Προσωπική δοκιμασία για τον Ερντογάν οι σημερινές τοπικές εκλογές στην Τουρκία

Η μεγαλύτερη δοκιμασία στα έντεκα χρόνια της εξουσίας του είναι η σημερινή εκλογική δοκιμασία για τον Τούρκο πρωθυπουργό. Σε αντίθεση με άλλες φορές που ουδείς έδινε ιδιαίτερη σημασία, οι τοπικές εκλογές έχουν αναδειχθεί σε μείζονα πολιτική μάχη, καταρχήν, για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και στη συνέχεια για το κόμμα του, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Διεξάγονται λιγότερο από ένα χρόνο μετά τις πολυήμερες, σκληρότατες και αιματηρές διαδηλώσεις

που ξεκίνησαν από το πάρκο Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη και εξελίχθηκαν σε ευρύ κύμα αντικυβερνητικής διαμαρτυρίας και αμφισβήτησης της ηγεσίας του Ερντογάν (η πρώτη τέτοιας βιαιότητας και εμβέλειας έκφραση αμφισβήτησης). Διεξάγονται, επίσης, μέσα σε ένα ολοένα πιο δηλητηριώδες πολιτικό κλίμα που χαρακτηρίζεται από τις αλλεπάλληλες αποκαλύψεις για εμπλοκή συνεργατών, συγγενών αλλά και του ίδιου του Ερντογάν σε σκάνδαλα παντός είδους.

Οι αποκαλύψεις γίνονται κυρίως δια του διαδικτύου και δια μέσου ηχογραφημένων υποκλεμμένων διαλόγων, με αποτέλεσμα μαζί με το περιεχόμενο να δαιμονοποιηθεί και το μέσο. Έτσι η κυβέρνηση Ερντογάν αφού έθεσε τη δικαιοσύνη υπό τον έλεγχό της δια μέσου ενός νέου νομοσχεδίου που γίνει λόγο στο υπουργείο Δικαιοσύνης στις αναδείξεις δικαστικών, «εκκαθάρισε» εκατοντάδες αστυνομικούς, και προχώρησε σε ολοένα σκληρότερη καταστολή απέναντι στο διαδίκτυο (νέος περιοριστικός νόμος, «κατέβασμα» της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης twitter, μπλοκάρισμα ιστοσελίδων, κατέβασμα της πλατφόρμας youtube, κ.ο.κ.) . Ο φαύλος κύκλος των αποκαλύψεων που ακολουθείται από ολοένα περισσότερη καταστολή έχει ανεβάσει το θερμόμετρο της έντασης και έχει καλλιεργήσει ένα κλίμα βαθιάς πολιτικής αστάθειας του συνόλου του πολιτικού συστήματος της χώρας που ακόμη και αν αντέξει τη συγκεκριμένη εκλογική μάχη, βρίσκεται σε πτωτική πορεία.

Ο Ερντογάν καταγγέλλει «οργανωμένα σχέδια ανατροπής του» και συνωμοσίες από παντού, «δείχνοντας» ως κύριο υπαίτιο τον, μέχρι πρότινος στενό του σύμμαχο, ιεροδιδάσκαλο Φετχουλλάχ Γκιουλέν και εξαπολύοντας σειρά μέτρων κατά του φιλανθρωπικού του δικτύου «Hizmet», το οποίο πολλάκις είχε χρησιμοποιήσει ότι ανερχόταν στην εξουσία όπως και τις δικτυώσεις του στα σώματα ασφαλείας, στα ΜΜΕ και στη δικαιοσύνη. Ο Γκιουλέν, μετά από πολύ καιρό σιωπής, αντιτείνει ότι ο ίδιος, η οργάνωσή του και οι υποστηρικτές του έχουν πέσει θύματα «ενός κυνηγιού μαγισσών» και κατηγορεί τον Ερντογάν ότι έχει εξελιχθεί σε χειρότερο από ό,τι υποτίθεται ότι επεδίωκε ν’ αλλάξει: το στρατοκρατικό καθεστώς της Άγκυρας.

«Άρρωστο κλίμα» καταγγέλλουν και αρκετά μεγάλα ΜΜΕ της χώρας. Ο αρχισυντάκτης της μεγάλης εφημερίδας Haberturk, Φατίχ Αλταϊλί, ο οποίος τον περασμένο μήνα κατήγγειλε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι η κυβέρνηση ασκεί τρομακτική πίεση στα ΜΜΕ προσπαθώντας να τα ελέγχει, ανακοίνωσε ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες ότι παραιτείται από τη θέση του διαπιστώνοντας, όπως έγραψε ότι «έχει αρχίσει μια εποχή στρατευμένης δημοσιογραφίας που συνθλίβει οποιαδήποτε ανεξάρτητη φωνή». Η εφημερίδα Zaman, που πρόσκειται στον Γκιουλέν, ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός προσέφυγε στα δικαστήρια κατά του εκδότη της και των αρθρογράφων της Οντέρ Αϊτάτς και Εμρέ Ουσλού, ζητώντας, μάλιστα, κατά το CNN Turk, να τους απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα.

Ο Αϊτάτς, όπως έγραψε η Hurriyet, η οποία δεν πρόσκειται στον Γκιουλέν αλλά αντιπολιτεύεται τον Ερντογάν, κρατήθηκε από την αστυνομία αρκετές ώρες την Παρασκευή τη νύχτα προς Σάββατο, ανακρινόμενος ως ύποπτος κατασκοπείας για τις ηχογραφημένες συζητήσεις από σύνοδο του υπουργού Εξωτερικών με τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών και τον υπαρχηγό ΓΕΣ σχετικά με το αν πρέπει να γίνει τουρκική εισβολή στη Συρία, στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από το youtube. Οι εκδότες της Hurriyet δημοσίευσαν ανοιχτή επιστολή προς τον Ερντογάν, όπου αναφέρουν ότι «όποιο ποσοστό ψήφων και αν συγκεντρώσετε, είναι δικό σας, εντελώς δικό σας καθήκον να δώσετε τέλος στην επικίνδυνη πόλωση και στις εντάσεις που έχουν επεκταθεί σε όλη τη χώρα».

Μάχη για τις τρεις μεγάλες πόλεις – κλειδί η Κωνσταντινούπολη

Μέσα σε αυτήν την ατμόσφαιρα, περίπου 50.189.930 ψηφοφόροι καλούνται σήμερα στις κάλπες. Οι κύριοι διεκδικητές των δήμων προέρχονται από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, από το κοσμικό κεντρώο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, από το ακροδεξιό Εθνικιστικό Κίνημα και από το φιλοκουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας που δραστηριοποιείται κυρίως στις κουρδικές περιοχές. Οι περισσότεροι Τούρκοι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι δύσκολα το αρνητικό κλίμα που καταγράφεται σε πολιτικό επίπεδο και στα ΜΜΕ θα εκφραστεί με αντίστοιχα ηχηρό τρόπο στις κάλπες καθώς ο Ερντογάν και το κόμμα του παραμένουν εξαιρετικά αγαπητοί στα χαμηλότερα οικονομικά και κοινωνικά στρώματα, κυρίως στην επαρχία, αλλά και σε υποβαθμισμένες συνοικίες των μεγάλων πόλεων, οι οποίοι, όπως σημειωνόταν, εφόσον καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στο αν έχει βελτιωθεί η καθημερινότητά τους και στο αν ο Ερντογάν είναι επικίνδυνος και διεφθαρμένος, πιθανότατα θα διαλέξουν το πρώτο. Το πιο αξιοσημείωτο, δε, είναι ότι οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η όλη κατάσταση έχει προκαλέσει σοβαρότατη σύγχυση στους πολίτες: το 60% πιστεύει ότι αληθεύουν οι κατηγορίες για διαφθορά κατά του Ερντογάν ενώ ταυτόχρονα το 57% θεωρεί ότι η έρευνα που διεξάγεται ακριβώς για τα καταγγελλόμενα σκάνδαλα αποτελεί «απόπειρα ανατροπής» του Ερντογάν!

Οι κυριότερες μάχες θα δοθούν στην Άγκυρα, στην περιοχή της Σμύρνης και στην Κωνσταντινούπολη. Στην Άγκυρα ο απερχόμενος δήμαρχος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης διεκδικεί το δήμο για πέμπτη συνεχόμενη φορά. Στην Σμύρνη, που θεωρείται προπύργιο του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού κόμματος, αναμένεται ότι ο υποψήφιός του θα κυριαρχήσει εύκολα με στόχο το κόμμα να κερδίσει και τους 30 δήμους της επαρχίας. Όπως όλα δείχνουν η μεγαλύτερη μάχη θα δοθεί στην Κωνσταντινούπολη, όπου οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τον απερχόμενο δήμαρχο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης να προηγείται αλλά με διαφορά που ανατρέπεται από τον κύριο αντίπαλό του, υποψήφιο του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

«Όποιος πάρει την Κωνσταντινούπολη, παίρνει την Τουρκία» διεμήνυσε, ορθώς με γνώμονα τις στατιστικές και την εκλογική ιστορία, ο Ερντογάν κατά την τελευταία προεκλογική του ομιλία στη λαϊκή συνοικία Καρτάλ, της Κωνσταντινούπολης, όπου θεωρείται προπύργιό του. Η μάχη για τη δημαρχία της πόλης, εκτός της συμβολικής της αξίας, και του γεγονότος ότι εκπροσωπεί τη θέληση 9.997.000 ψηφοφόρων, δηλαδή του ενός πέμπτου σχεδόν του συνόλου, είναι εξαιρετικά σημαντική και για έναν άλλο λόγο: έχει πάρα πολύ χρήμα. Το κόμμα που ελέγχει το δήμο έχει τη δυνατότητα να διαχειρίζεται τεράστια κονδύλια που είθισται να διανέμονται σε μεγάλες εταιρείες, κυρίως κατασκευαστικές, οι οποίες με τη σειρά τους «ανταποδίδουν» με προσφορές και «δώρα» προς τους πολίτες έτσι ώστε να προβάλλεται το κόμμα. Οι αντίπαλοι του Ερντογάν τον κατηγορούν ότι υπήρξε ο μεγαλύτερος διδάξας της τακτικής αυτής όταν ήταν δήμαρχος Κωνσταντινούπολης. «Η Κωνσταντινούπολη είναι για το Κόμμα Δημοκρατίας και Ανάπτυξης ό,τι είναι το πετρέλαιο για τη Σαουδική Αραβία» λένε.

Αν και δεν αναμένονται μεγάλες ανατροπές, με δεδομένη τη βαρύτητα που ο ίδιος ο Ερντογάν έχει δώσει σε αυτές τις τοπικές εκλογές (ενδεικτικό είναι ότι όργωσε μόνος του σχεδόν όλη τη χώρα βγάζοντας προεκλογικές ομιλίες σαν να είναι ο ίδιος παντού υποψήφιος) και το χαρακτήρα προσωπικού στοιχήματος, αν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης βγει νικητής από τις κάλπες αλλά με ποσοστό μικρότερο του 38% που είχε συγκεντρώσει το 2009, τότε δεν αποκλείεται να υπάρξουν σοβαρές εξελίξεις. Ο ίδιος ο Ερντογάν έχει δηλώσει προεκλογικώς ότι αν «δεν σαρρώσει» στις εκλογές έτσι ώστε «να κλείσουν τα στόματα των ψευτών», τότε θα παραιτηθεί. Ακόμη όμως και αν δεν κάνει κάτι τέτοιο, σίγουρα θα προκληθούν ακόμη μεγαλύτεροι τριγμοί στο εσωτερικό του κόμματός του, (ήδη ο πρόεδρος Γκιουλ έχει διαφοροποιηθεί σε σχέση με τις απαγορεύσεις) και πιθανώς επηρεαστεί ο μεγάλος του στόχος, που φέρεται να είναι η ανάδειξή του, τον Αύγουστο, στον πρώτο πρόεδρο της Τουρκίας που θα έχει εκλεγεί με απευθείας ψηφοφορία και όχι δια του κοινοβουλίου.

Πηγές: reuters, al Jazeera, New York times, al Arabiya, Hurriyet, Zaman, CNN Turk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
εκλογες, εκλογες 2012, ερντογαν, τουρκια, new york times, υπουργειο δικαιοσυνης, cnn turk, al jazeera, new york, διαδηλωσεις, twitter, youtube, μμε, zaman, cnn, hurriyet, ΓΕΣ, δημοσκοπηση, γνώμονα, προσφορες, πετρελαιο, ψηφοφορία, reuters, york, times, μυστικες δημοσκοπησεις, εφημεριδα δημοκρατια, www.youtube.com, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, αστυνομια, εξοδος, κωνσταντινουπολη, μμε, πιεση, σημερινη, σμυρνη, cnn, cnn turk, hurriyet, reuters, times, youtube, αγκυρα, ατμοσφαιρα, βρισκεται, γινει, γινονται, γνώμονα, δυνατοτητα, δοθει, δωσει, διαδικτυο, ευκολα, εκφραση, εποχη, ερευνα, εφημεριδα, ομιλια, κυβερνηση, κυμα, κυκλος, κλιμα, κομμα, λογο, νυχτα, μπλοκαρισμα, πεμπτη, σαββατο, σιγουρα, συνεχεια, σειρα, συρια, σχεδια, τι ειναι, φαυλος, φαυλος κυκλος, φορα, χρημα, ψηφοφορία, ωρες, al jazeera, χωρα, η εφημεριδα, υπουργειο, εισβολη, new york times, new york, πηγες, σωματα, σωματα ασφαλειας, θερμομετρο, york, zaman
Τυχαία Θέματα