σε 45 ημέρες

Οι αρχές έχουν τώρα στη διάθεσή τους 45 ημέρες για να οργανώσουν τις εκλογές. Η ημερομηνία της 6ης Οκτωβρίου αναφέρεται ήδη από τον Τύπο. Ο πρόεδρος Χασίμ Θάτσι ενδέχεται να προβεί σε επίσημη ανακοίνωση μετά την ψηφοφορία.

Οι εξελίξεις αυτές στο Κόσοβο θα καθυστερήσουν την επανάληψη του διαλόγου με τη Σερβία, η οποία αρνείται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της πρώην επαρχίας της, η οποία ανακηρύχθηκε το 2008.

Ο διάλογος αυτός, ο οποίος άρχισε το 2011 με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκεται εδώ και μήνες σε νεκρό σημείο.

Ο πολιτικός αναλυτής Αρτόν Μουχατζίρι θεωρεί πως η επανάληψη του διαλόγου θα είναι κρίσιμης σημασίας για τον σχηματισμό οποιασδήποτε νέας κυβέρνησης.

«Έχει χαθεί πολύς χρόνος και μια κυβέρνηση, που δεν θα έχει θετική προσέγγιση στον διάλογο με τη Σερβία, δεν θα γίνει ανεκτή» από τους Δυτικούς, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Αναλυτές εκτιμούν επίσης πως οι εκλογές μπορεί να διαταράξουν την ισορροπία δυνάμεων σ' αυτή την εύθραυστη δημοκρατία.

Στο κοινοβούλιο κυριαρχούσαν στο παρελθόν συνασπισμοί με επικεφαλής πρώην πολεμάρχους, όπως οι Χαρντινάι και Θάτσι.

Ενδεχόμενοι νέοι συνασπισμοί ορισμένων κομμάτων της αντιπολίτευσης θα μπορούσαν για παράδειγμα να σπρώξουν στην αντιπολίτευση το Δημοκρατικό Κόμμα του Κοσόβου του προέδρου Θάτσι για πρώτη φορά εδώ και πάνω από δέκα χρόνια, υπογραμμίζει ο Αρντιάν Τσολάκου, ένας άλλος αναλυτής.

Ο Χαραντινάι υποσχέθηκε πως θα επιστρέψει στην πολιτική, αν δεν του απαγγελθούν κατηγορίες από το διεθνές δικαστήριο της Χάγης.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία τον είχε αθωώσει το 2008 και το 2012 για εγκλήματα εναντίον σέρβων αμάχων, αλλά και εναντίον Ρομά και Κοσοβάρων.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα