Προσφέρει το εμβόλιο ανοσία διαρκείας στον κορονοϊό;
Οι φαρμακευτικές εταιρείες κάνουν αγώνα δρόμου για το εμβόλιο και ανακοινώνουν προόδους που προκαλούν ευφορία. Όμως πόση προστασία θα προσφέρει και για πόσο χρονικό διάστημα; Οριστικές απαντήσεις δεν υπάρχουν ακόμη.
Οι τίτλοι των εφημερίδων αποπνέουν αισιοδοξία. Τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού των Moderna και Biontech/Pfizer προσφέρουν ασφάλεια κατά 90% ή και περισσότερο. Το εμβόλιο της βρετανοσουηδικής φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca
Μεγαλύτερη ασπίδα προστασίας με το εμβόλιο
Για τον Τόμας Γιάκομπ από το Ινστιτούτο Τροπικής Ιατρικής Μπέρνχαρντ-Κνοχ με έδρα το Αμβούργο, οι παρατηρήσεις της συγκεκριμένης έρευνας σε σχέση με την πολυεπίπεδη αντίδραση του αμυντικού μας συστήματος, τον γεμίζουν με αισιοδοξία. Και στέκεται σε δύο σημεία: Πρώτον, στη λεγόμενη παθητική ανοσοποίηση, η οποία βασίζεται στην παραγωγή μεγάλου αριθμού αντισωμάτων που προκαλούνται στον οργανισμό για να αντισταθεί στη λοίμωξη. Όταν ο ανθρώπινος οργανισμός διαθέτει πολλά από αυτά, ο ιός “συλλαμβάνεται” πριν εισβάλει στα κύτταρα. Ο εμβολιασμός λοιπόν θα μπορούσε να προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη ασπίδα προστασίας μέσω ανοσοκυττάρων, από ό,τι μια φυσική λοίμωξη. Όσο καιρό ανιχνεύεται αρκετός αριθμός αντισωμάτων, μπορεί κανείς να κάνει λόγο για μια παθητική ανοσοδιέγερση. Δεύτερον, το γεγονός ότι τα λεγόμενα κύτταρα Τ είναι ανιχνεύσιμα στον ανθρώπινο οργανισμό μήνες μετά, δημιουργεί την προσδοκία, ότι τα συμπτώματα του Covid-19 περιορίζονται, σημειώνει ο Γιάκομπ. Μια τέτοια κλινική ανοσοποίηση που αποκτήθηκε από προηγούμενη λοίμωξη, θα οδηγούσε αυτούς που έχουν νοσήσει από τον ίδιο παθογόνο μικροοργανισμό στην εκδήλωση ήπιων συμπτωμάτων κρυολογήματος, όπως συμβαίνει με άλλους λιγότερο επικίνδυνους κορωνοϊούς. Αλλά ο εμβολιασμός δεν θα μπορούσε να προσφέρει, προς το παρόν τουλάχιστον, παθητική ανοσία και προστασία εφόρου ζωής.
Όπως όμως και να έχει η κατάσταση τα ευρήματα της αμερικανικής έρευνας δημιουργούν θετικές προσδοκίες από τα αναμενόμενα εμβόλια. Μια άλλη επιστημονική ομάδα ανακοίνωσε τελευταία ότι ακόμη και έξι μήνες μετά την λοίμωξη με Sars-Covid-2 είναι ανιχνεύσιμα κύτταρα Τ. “Πρόκειται για πολλά υποσχόμενα νέα. Εάν μέσω μιας λοίμωξης με φυσικό τρόπο δημιουργούνται ισχυρά αντισώματα, σημαίνει ότι ένα εμβόλιο θα μπορούσε να κάνει ακριβώς το ίδιο” σχολιάζει η Φιόνα Βατ, πρόεδρος του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας σε άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό “The BMJ“. Ο Κάρστεν Βατσλ, ανοσολόγος στο Ινστιτούτo Ερευνών Εργασίας Λάιμπνιτς του Τεχνικού Πανεπιστημίου στο Ντόρτμουντ, επισημαίνει ότι σε λοιμώξεις με άλλους κορωνοϊούς που προκαλούν κοινή γρίπη, ο άνθρωπος διατηρεί προστασία μέχρι και μισό χρόνο κατά μέσον όρο αφότου νόσησε. “Λοίμωξη με φυσικό τρόπο δεν συγκρίνεται με ένα εμβόλιο που παρέχει πολύ πιο δραστική προστασία” σημειώνει ο Βατσλ, ο οποίος είναι επίσης και γενικός γραμματέας της Γερμανικής Εταιρείας Ανοσολογίας. “Η ελπίδα είναι ότι η ανοσία όσων εμβολιαστούν θα διαρκέσει περισσότερο”.
Παραμένουν ακόμη πολλές αβεβαιότητες
Εάν τα αντισώματα ή τα κύτταρα Τ ή ακόμη και μίξη των δύο παραγόντων παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανοσία, είναι ακόμη νωρίς για να απαντηθεί. “Η λεγόμενη παθητική ανοσοποίηση εξαρτάται κατά πάσα πιθανότητα από έναν μεγάλο αριθμό εξουδετερωμένων αντισωμάτων, ενώ η βαρύτητα της ασθένειας σχετίζεται με την αύξηση των κυττάρων Τ. Έτσι δεν μπορούμε να πούμε τι από τα δύο παίζει τον πιο καθοριστικό ρόλο”. Κατά τον Γιάκομπς, για ευπαθείς ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι σε οίκους ευγηρίας, είναι πολύ σημαντική η ύπαρξη εμβολίου που θα προσφέρει παθητική ανοσοποίηση στο προσωπικό και σε άλλους ανθρώπους, “οι οποίοι μάλιστα θα πρέπει να εμβολιάζονται ίσως πολλές φορές. “Για τον υπόλοιπο πληθυσμό θα αρκούσε ενεργητική ανοσοποίηση“.
Άγνωστο παραμένει για την ώρα εάν ο εμβολιασμός προστατεύει και από την ευρύτερη διάδοση του ιού. Η άποψη του Γιάκομπς είναι ότι η πιθανότητα είναι πολύ μικρή με την παρουσία μεγάλου αριθμού αντισωμάτων. Σε περίπτωση ενεργητικής ανοσοποίησης ίσως ο κίνδυνος να συνεχίζει να υπάρχει, αλλά χρειάζεται να γίνουν ακόμη κι άλλες μελέτες επ’ αυτού. Σε κάθε περίπτωση το εμβόλιο θα συμβάλλει καταρχήν σε μια πρώτη ανακούφιση της κατάστασης “Ακόμη κι αν η προστασία διαρκεί μόνο δύο χρόνια, υπάρχει η δυνατότητα αναμνηστικής δόσης” λέει ο Γιάκομπς. “Είναι λίγο σπαστικό, αλλά πρακτικά γίνεται. Έτσι ο ιός θα μετατρέπονταν όπως κάθε άλλος ιός τον οποίο αντιμετωπίζουμε με εμβολιασμό και δεν θα είχαμε πανδημία”.
Πηγή: dw.com
Διαβάστε περισσότερα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Αυτό είναι το μυστικό για πεντακάθαρα τζάμια και καθρέφτες!
- Συνταγές Χριστούγεννα: 2 πιάτα που μπορείτε να φτιάξετε για τραπέζι τις γιορτές
- O κορονοϊός φέρνει παράταση και στα τέλη κυκλοφορίας
- Κοροϊδία με την αίτηση: Κοινωνικό μέρισμα, επίδομα θέρμανσης πλατφόρμα LIVE
- Παγώνη: Στάλθηκε εξώδικο στον Εξαδάκτυλο – Η απάντηση του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου
- Γεννηματά: μεγάλες οι ευθύνες της κυβέρνησης για το δεύτερο κύμα πανδημίας
- Προσφέρει το εμβόλιο ανοσία διαρκείας στον κορονοϊό;
- ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ! Η ΔΙΟΙΚΗΤΡΙΑ του "Αγίου Σάββα" διώκει εργαζόμενους γιατί ...κόλλησαν κορονοϊό
- Ανακοίνωση της ΚΝΕ για τα 12 χρόνια από τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου
- Η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού για τις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews

- Τελευταία Νέα Antinews
- Προσφέρει το εμβόλιο ανοσία διαρκείας στον κορονοϊό;
- Σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις με Πολωνία-Ουγγαρία
- Κυριακή με μεγάλα ντέρμπι σε Ελλάδα και Αγγλία
- O Γιώργος Τσαντάκης αναλύει το ΑΕΚ–Παναθηναϊκός στο ΟΠΑΠ Game Time
- Η Ευρώπη επεξεργάζεται Plan B για να παρακάμψει Ουγγαρία και Πολωνία
- Δίχως τέλος η κατρακύλα…
- Κορονοϊός: 1.882 νέα κρούσματα, 622 διασωληνωμένοι και 100 θάνατοι
- Εμβόλια κατά της COVID-19: Επιταχύνονται διαδικασίες παντού στον κόσμο
- Ο πιο ακριβής «χάρτης» σχεδόν δύο δισεκατομμυρίων άστρων του γαλαξία μας από το «Gaia»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα -Αγία Βαρβάρα προστάτιδα πυροβολικού
- Διπλωματικές πηγές: Ο Ν. Δένδιας τονίζει το ζήτημα της αποσταθεροποίησης της Αν. Μεσογείου στον ΟΑΣΕ
- Κορονοϊός – Ισπανία: Το 32,5% του πληθυσμού έτοιμο να κάνει το εμβόλιο
- Αυτό είναι το μυστικό για πεντακάθαρα τζάμια και καθρέφτες!
- Η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού για τις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης
- Τουρκία: Νέο παραλήρημα Ερντογάν – Ελπίζει ότι η Γαλλία «θα απαλλαγεί» από τον Μακρόν
- Δένδιας: Οι όψιμες κινήσεις της Τουρκίας για δήθεν αποκλιμάκωση δεν είναι πειστικές
- Ορθρινό Ευαγγέλιο Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020 – Αγίου Σάββα
- Α.Μπουρλά–Pfizer: Δεν γνωρίζουμε αν μεταδίδουν τον ϊό οι εμβολιασμένοι
- Ο Ερντογάν ελπίζει η Γαλλία «θα απαλλαγεί» από τον Μακρόν «το συντομότερο δυνατόν»