Προσπαθεί να κλείσει μέτωπα ο Ομπάμα

Από μέτωπο σε μέτωπο και από τη μια προσπάθεια γεφύρωσης μετώπων με παραδοσιακούς συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών στην άλλη τρέχει ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Μετά την προσπάθεια να φέρει πιο κοντά στις θέσεις της Ουάσινγκτον τους ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ, σειρά πήρε η Σαουδική Αραβία, την οποία επισκέφθηκε ο Μπαράκ Ομπάμα σε μια προσπάθεια να μειώσει το χάσμα που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις των δυο χωρών κυρίως από την πολιτική σε μια σειρά από κρίσιμα θέματα στην περιοχή της

Μέσης Ανατολής και του Περσικού Κόλπου.

Παρά το γεγονός ότι το Ριάντ για δεκαετίες αποτελεί τον πλέον σταθερό σύμμαχο της Ουάσιγκτον στη διάρκεια της προεδρίας Ομπάμα, οι δυο πλευρές έχουν βρεθεί απέναντι, σε θέματα όπως η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, την υποστήριξη του Ριάντ προς του ακραίους ισλαμιστές στη Συρία, στην εφαρμοζόμενη από την αμερικανική κυβέρνηση πολιτική επαναπροσέγγισης με το Ιράν, και στην υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας προς τη νέα στρατιωτική κυβέρνηση στην Αίγυπτο.

Ο Μπαράκ Ομπάμα στη διάρκεια της επίσκεψής του προσπάθησε να διαβεβαιώσει την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, ότι οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στην εγγύηση της ασφάλειας του παραδοσιακού συμμάχου τους, παρά το γεγονός ότι προωθούν μια συμφωνία με την Τεχεράνη για τα πυρηνικά και τη μείωση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην ευρύτερη περιοχή.

Την ίδια στιγμή η Σαουδική Αραβία αντιμετωπίζει εσωτερική αναστάτωση. Ο Βασιλιάς Αμπντάλα, βρίσκεται στα ενενήντα του, και τη Δευτέρα ανακοίνωσε ότι θα τον διαδεχθεί ο 79 εννέα ετών Πρίγκιπας Σαλμάν. Υπάρχει ανεργία και πρόβλημα στέγασης για τον αυξανόμενο ραγδαία πληθυσμό και σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές απαιτούνται μεταρρυθμίσεις στην εξαρτώμενη από το πετρέλαιο οικονομία. Ανάμεσα στον πληθυσμό μεγαλώνει η αντίδραση για την απαγόρευση να οδηγούν οι γυναίκες και η απαίτηση για πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

Η επαναπροσέγγιση με το Ιράν αποτελεί ανάθεμα για τη στρατηγική του Ριάντ στην περιοχή η οποία έχει οικοδομηθεί γύρω από τη σύγκρουση με την Τεχεράνη. Παρόλα αυτά το γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία δεν έχει δημόσια κατηγορήσει την Ουάσινγκτον για τη νέα πολιτική έναντι του Ιράν, δείχνει ότι δεν φοβάται ότι οι ΗΠΑ θα την εγκαταλείψουν.

Στην περιοχή σύμφωνα με έγκυρες αναλύσεις, δημιουργούνται δύο στρατόπεδα. Ένα, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων , το οποίο υποστηρίζει ότι το πολιτικό Ισλάμ είναι μια επικίνδυνη δύναμη που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Και ένα άλλο υπό την ηγεσία του Κατάρ και της Τουρκίας (του κόμματος του Ερντογάν) το οποίο πιστεύει στη δυνατότητα του πολιτικού Ισλάμ να αναμορφώσει την περιοχή. Οι πολιτικές της Σαουδικής Αραβίας εφαρμόζονται στο όνομα της σταθερότητας, αλλά είναι πιθανόν να οδηγήσουν και σε αντίθετα αποτελέσματα.

Μέσα σε αυτό το πολύπλοκο κλίμα ο Μπαράκ Ομπάμα βρέθηκε στο Ριάντ προσπαθώντας να κλείσει ακόμη ένα μέτωπο, στα πολλά που έχει ανοίξει με παραδοσιακούς συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών. Το εάν το κατάφερε μένει να το δει κανείς.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα