Προσωρινά κρατούμενος ο Θ. Λιακουνάκος - Πήρε προθεσμία για την Παρασκευή

Την Παρασκευή θα οδηγηθεί εκ νέου στην ανακρίτρια διαφθοράς ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος, ο οποίος ζήτησε και έλαβε προθεσμία, ώστε να ενημερωθεί για τη δικογραφία και μέχρι τότε θα παραμείνει υπό κράτηση.

Ο Θ.Λιακουνάκος συνελήφθη χθες ύστερα από ένταλμα για τις κατηγορίες της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Οι κατηγορίες σε βάρος του επιχειρηματία αφορούν παράνομο χρηματικό ποσό, περίπου 1,6 εκατ. ευρώ, που φέρεται να διακινήθηκε με τελικούς

αποδέκτες τον Άκη Τσοχατζόπουλο και τον Γιάννη Σμπώκο, από σύμβαση του 2001. Η σύμβαση αφορούσε την προμήθεια τεσσάρων αερομεταφερόμενων συστημάτων επιτήρησης ελέγχου της εταιρείας Έρικσον (Ericsson) για τα αεροσκάφη Εμπραέρ (Embraer).

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες ο επιχειρηματίας παραπέμφθηκε σε δίκη με άλλους 17 κατηγορούμενους, για την υπόθεση της προμήθειας του στρατού με τα συστήματα Σονακ (SONAK), από την εταιρεία του. Συγκατηγορούμενοι του κ. Λιακουνάκου στην υπόθεση είναι, τρεις πρώην διευθυντές εξοπλισμών του υπουργείου Άμυνας, επί θητειών των Ακη Τσοχατζόπουλου, Γιάννου Παπαντωνίου και Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Επίσης, είναι κατηγορούμενος και στην υπόθεση της προμήθειας των Λέοπαρντ (Leopard).

Απορία για τη «βεβιασμένη "απολογία"» του

«Εύλογη εντύπωση» για την «"πρακτική" βεβιασμένης "απολογίας"» του, εκφράζει ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος.

Όπως υποστηρίζει σε γραπτή δήλωσή του, ήταν «πάντοτε, αποδεδειγμένα, στη διάθεση των δικαστικών αρχών», «δεν είχε ασκηθεί, εξ αρχής, σε βάρος μου, και στα πλαίσια της παρούσης υποθέσεως, η οποιαδήποτε ποινική δίωξη», «δεν έχω δωροδοκήσει, όπως κατ΄επανάληψη έχω δηλώσει οιονδήποτε κρατικό αξιωματούχο» και «όλη η επαγγελματική μου δραστηριότητα ήταν ανέκαθεν διαφανής και νόμιμη και τα εισοδήματά μου εμφανή και φορολογητέα στην Ελλάδα».

Στην ίδια ανακοίνωση, ο Θ. Λιακουνάκος αναφέρει ότι «εξομοιώνονται, άδικα, πρόσωπα και πρακτικές, στον χώρο των εξοπλιστικών συμβάσεων και παραγνωρίζεται ότι εγώ, προσωπικά, καθώς και οι εταιρείες συμφερόντων μου, έχουμε υποστεί 155 φορολογικούς ελέγχους που διενήργησαν 594 ελεγκτές των φορολογικών αρχών από τους οποίους (ελέγχους), ουδέποτε, προέκυψε κάτι επιλήψιμο» και ότι «μόνο την τελευταία 15ετία έχουμε καταβάλει στο ελληνικό δημόσιο φόρους ύψους 155 εκατ. ευρώ» και καταλήγει:

«Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη ότι η Δικαιοσύνη θα επιτελέσει στο ακέραιο το έργο της και θα αγνοήσει τις διάφορες Κασσάνδρες που πανηγυρίζουν, δημόσια, για τη σύλληψή μου, αδιαφορώντας για τους 3.500 εργαζόμενους στις εταιρείες μου και το μέλλον αυτών».

Αυτά είναι τα στοιχεία που οδήγησαν στο ένταλμα σύλληψης του Λιακουνάκο

Στοιχεία κινήσεων χρημάτων που έφθασαν στην Ευελπίδων από το Πριγκιπάτο του Μονακό αλλά και συγκεκριμένες μαρτυρικές καταθέσεις φαίνεται να ήταν αυτά που οδήγησαν την Ανακρίτρια Διαφθοράς Βασιλική Μπράτη να προχωρήσει στην έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου.

Στο ανακριτικό γραφείο έφθασαν πριν λίγο καιρό συγκεκριμένα στοιχεία για την υπόθεση των συστημάτων της σουηδικής ERICSSON, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορούν εισροή χρημάτων που υπολογίζονται σε περισσότερα από 2 εκατομμύρια ευρώ σε λογαριασμούς στο Μονακό της εξωχώριας εταιρίας Ιnteraction. Τα χρήματα αυτά φέρεται να προέρχονται μέσω ελβετικών λογαριασμών από τη σουηδική Εεταιρεία, για τα "μαύρα ταμεία" της οποίας διενεργείται έρευνα από την σουηδική Δικαιοσύνη.

Ακολούθως από τους λογαριασμούς στο Μονακό εμφανίζονται να κατευθύνονται σε δύο άλλες εξωχώριες εταιρείες. Οι δύο αυτές εταιρείες συνδέονται με το στέλεχος επιχειρήσεων Γιώργο Κάμαρη, ο οποίος είναι κατηγορούμενος σε άλλη δικογραφία για την υπόθεση των εξοπλιστικών. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Κάμαρης κλήθηκε ως μάρτυρας από την ανακρίτρια για την υπόθεση των σουηδικών ραντάρ και φέρεται να υποστήριξε πως η μία εκ των δύο εταιρειών που δέχθηκαν τα χρήματα από το Μονακό είχε πραγματικό ιδιοκτήτη τον άλλοτε διευθυντή Εξοπλισμών των υπουργείου Άμυνας Γιάννη Σμπώκο.

Στη δεύτερη εταιρία που δέχεται χρήματα από το Πριγκιπάτο εμπλέκεται ο διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων Πέτρος Χριστοδουλίδης -κατηγορούμενος όπως και ο αδελφός του σε σκέλος της υπόθεσης των TORM1-, o οποίος φέρεται να ισχυρίστηκε στην ανακρίτρια πως ο ίδιος ενεργούσε κατ' εντολή του Γ. Κάμαρη.

Τα στοιχεία για την πορεία των χρημάτων, που έχει πλέον στα χέρια της η ανακρίτρια μέσω δικαστικών συνδρομών και της εμπλοκής της EUROJUSTISE, φαίνεται να επαληθεύουν απόλυτα τους ισχυρισμούς πρώην στελέχους της σουηδικής εταιρείας ο οποίος έχει παραδώσει στοιχεία και κατέθεσε για "ωφέλιμες πληρωμές" που έκανε η ERICSON προς διάφορες εταιρείες σε πολλές χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και προς την εταιρία INTERACTION.

Η υπόθεση των επίμαχων συστημάτων, για την οποία ο κ. Λιακουνάκος θα απολογηθεί την Παρασκευή, αφορά την προμήθεια 4 ιπτάμενων ραντάρ που θα τοποθετούνταν στα βραζιλιάνικης κατασκευής αεροσκάφη Εμπραέρ, έργο που αποτελούσε αντισταθμιστικό πρόγραμμα για τη σύμβαση του Αερομεταφερόμενου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ), αξίας 540 εκατομμυρίων ευρώ.

Πηγή:imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα